У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Проектний аналіз. Концепція проекту

План

Поняття проекту. Класифікація проектів. Управління проектом.

1.1 Поняття проекту

Визначення проекту Поняття проекту є одним з базових елементів концепції проектного аналізу. Розглянемо зна-чення терміну "проект" та його змістовне наван-таження в проектному аналізі. Різноманітність тлумачень понят-тя "проект" свідчить про нерівнозначність підходів авторів до його визначення.

Так, 1987 року Інститутом управління проектами (США) було запропоновано таке визначення: "Проект є якимсь зав-данням з певними вихідними даними і бажаними результатами (цілями), які обумовлюють спосіб його вирішення". Вадами цього визначення було визнано як те, що спосіб вирішення зав-дання обумовлюється не тільки і не завжди результатами (ці-лями) його вирішення, так і те, що у визначенні проекту не зга-дано засоби його реалізації.

Наведемо ще кілька спроб визначення поняття "проект", які зустрічаються в літературі. Так, наприклад, "проект містить в собі задум (проблему), засоби її реалізації (вирішення проб-леми) і одержані внаслідок її реалізації результати". Або ще:

"проект — це сукупність певних елементів (об'єктів матеріальної й нематеріальної природи) і зв'язків між ними, що забезпечує досягнення поставлених цілей".

Ці визначення можна вважати універсальними, методично виваженими й достатньо повними. До їх вад можна віднести те, що в них практично відсутній змістовий аспект.

Не торкаючись теоретичних суперечок про вади й переваги різних визначень проекту, пропонуємо керуватися поняттям, яке найближче до визначення, даного в методичних матеріалах Всесвітнього банку:

"Проект — це комплекс взаємопов'язаних заходів, розробле-них для досягнення певних цілей протягом заданого часу при встановлених ресурсних обмеженнях".

Ознаки проекту Проект, як і будь-яка діяльність, має ряд властивих проекту йому рис, наявність яких допоможе здійснити ефек-тивну реалізацію проекту.

Основними рисами проекту є наступні:—

виникнення, існування та закінчення проекту у певному оточенні;—

зміна структури проекту з триванням його життєвого циклу;—

наявність певних зв'язків між елементами проекту як системи;

можливість відміни вхідних ресурсів проекту.

Виходячи з визначення проекту виділяють такі головні ознаки проекту:—

зміна стану проекту задля досягнення його мети;—

обмеженість у часі;—

обмеженість ресурсів;—

неповторність.

Зміна стану означає, що реалізація проекту завжди пов'я-зана зі змінами у будь-якій системі і є цілеспрямованим її перет-воренням з існуючого стану на бажаний, який визначено в меті проекту.

Мета проекту — це бажаний та доведений результат, до-сягнутий у межах певного строку при заданих умовах реалізації проекту.

Визначення мети проекту передбачає постановку задачі, що вимагає:—

визначити результати діяльності на певний строк;—

дати цим результатам кількісну оцінку;—

довести, що ці результати можуть бути досягнуті;—

визначити умови, за яких ці результати мають бути до-сягнуті.

Мета проекту має свою структуру, яка може бути подана як ієрархія цілей проекту.

Обмеженість у часі означає, що будь-який проект має тер-мін початку і термін завершення.

Обмеженість ресурсів означає, що будь-який проект має свій обсяг матеріальних, людських та фінансових ресурсів, які використовуються за встановленим і лімітованим бюджетом.

Неповторність означає, що заходи, які необхідно здійснити для реалізації проекту, мають такий рівень інновацій, комплекс-ності й структурованості, який дозволяє відрізнити як один про-ект від іншого, так і проект від програми та плану.

Концепція проекту у проектному аналізі 3 точки зору наукової спеціалізації проектний аналіз є синтезом знань з різних аналізі наукових дисциплін, сфокусованих на розв'язанні проблеми вибору найкра-щого економічного розвитку, чи стосується це суспільства, чи підприємства.

Проектний аналіз слід розуміти як динамічний процес, що відбувається у двох площинах — часовій і предметній. У часовій площині провадяться роботи, які забезпечують процес розвитку проекту, починаючи від виникнення самої ідеї проекту і до його завершення. У предметній площині здійснюється аналіз і роз-робка проекту в різних змістових аспектах. Сполучною ланкою цих площин є особлива трійця, до якої входять мета проекту, реально доступні ресурси та організаційні заходи.

Таким чином, проектний аналіз є інструментом планування й розвитку будь-якої діяльності. При цьому концепція проект-ного аналізу розглядає проект як процес, котрий складається з ряду послідовних стадій, і як структуру, елементами якої є цілі, ресурси та заходи.

Проектний аналіз можна визначити як метод, котрий доз-воляє системно оцінити вади й переваги проектів через встанов-лення логічних схем для:—

збирання та аналізу даних;—

визначення інвестиційних пріоритетів;—

розгляду альтернативних варіантів;—

аналізу існуючих проблем і врахування різних аспектів розробки та реалізації проектів до прийняття рішення про їх фінансування.

Основними функціями проектного аналізу є:—

розробка впорядкованої структури збирання даних, яка б дала змогу здійснювати ефективну координацію заходів при ви-конанні проекту;—

оптимізація процесу прийняття рішень на основі аналізу альтернативних варіантів, визначення черговості виконання за-ходів і вибору оптимальних для даного проекту технологій;—

чітке визначення організаційних, фінансових, техноло-гічних, соціальних та екологічних проблем, що виникають на різних стадіях реалізації проекту;—

сприяння прийняттю компетентних рішень щодо доціль-ності використання ресурсів для реалізації проекту.

Проектний аналіз — це також своєрідна філософія бізнесу, опанувавши яку, можна успішніше вести свої справи.

Підприємницька діяльність вимагає постійних відповідей на запитання:—

як краще розпорядитися власними коштами?—

як залучити до реалізації проекту кошти інвесторів і кре-дити банків?—

як досягти найкращих результатів при найменших ви-тратах?—

як узгодити свою діяльність з навколишнім середовищем? Щоб відповісти на ці класичні запитання, насамперед по-трібні базові знання в галузі мікро- і макроекономіки, фінансів, менеджменту, маркетингу та інших дисциплін. Однак ці знання утворюють лише оболонку, в рамках якої підприємець повинен, використовуючи досвід і навички, приймати конкретні й відпо-відальні рішення. Методик прийняття рішень вони не дають. То-му в світі і розвивається науковий напрям, відомий під назвою проектний аналіз. На всі вищенаведені запитання ця дисципліна покликана дати відповіді.

Проектний аналіз застосовується в рамках проектного під-ходу, тобто, коли майбутня діяльність розглядається дискретно у вигляді проекту, який має чотири ознаки:


Сторінки: 1 2 3 4