У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат

Економічне зростання в Україні

ПЛАН

Економічне зростання та його чинники.

Зміст і типи економічного зростання.

Рушійні сили економічного зростання.

Нагромадження та його норма.

Вплив НТР на ек. розвиток.

Проблеми ек. зростання в Україні.

2.1. Особливості ек. розвитку України.

2.2. Прихід до ек. зростання.

3. Економічні дані на сьогоднішній день.

Зміст і типи економічного зростання. Проблеми економіч-ного зростання особливо гостро постали перед людством у XX ст., але це не означає, що вони нікого не хвилювали раніше. Уперше про економічне зростання заговорили меркантилісти, а більш-менш предметно цю проблему поставив фізіократ Ф. Кене. Протягом останніх десятиліть однією з найважливіших довгострокових ці-лей економічної політики уряду будь-якої країни є стимулювання економічного зростання, підтримка його темпів на стабільному та оптимальному рівні. Усе це вимагає чіткого уявлення про еконо-мічне зростання, фактори його стимулювання і стримування.

Економічне зростання є надзвичайно складним явищем. З да-ного приводу відомий американський історик економічної думки Б. Селігмен зазначав, що задовільна теорія економічного зрос-тання повинна враховувати природні ресурси, політичні інститути, законодавство, а також багато психологічних і соціальних факторів. Розробка такої всеохоплюючої теорії, на думку вченого, — майже нездійсненне завдання. Відомі економісти, автори теорій економічного зростання, ясна річ, не претендували на створення всеохоплюючої та універсальної теорії, не робили спроб «обійня-ти неосяжне». Тому кожна теорія або модель мають відповідні припущення та абстракції, які дозволяють виділити і вивчити найбільш суттєві фактори економічного зростання!

Дійсно, головною метою економічного зростання є збільшен-ня обсягів економічних благ, що сприяє поліпшенню життя насе-лення, створенню стабільної сприятливої соціально-політичної ситуації в країні, підвищенню її міжнародного авторитету. З точ-ки зору етимології (походження) терміну «зростання» близьким є поняття «розвиток», але останнє ширше за змістом. Економічний розвиток — це процес переходу країни від одного стану еконо-міки до іншого, більш досконалого — тобто якісно нового на ос-нові відповідних структурних та інституціональних зрушень. Комплексно це проявляється в якісному вдосконаленні всієї еко-номічної системи.

Виокремлюють два основних типи економічного зростання: екстенсивний та інтенсивний. Екстенсивний тип економічного зростання забезпечується за рахунок кількісного збільшення об-сягів функціонуючих факторів виробництва і практично за збе-реження незмінними їх попередніх техніко-технологічних пара-метрів. Інтенсивний тип економічного зростання характери-зується розширенням виробництва на основі якісного поліпшення всіх його факторів, тобто раціонального використання всього виробничого потенціалу. Як відхилення від закономірного проце-су економічного розвитку в окремі періоди для ряду країн може мати (і має) місце регресивний тип зростання, для якого харак-терне тривале зниження обсягів суспільного виробництва. Зок-рема, таке явище спостерігалось протягом 90-х рр. у всіх країнах СНД, у тому числі і в Україні, що в літературі отримало назву трансформаційного спаду.

Щодо основних типів економічного зростання, то на практиці вони не існують в абсолютних формах. У реальному житті вони проявляються або як переважно екстенсивний, або як переважно інтенсивний тип економічного зростання. Нині в розвинутих краї-нах переважає інтенсивний шлях економічного розвитку. В Україні після тривалого спаду виробництва необхідно підготувати мате-ріальну базу для інтенсивного економічного зростання. Чим ра-ціональніше функціонує процес відтворення, тим вище ефектив-ність суспільного виробництва.

Рушійні сили економічного зростання (прогресу).

Політико-економічний аналіз змісту рушійних сил економіч-ного зростання (прогресу) передбачає врахування не лише дії ба-зисних економічних категорій (внутрішніх суперечностей, по-треб, інтересів тощо), але й функціонування надбудови держави, політичних, ідеологічних, правових, культурно-духовних та ін-ших відносин і відповідних інституцій: політичних партій (ру-хів), релігійних концепцій і т. ін. Таким чином, економічне зрос-тання виступає завжди як результат дії економічних і нееконо-мічних факторів. До останніх належать географічно-кліматичні, національно-демографічні, військово-політичні, культурні, інституціональні тощо. Вплив кожного з факторів може бути різним (як позитивним, так і негативним), але не правомірно абстрагува-тись від них, а тим більше від їх сукупності.

Аналізуючи рушійні сили економічного розвитку, потрібно враховувати вплив таких факторів, як стан суспільної свідомості та рівень розуміння народними масами об'єктивних проблем і напрямів економічної динаміки, культура праці та спілкування, панівні морально-етичні, релігійні настанови, а також національ-ні традиції. Усі вони, будучи «продуктом» багатовікової історич-ної еволюції, хоча є надбудовними факторами, суттєво вплива-ють на ефективність функціонування базисних елементів і відно-син економічної системи. При цьому вони часто модифікують навіть її модель.

У цілому дієвий вплив політичних, правових, моральних, ду-ховно-культурних та інших факторів на економічний прогрес знаходить своє вираження в тому, що вони детермінують роз-криття можливостей і рушійних сил, які закладені в тій чи іншій економічній системі.

Нагромадження та його норма. Визначальну роль в обумов-леності (детермінації) як типів, так і темпів економічного зрос-тання відіграє процес нагромадження капіталу, у ході якого від-буваються суттєві зміни в структурі капіталу, пов'язані з нау-ково-технічним прогресом.

Норма нагромадження (виражена у процентах) характери-зує відношення частки чистого доходу (прибутку), яку господа-рюючий суб'єкт (підприємець, фермер, держава) спрямовує на розвиток виробництва або будь-якої власної справи, до загальної суми отриманого ним прибутку (доходу). На макроекономічному рівні норма нагромадження — це відношення фонду чистого на-громадження (тобто інвестицій, що йдуть на розширення вироб-ництва) до загального обсягу національного доходу, створеного за відповідний період.

Вплив НТР на економічний розвиток. До основних факто-рів економічного зростання, як відомо, належать: капітал, земля (у тому числі природні ресурси), праця (функція трудових ресур-сів), а також підприємницькі здібності. Усі вони різною мірою впливають на створення ВНП, і кожний з них становить сукуп-ність факторів «органічно взаємозв'язаних». До капіталу в уза-гальненому вигляді можна віднести і НТР, вплив якої на темпи, характер економічного зростання постійно посилюється. Дані фактори матеріалізуються як у кількісних, так і в якісних парамет-рах,


Сторінки: 1 2 3 4