У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Вступ………………………………………………………………………..... | 6

1. Теоретичні основи фінансового забезпечення діяльності державних підприємств………………………………………………………………….. |

9

1.1. Суть та характеристика фінансового забезпечення діяльності державних підприємств…………………………………………………. |

9

1.2. Правове регулювання фінансового забезпечення діяльності державних підприємств…………………………………………………. |

18

1.3. Методи оцінки фінансового забезпечення діяльності державних підприємств………………………………………………………………. |

29

2. Галузеві особливості функціонування підпримств спиртової промисловості………………………………………………………………... |

36

2.1. Особливості функціонування підпримств спиртової промисловості……………………………………………………………. |

36

2.2. Характеристика ДП «Борщівський спиртовий завод» (фінасово-економічні аспекти)……………………………………………………… |

47

3. Аналіз фінансового забезпечення діяльності державних підприємств… | 53

3.1. Аналіз джерел формування фінансового забезпечення діяльності державних підприємств………………………………………………….. |

53

3.2. Напрями використання джерел фінансового забезпечення діяльності державних підприємств……………………………………... |

59

3.3. Оцінка фінансових результатів як джерел фінансового забезпечення діяльності державних підприємств…………………….... |

65

4. Напрями вдосконалення фінансового забезпечення діяльності державних підприємств………………………….…………………………... |

73

Висновок…………………………………….………………………………... | 87

Список використаної літератури………………………………………….… | 90

Додатки

Додаток А. «Формули для визначення фінансових показників»

Додаток Б. «Статут ДП «Борщівський спиртовий завод»

Додаток В. «Фінансова звітність ДП «Борщівський спиртовий завод» 2002-2005 рр.»

Додаток Г. «Напрями використання джерел фінансового забезпечення діяльності ДП «Борщівський спиртовий завод» за даними агрегованого балансу за 2003 рік»

Додаток Д. «Напрями використання джерел фінансового забезпечення діяльності ДП «Борщівський спиртовий завод» за даними агрегованого балансу за 2004 рік»

Додаток Е. «Напрями використання джерел фінансового забезпечення діяльності ДП «Борщівський спиртовий завод» за даними агрегованого балансу за 2005 рік»

Додаток Є. «Оцінка фінансових результатів як джерел фінансового забезпечення діяльності ДП «Борщівський спиртовий завод»

Бібліографічна довідка

Вступ

Необхідною умовою прибуткової діяльності будь-якого підприємства є правильна і раціональна організація його фінансів. Для того, щоб успішно функціонувати на ринку кожне підприємство зобов’язане формувати, розподіляти і використовувати фонди грошових коштів, обґрунтовано залучати зовнішні джерела фінансування.

Фінанси впливають на кількісні і якісні параметри будь-якого економічного явища чи процесу на підприємстві, а також на кінцеві результати його діяльності. Кваліфіковане управління фінансами сприяє швидкій адаптації підприємств до роботи у конкурентному ринковому середовищі, трансформації їх діяльності відповідно до змін чинного законодавства.

Для того щоб ефективно управляти фінансами підприємства необхідно зрозуміти:

· сутність фінансів підприємств, їх місце у фінансовій системі держави;

· функції фінансів підприємств;

· склад фінансових відносин підприємств;

· сутність фінансових ресурсів підприємств та джерела їх формування;

· основи організації фінансів підприємств;

· зміст, порядок організації і завдання фінансової роботи на підприємстві.

В ринкових умовах, коли в Україні відбуваються структурні зміни в економіці, особлива увага приділяється оцінці фінансових результатів. В останній час значення фінансового забезпечення і процесу управління ним значно зросло, так як швидкоплинні процеси в економіці вимагають від підприємств розширеного відтворення, оновлення процесу виробництва, прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Тому для написання дипломної роботи було обрано саме цю тему.

При всій значимості проведених наукових досліджень у питаннях „теорія-практика”, окремі питання управління фінансовим забезпеченням вимагають детальнішого опрацювання.

