У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міжнародні фінансові організації. Кредити підприємству

Діяльність підприємства в системі ринкової економіки неможли-ва без періодичного використання різноманітних форм залучення кредитів.

З економічного погляду кредит — це форма позичкового капіта-лу (в грошовій або товарній формах), що надається на умовах повер-нення і обумовлює виникнення кредитних відносин між тим, хто надає кредит, і тим, хто його отримує.

Загальноекономічною причиною появи кредитних відносин є то-варне виробництво. Основою функціонування кредиту є рух вартос-ті у сфері товарного обміну, в процесі якого виникає розрив у часі між рухом товару і його грошовим еквівалентом, відбувається відо-кремлення грошової форми вартості від товарної. Якщо рух товар-них потоків випереджає грошовий, то підприємства — споживачі товарів із настанням моменту плати за них не завжди мають достат-ні кошти, що може зупинити нормальний процес відтворення. Коли рух грошових потоків випереджає товарні, то на підприємствах на-громаджуються тимчасово вільні кошти.

Виникає суперечність між безперервним вивільненням грошей у кругооборот оборотних коштів і потребою в постійному викорис-танні матеріальних і грошових ресурсів.

Таким чином, виникнення і функціонування кредиту пов'язане з необхідністю забезпечення безперервного процесу відтворення, із тимчасовим вивільненням коштів у одних підприємствах і появою потреби в них у інших. При цьому виникнення кредитних відносин зумовлюється не самим фактом незбігу в часі відвантаження товару і його оплати, а узгодженням між суб'єктами кредитних відносин умови щодо відстрочки платежу шляхом укладання кредитної уго-ди. Але оборот товарів є не єдиною причиною появи кредитних вза-ємовідносин. Нині кредитні відносини виникають за будь-якої еко-номічної чи фінансової операції, що пов'язана із заборгованістю од-ного з учасників такої операції.

Поряд з об'єктивною основою існують специфічні причини ви-никнення і функціонування кредитних відносин, що пов'язані з не-обхідністю забезпечення безперервності процесу відновлення.

Для розвитку кредитних відносин необхідні певні умови. По-пер-ше, учасники кредитної угоди — кредитор і позичальник, мають бу-ти юридичне самостійними суб'єктами, які матеріально гарантують виконання зобов'язань. По-друге, інтереси суб'єктів кредитної уго-ди повинні збігатися.

Для забезпечення всього процесу відтворення необхідно, щоб підприємства мали необхідні оборотні кошти, які вони використо-вують для придбання оборотних виробничих фондів. Із стадії виро-бничих запасів оборотні кошти переходять у незавершене виробни-цтво, а потім у готову продукцію. У свою чергу, готова продукція, призначена для продажу, стає товаром і реалізується. Виручка від реалізації поступає на рахунок підприємства.

За браком власних оборотних коштів підприємства залучають банківські кредити, кошти інших кредиторів та комерційний (товар-ний) кредит. Кредит дає змогу доцільніше організувати оборот кош-тів підприємств, не витрачати значних фінансових ресурсів на ство-рення зайвих запасів сировини й матеріалів.

Нині комерційні банки України дуже рідко надають підприємст-вам довготермінові кредити. Можливість отримати такий кредит є реальнішою через кредитні лінії Світового банку і Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), що надаються уповноваже-ними банками.

Головні критерії та обсяги фінансування підприємств по лінії ЄБРР:*

фінансуються тільки проекти підприємств з приватною фор-мою власності, які функціонують у галузях сільськогосподарського виробництва, харчової промисловості та послуг;*

допроектні активи підприємств не повинні перевищувати 2,5 млн доларів США за винятком вартості споруд та будівель;*

кількість працівників не повинна перевищувати 500 осіб;*

частка приватної власності має бути не меншою за 51 %;*

підприємство має відповідати вимогам техніки безпеки, еколо-гічним, санітарно-гігієнічним, а також іншим нормам охорони дов-кілля, що встановлені законодавством України;*

власний внесок позичальника в проект не може бути меншим за 30% вартості проекту;*

коефіцієнт обслуговування боргу (відношення прибутку по-зичальника після сплати податків, амортизаційних відрахувань та витрат на сплату відсотків за всіма позиками до всієї заборгова-ності підприємства з урахуванням кредиту ЄБРР) має бути не мен-шим за 1,3.

За рахунок коштів ЄБРР здійснюються короткострокове та дов-гострокове фінансування проектів, які задовольняють вимоги ЄБРР.

Короткострокове кредитування надається для реалізації експорт-них контрактів та придбання імпортної продукції з метою дальшого використання в процесі виробництва.

Довгострокове кредитування надається для фінансування основ-них засобів (придбання нового вітчизняного та імпортного облад-нання).

Типові умови кредитування такі:—

мінімальна сума кредиту — 50 тис. дол. США;—

максимальна сума кредиту — встановлюється для кожного уповноваженого банку індивідуально;—

термін короткострокового кредиту — від 6 до 12 місяців;—

максимальний термін довгострокового кредиту — 5 років;—

максимальна відстрочка погашення основної суми боргу — 2 роки (тривалість пільгового періоду);—

орієнтовна ставка відсотків за користування кредитом — 15% річних.

У кредитному договорі встановлюються терміни сплати відсотків за кредитом ЄБРР. Протягом всього строку кредитування під-приємство надсилає в банк щомісячні та щоквартальні повідомлення про хід виконання робіт згідно з бізнес-планом.

За рахунок коштів ЄБРР кредитуванню підлягають тільки фінан-сове скупні та забезпечені заставою проекти. При цьому вартість за-стави не повинна бути меншою 140% суми загальної заборгованості за кредитом за умови підтримування позичальником коефіцієнта об-слуговування боргу.

Кредитні кошти не спрямовуються: на рефінансування вже іс-нуючих зобов'язань приватних підприємств або на фінансування придбання цінних паперів діючих підприємств і нерухомості; на ре-алізацію проектів, пов'язаних з ігорним бізнесом, виробництвом або постачанням зброї та ін.

Підприємство здійснює платежі згідно з умовами кредитної угоди, укладеної з банком.

Для отримання кредиту за рахунок коштів ЄБРР, підприємство-позичальник направляє в уповноважений банк такі пакети докумен-тів (рис. 1):

Рис. 1. Документи, які подає підприємство для отримання кредиту ЄБРР —

загальні;—

установчі;—

фінансові;—

підтвердження щодо забезпечення кредиту;—

спеціальні.

Крім зазначених документів підприємство-позичальник подає в банк бізнес-план, на основі якого оцінюється ефективність запропо-нованого проекту.

За позитивної оцінки фінансового стану підприємства та проекту укладається кредитна угода між уповноваженим банком та пози-чальником.

Приклад.

Підприємство «Альфа» на придбання обладнання просить у впов-новаженому банку кредит на суму 2 200 000 дол. США під 16% річ-них на 5 років з пільговим періодом кредитування


Сторінки: 1 2 3