У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Контрольна робота - Світова організація торгівлі
10



Світова організація торгівлі (СОТ) – це провідна міжнародна економічна організація, членами якої вже сьогодні є 150 країн, на долю яких припа дає близько 96% обсягів світової торгівлі

Світова організація торгівлі (СОТ) – це провідна міжнародна економічна організація, членами якої вже сьогодні є 150 країн, на долю яких припадає близько 96% обсягів світової торгівлі. Після приєднання ряду країн, які зараз є кандидатами на вступ, у рамках СОТ здійснюватиметься майже весь світовий торговельний оборот товарів та послуг.

За останні роки значно розширилася сфера діяльності СОТ, яка на сьогодні далеко виходить за рамки власне торговельних стосунків. СОТ є потужною і впливовою міжнародною структурою, здатною виконувати функції міжнародного економічного регулювання. Членство у СОТ стало на сьогодні практично обов`язковою умовою для будь-якої країни, що прагне інтегруватися у світове господарство.

Процеси створення, становлення і розширення СОТ не були простими та однозначними. Хоча за останні 30 років масив загальних правил СОТ надзвичайно зріс, СОТ усе ще базується на принципі двосторонніх переговорів між членами з метою взаємного відкриття їх ринків. Члени СОТ, формулюючи вимоги до країн-претендентів стосовно доступу до їх ринків, відстоюють інтереси власних компаній, захищаючи таким чином власне виробництво та робочі місця. Тому переговорний процес є непростим і, як правило, тривалим.  

Коротка довідка

Світова організація торгівлі (СОТ)
Місце розташування: Женева, Швейцарія
Заснована: 1 січня 1995
Створена: на основі Угод Уругвайського раунду (1986-94)
Країни-члени: 150 країн
Бюджет: 161 мільйонів швейцарських франків (2004)
Співробітники секретаріату: 601
Голова: Supachai Panitchpakdi (генеральний директор) 

ПОТОЧНИЙ СТАН ВДНОСИН

(за станом на лютий 2007 р.)

5 лютого 2007 р. на засіданні Генеральної Ради СОТ Україну було прийнято до Світової Організації Торгівлі. За процедурою вступу до СОТ, Україна має ратифікувати протокол до 4 липня поточного року. Разом із цим мають бути ухвалені 11 технічних законопроектів, схвалені кілька документів на рівні уряду і міністерств. Після цього Україна офіційно стане 152 членом СОТ.

(за станом на листопад 2007 р.)

?       Вступ України до СОТ є одним з пріоритетів зовнішньоекономічної політики України і розглядається як системний фактор розвитку національної економіки, лібералізації зовнішньої торгівлі, створення передбачуваного транспарентного середовища для залучення іноземних інвестицій.

?       Світова організація торгівлі - це 151 країна, на які припадає 95% світового торговельного обороту.

?       Усі сусіди України (крім Росії та Білорусі) вже є членами СОТ.

?       На країни-члени СОТ припадає близько 70українського експорту.

?     Процес приєднання України до СОТ триває більше тринадцяти років (з 1993 року) і передбачає:

?     узгодження з країнами-членами Робочої групи графіків зниження імпортного мита та режиму доступу до ринку послуг.

?     завершення багатосторонніх переговорів з країнами-членами Робочої групи та узгодження проекту Звіту Робочої групи;

?     гармонізацію законодавства з нормами та вимогами СОТ.

?     Вже проведено 16 офіційних засідань Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ. Останнє офіційне засідання проведено 15 червня 2006 року. Крім того, з часу проведення офіційного засідання Робочої групи було проведено неформальне засідання Робочої групи (27 жовтня 2006 року) та неофіційні консультації з країнами-членами Робочої групи (19 лютого, 5-9 та 15-16 березня, 19-20, 30 квітня та 1-3 травня 2007 року). Останні неофіційні засідання Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ відбулися 14 травня, 23 липня та 25 жовтня 2007 року. Порядок денний останніх засідань та консультацій було присвячено розгляду законодавства, прийнятого Верховною Радою України з метою вступу України до СОТ та формуванню оновленої редакції проекту Звіту Робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ та формуванню в цьому документі зобов’язань України.

?     Завершено переговори з доступу до ринку товарів і послуг із 49 членами Робочої групи: Австралія, Аргентина, Болгарія, Бразилія, Вірменія, Гондурас, Грузія, Домініканська Республіка, Еквадор, Естонія, Єгипет, ЄС, Нова Зеландія, Держава Ізраїль, Індія, Індонезія, Ісландія, Канада, КНР, Колумбія, Південна Корея, Куба, Латвія, Литва, Малайзія, Марокко, Мексика, Молдова, Монголія, Норвегія, Панама, Парагвай, Перу, Польща, Румунія, Сальвадор, Словаччина, Словенія, США, Таїланд, Тайвань, Туреччина, Угорщина, Уругвай, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Шрі-Ланка, Японія.

?     На сьогоднішній день ведуться консультації з Киргизькою Республікою, Гватемалою та В’єтнамом (дві останні нещодавно ввійшли до складу Робочої групи).

?       В частині законодавчого забезпечення процесу вступу України до СОТ, Верховною Радою України протягом 2005 та 2007 років в цілому було прийнято 49 Законів України, в тому числі 31 травня п. р. Верховною Радою України було прийнято 11 законів в основному технічного характеру.

Прийняті закони врегульовують такі сфери, як інтелектуальна власність, вивізне мито на сільськогосподарську продукцію, страхова та банківська діяльність, ввезення транспортних засобів на територію України, оподаткування сільськогосподарських підприємств, ветеринарна медицина, а також вдосконалення митного законодавства, застосування експортних мит на брухт чорних та кольорових металів, сільськогосподарської діяльності, режиму ліцензування (вартості ліцензії), обіг генетично модифікованих продуктів, перехід на нову систему опису та кодування товарів, побудовану на міжнародній системі ГС 2002 тощо.

За результатами останнього неофіційного засідання Робочої групи 25 жовтня 2007 року визначено перелік положень проекту Звіту, які потребують уточнення Україною:

-        технічні бар’єри у торгівлі;

-        експортні мита;

-        санітарні та фітосанітарні заходи. 

Завершення найближчим часом усіх двосторонніх переговорів з країнами-членами Робочої групи і узгодження положень проекту Звіту Робочої групи про зобов‘язання України дасть змогу Секретаріату СОТ прийняти рішення про винесення на розгляд Генеральної Ради СОТ Протоколу про вступ України до СОТ з тим, щоб завершити цей процес до кінця поточного року.

Членами Робочої групи прийнято рішення про проведення наступного засідання Робочої групи наприкінці листопада ц. р.  

(за


Сторінки: 1 2 3