У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Заходи щодо відновлення платоспроможності (санація) кредитних установ

Заходи щодо відновлення платоспроможності (санація) кредитних установ

Питання відновлення платоспроможності (санації) та ліквідації кредитних установ регулюється в Розділі ІІІ Директиви 2001/24/ЕС Європейського Парламенту і Ради від 4 квітня 2001 стосовно заходів щодо відновлення платоспроможності та ліквідації кредитних установ (далі - "Директива стосовно заходів щодо відновлення платоспроможності та ліквідації"). Вона застосовується до кредитних установ та їх структурних підрозділів, що знаходяться в державі-члені, іншій ніж їх головний офіс, а також до підрозділів кредитних установ, що розташовані як мінімум у двох державах-членах, головний офіс яких знаходиться поза межами Співтовариства.

Поняття заходів щодо відновлення платоспроможності

Під заходами щодо відновлення платоспроможності розуміють заходи, спрямовані на збереження та відновлення фінансової ситуації кредитної установи в т.ч. такі, що створюють загрозу призупинення платежів, призупинення примусових заходів або зменшення вимог. Такі заходи розглядаються в тій мірі, в якій вони можуть зачіпати права третіх осіб, що існували на момент виникнення відносин.

Санація кредитних установ, які мають свій головний офіс на території Співтовариства

.

Органами, компетентними відкрити заходи щодо відновлення платоспроможності кредитної установи, включаючи її структурні підрозділи, що здійснюють свою діяльність в іншій державі-члені можуть бути виключно адміністративні або судові органи держави-члена походження. Крім того, такі заходи повинні запроваджуватися відповідно до законодавства держави-члена походження.

Процедура застосування таких заходів регулюється законодавством держави-члена походження.

При відкритті заходів щодо відновлення платоспроможності адміністративні або судові органи держави-члена походження повинні негайно повідомити про це відповідні компетентні органи приймаючої держави-члена. Якщо адміністративні або судові органи приймаючої держави-члена вважають за доцільне застосувати один або декілька заходів щодо відновлення платоспроможності, вони повинні проінформувати компетентні органи держави-члена походження.

Після відкриття заходів щодо відновлення платоспроможності адміністратор або інша уповноважена особа повинна опублікувати витяг з рішення про санацію в Офіційному Журналі Європейських Співтовариств та у двох національних газетах кожної приймаючої держави-члена. В цьому витязі повинна міститись така інформація:

- часові рамки для пред'явлення вимог;

- чітке встановлення дати закінчення терміну пред'явлення вимог;

- повна адреса компетентного органу або суду для пред'явлення вимог.

Компетентні органи або адміністратор повинні повідомити відомих кредиторів про відкриття заходів щодо відновлення платоспроможності. Проте заявляти вимоги мають право всі кредитори.