У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Поради діловій жінці

Робота в іноземній фірмі завжди вважалася престижною. Однак тому, хто спробує улаштуватися туди, варто пам'ятати, що починати прийдеться з вихідного рівня — посади секретаря, синхронного перекладача, рядового чи бухгалтера маркетолога з зарплатою 150-200 доларів на місяць. Для того ж, щоб піднятися по сходам кар'єри хоча б на одну сходинку й одержувати на сотню доларів більше, потрібні, як мінімум, рік-півтора завзятої праці.

Не будуйте повітряних замків!

Якщо ви вирішили шукати роботу в західній фірмі, тверезо оціните свої можливості. До речі, зараз — не найкращий час для старту. Оскільки після серпня минулого року багато західних фірм скоротили свій персонал, а деякі і зовсім залишили Україну, конкурувати в боротьбі за вакантне місце вам доведеться не стільки з новачками, скільки з опинившимся на вулиці співвітчизницями, що вже працювали в подібних офісах.

Скажемо відразу: шансів на перемогу у свіжоспеченої випускниці вузу майже немає — практично для будь-якого західного менеджера гарантією професіоналізму є не утворення, а досвід роботи на аналогічної, а ще краще — на тій же посаді.

"Штормове" попередження

Якщо усе вищевикладене не відбило у вас бажання робити кар'єру саме в закордонній компанії, вам потрібно вирішити, будете ви шукати роботу чи самостійно постелете своє резюме в кадрові агентства. Настійно рекомендуємо друге — тому що, готуючи вас до спроби відвоювати своє місце під сонцем у якій-небудь фірмі, консультанти агентства розповідять про неї, її традиціях, співробітниках (і, зокрема, про тих, хто буде проводити з вами співбесіда) усі чи майже усе, що знають самі.

Слухати консультанта треба уважно. Якщо він, приміром, у дуже делікатних вираженнях заговорив про складний характер менеджера, з яким вам, бути може, має бути працювати, знайте: за ретельно продуманими загальними фразами коштує серйозна проблема. Так, про менеджера великої транснаціональної компанії, відомого тим, що він міг порвати невірно складений документ і жбурнути його в обличчя підлеглому чи, здавивши апельсин, бризнути соком в очі співробітнику, що йому в даний момент не подобався, сказали як про "людину з емоційно вибуховим характером".

Узагалі ж, треба заздалегідь відмовитися від ілюзій, що взаємини з безпосереднім начальником у західній компанії будуть проходити в дусі спілкування на світському рауті. Випускник Сорбони чи Гарварда, будучи незадоволений вами, може в гніві жбурнути телефон об стіну. Більш того, якщо шеф-співвітчизник, заспокоївши, звичайно все-таки прощає підлеглого, тому як і його, і себе вважає гарними людьми, для іноземного менеджера такого критерію в оцінці співробітника не існує.

Перше знайомство

Розіславши резюме, треба бути готової до того, що у вашій квартирі незабаром пролунає телефонний дзвоник, і добре поставленим голосом з вами привітаються на тій іноземній мові, про вільне володіння яким ви написали. Не лякайтеся і не особливо радуйтеся — це не роботодавець, а співробітник кадрового агентства, задачею якого є перевірка рівня ваших мовних знань. Миттєво сконцентруйтеся — вам доведеться сказати буквально кілька фраз, і у вас не буде часу виправити допущену чи помилку мовну недбалість. Якщо усі в порядку, вас запросять у кадрове агентство на співбесіду.

Тут важливо враховувати дві обставини.

Перше. Консультант кадрового агентства — не подружка, не мама і не добра знайома. Як би вона вам ні симпатизувала, професія змушує неї дивитися на вас очима замовлення роботодавця, що зробило.

Друге. Проте, її не потрібно боятися, тому що одній допущена вами в бесіді з роботодавцем помилка може перекреслити для вас усі. Консультант обговорить деякі моменти вашої біографії і трудової діяльності, після чого почнеться перевірка знань і професійних якостей. Якщо дівчина претендує на посаду секретаря, неї саджають за комп'ютер і пропонують продемонструвати володіння офісними пакетами програм. З маркетологами розмовляють про маркетинг, з бухгалтерами — про те, якого роду бухгалтерію вони вели. Якщо перше знайомство (а воно триває годин-півтора) пройшло успішно, вас почнуть готувати до візиту в західну компанію, про

Як зробити враження

Хоча, як усім відомо, жінці стільки років, на скількох вона виглядає, роботодавець неодмінно поцікавиться записаним у паспорті роком народження. Для кожної посади існують свої вікові рамки, але звичайно нижнім "порогом" вважаються 22 року (вік одержання вищого утворення), верхнім — 40.

Чим привабливіша зовнішність здобувачки, тим більше в неї шансів одержати бажану роботу. Про це не прийнято говорити, але все це враховують, у першу чергу — провідні добір консультанти кадрових агентств і менеджери по роботі з персоналом західних компаній. Більш того, якщо в агентство надходить замовлення на "сіру мишку" ("Хочу, щоб мої торгові представники займалися справою, а не фліртували із секретаркою", — пояснює роботодавець), там уже знають, що серед представлених ними кандидатур усе рівно повинна бути одна ефектна дівчина. І вибирають, як правило, саме її. Утім, тим, хто не має зовнішність топ-моделі, не варто опускати руки. Зрештою, щоб сподобатися будь-якому чоловіку, будь це навіть заклопотаний справами західний топ-менеджер, жінці досить бути просто чарівної. А чарівність — це така штука, у якій з'єднані приємна зовнішність, інтелект, уміння виявляти цікавість до інших, почуття власного достоїнства, грамотна мова (дуже важливий фактор!), правильно обрана інтонація (але ні в якому разі не інтимно-довірчий тон, начебто запозичений у бюро телефонних знайомств) і ще щось дуже важливе, але не піддається визначенню.

Одягтися на співбесіду з роботодавцем треба б так, як удягаються співробітниці в компанії, куди ви збираєтеся улаштуватися. При цьому треба


Сторінки: 1 2 3 4 5