Сучасні умови потребують більш детального підходу до цієї проблеми, який спираючись на існуючі методології, врахував би специфіку економічних відносин в Україні, особливості формування, розподілу та використання фінансового забезпечення в окремих галузях промисловості.

Фінасове забезпечення державних підприємств було предметом досліджень таких вітчизняних науковців як М.Д. Білик, А.М.Поддєрьогіна, О.Д.Василика, І.А.Бланка В.М.Опаріна, Р.А.Слав'юка, О.М.Терещенко, І.В.Зятковського та інших.

Дослідження фінансового забезпечення підприємств базується також із використанням праць зарубіжних науковців, зокрема Є.Брігхем, А.А.Аткінcона, М.І. Баканова, І.Т. Балабанова, Р.Д. Банкера, С.Б. Барнгольца, В.Я. Горфинкеля, А.В.Калини, В.В. Ковальова, Р.С. Каплана, Т. Скоуна, Г.М.Тація, Е. Хельферта, Р. Шмалензі, В.О. Швандара, А.Д. Шеремета, С.Фішера та інших.

Метою дипломної роботи є дослідження фінансового забезпечення діяльності державних підприємств спиртової галузі в цілому та ДП«Борщівський спиртовий завод» зокрема.

Завданням роботи є аналіз джерел фінансового забезпечення діяльності ДП «Борщівський спиртовий завод», виявлення резервів їх покращення та прогнозування джерел фінансового забезпечення на наступні роки.

Предмет дослідження – формування та використання фінансових ресурсів державних підприємств в сучасних умовах господарювання. Об’єктом дослідження є фінансового забезпечення діяльності ДП«Борщівський спиртовий завод».

Для дослідження фінансового забезпечення були використанні кілька методів, які, на мою думку, об’єктивно характеризують його стан на підприємстві, а саме: аналітичний, метод порівняння, елімінування та прогнозування.

В розділі 1 дипломної роботи розкрито суть фінансового забезпечення діяльності державних підприємств, описано його функції та методи, наведено переваги та недоліки кожного з цих методів. Розглянуто нормативно-правову базу фінансового забезпечення, а також вплив її зміни на формування фінансових ресурсів підприємств. Наведено методи економічного та фінансового аналізу, за якими було проведено аналіз фінансового забезпечення ДП «Борщівський спиртовий завод»

В розділі 2 розкрито проблеми та перспективи спиртової та лікеро-горілчаної галузі, проведено порівняльний аналіз виручки від реалізації підриємств об’єднання «Тернопільспирт», що входить до Державного концерну «Укрспирт». Також розкрито фінансово-економічні аспекти функціонування ДП «Борщівський спиртовий завод».

В розділах 3 та 4 проведено аналіз джерел фінансового забезпечення діяльності ДП «Борщівський спиртовий завод» та напрямів їх використання. Виявлено резерви покращення забезпечення підприємства фінансовими ресурсами. Здійснено прогноз фінансового забезпечення діяльності ДП«Борщівський спиртовий завод» на 2006-2008 роки. А також наведені напрями вдосконалення забезпечення державних підприємств фінансовими ресурсами.

РОЗДІЛ 1 Теоретичні основи фінансового забезпечення діяльності державних підприємств

Суть та характеристика фінансового забезпечення діяльності державних підприємств

Фінансове забезпечення державних підприємств в сучасних умовах господарювання характеризується виділенням певної суми фінансових ресурсів на розв’язання окремих завдань фінансової політики господарюючого суб’єкта.

У фінансовому словнику А.Г.Загороднього, Г.Л.Вознюка, Т.С.Смовженка подано таке визначення фінансового забезпечення: «Фінансове забезпечення – це забезпечення фінансовими ресурсами економіки держави,соціальних потреб і програм, виробництва продукції, науково-технічних досліджень, будівництва і переобладнання підприємств, а також утримання бюджетних організацій тощо.» [7, ст.471].

За І.А.Бланком фінансове забезпечення – це процес вибору напрямів, форм і методів використання фінансових ресурсів з метою збільшення економічного розвитку і ринкової


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22