У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Звіт практики

по підприємству ВАТ „Чортківський цукровий завод”

м.Чортків

Вступ.

В останні роки в зв'язку з різким погіршенням стану навколишнього природного середовища екологічні проблеми співставляються з важливими соціальними та економічними проблемами альтернативних варіантів немає. Необхідно вибрати таку стратегію і тактику природокористування, при якій людина у своїй господарській діяльності буде всесторонньо враховувати закони розвитку природи.

Курс "Нормування антропогенного навантаження на природне середовище" вивчає форми і методи оцінки якості природного середовища та ступеню його забруднення, критерії якості природного середовища, систему управління станом довкілля. Екологічне регулювання антропогенних впливів включає насамперед визначення допустимих впливів і навантажень на екосистеми і природне середовище на різних рівнях. У процесі нормування дуже важливим є розробка критеріїв, які направлені на обмеження джерел шкідливих викидів. Чітке дотримання величин нормативних допустимих викидів забруднюючих речовин є сьогодні одним з найбільш діючих засобів охорони повітря, води, ґрунту.

Мета даної практики - закріплення теоретичних знань з дисципліни "Нормування антропогенного навантаження на природне середовище" та підготовка студентів до самостійного виконання комплексу завдань на основі розрахунку концентрацій шкідливих інгредієнтів в атмосферному повітрі з встановленням ГДВ цих речовин на конкретному промисловому підприємстві.

Характеристика району.

Чортківський район розташований у південно-західній частині Тернопільської області. Населення району складає 64,9 тисяч чоловік у тому числі міського населення 16,8 тисяч чоловік. Даний район знаходиться у Західно-Української лісостепової фізико-географічної провінції – в межах так званого “Опілля”. Районний центр - місто Чортків - розташоване на річці Серет. Перша письмова згадка про Чортків датується 1260 роком. На території міста знаходилося давнє словянське поселення, яке до середини 14ст. входило до складу Галицько-Волинського князівства. Близьке розташування до Тернополя та зручне положення міста Чортків та самого району у межах області сприяють розвитку промисловості, торгівлі та транспорту. Сільське господарство спеціалізується на вирощуванні зернових культур (пшениця, кукурудза, гречка); технічних (цукрові буряки, тютюн), а також на розведення великої рогатої худоби. Допоміжними являються галузі – птахівництво та вівчарство. Площа с/г угідь 55,9 тис.га, у тому числі орні землі – 49,8 тис.га сіножаті і пасовища – 581 га. Площа осушувальних земель в районі становить 7,1 тис.га, а зрошувальних 136 га.

Поверхня району рівнинна, розчленована долинами річок. У цьому місці характерні так звані стінки (круті схили долин, вкриті лісовою та степовою рослинністю), а також низькорослі ліси.

Корисні копалини.

Найпоширенішими в даному районі є нерудні корисні копалини. Серед них вапняки, глини, крейда, піски, пісковики тощо. Зони використовуються як природні будівельні матеріали або ж є сировиною для їхнього виробництва. Серед усіх корисних ко-палин району особливої уваги заслуговує теребовлянський чер-воний пісковик, який розробляється в Застіноцькому кар'єрі.

Найкращої якості пісковик знаходиться на берегових схилах Серету, і його притоки Гнізни. Багий Чортківський район покладами глини. Чортківське родовище глин — одне з найбільших в області. На його основі працюють цегельні заводи.

Поклади піску зустрічаються в селах Сади, Котузів та ін. Бі-ля села Сороцьке виходять на поверхню гіпси.

По річці Серет між Тернополем і Теребовлею є запаси фос-форитів, які можна використовувати як мінеральне добриво.

В районі є незначна кількість торфу. На сірководневі води багаті околиці Конопківки, а також Сороцьке, Великій Говилів, Мшанець, Гумниська. Мінеральні ба-гатства землі утво-рювалися упродовж мільйонів років, і тому їх потрібно використовувати по-господарськи.

Чортківський район багатий на крейду, запаси якої є біля села Ка-м'янка та в районі Золотників.

Клімат.

Вивчення клімату необхідне для пояснення особливості рос-линного і тваринного світу, режиму річок І озер. Знання про клімат потрібне для господарської діяльності людини: в будів-ництві, сільському господарстві. Клімат впливає і на здоров'я людини.

Клімат Чортківського району — помірно-континентальний, з нежарким літом, м'якою зимою і достатньою кількістю опадів. На територію району надходять західні повітряні маси, в ос-новному, з Атлантичного океану та східні материкові.

Таблиця 1. Метеорологічні характеристики та коефіцієнти.

№ п/п | Характеристики | Величина

1. | Коефіцієнт, який залежить від стратифікації атмосфери. | 200

2. | Коефіцієнт рельєфу місцевості. | 1

3. | Середня максимальна температура атмосферного повітря найбільш жаркого місяця року, Со. | 24.4

4. | Середня температура атмосферного повітря найбільш холодного місяця, Со. | -5.1

5. | Середньо річна роза вітрів, %:

Пн

ПнСх

Сх

ПдСх

Пд

ПдЗх

Зх

ПнЗх

Штиль |

7

4

7

24

6

4

12

36

10

6. | Швидкість вітру (за середніми багаторічними даними), повторюваність перевищень якої складає 5%, м/с. | 10

Середньорічна температура становить + 7°С. Середня темпе-ратура січня становить - 5,5°С, а липня — + 16°С. Район, знаходиться в зоні значного зволоження. Середня кі-лькість опадів складає 620 мм. Особливо дощовими є три літніх місяці. У цей період часто бувають зливи, нерідко — грози, іно-ді—град. Взимку опадів випадає найменше. Сильні морози бувають рідко. Досить характерними для цього сезону є відлиги, тому сніговий покрив нестійкий.

На Опільщині переважають північно-західні, західні та південно-східні вітри. Сильні вітри дмуть рідко, найчастіше — узимку і навесні. На території району чітко простежується зміна пір року.

Роза вітрів.

Клімат району дозволяє вирощувати озимі та ярі зернові культури, цукровий буряк, картоплю, овочі, кормові культури. Для району є характерні небезпечні природні явища: зливи, бурі, урагани, град, великі снігопади, ожеледі. Так, 4 лип-ня 2000 р цією територією пронісся ураган неймо-вірної сили, який супроводжувався градом. Наслідки лиха вражаючі. Постраждало 20 сіл району. Витрати на відновлення становили понад 350 тис. грн.

Водні ресурси.

Чортківський район багатий на водні ресурси. До них належать поверхневі води, що містяться в ріках, озерах, ставках, водосхо-вищах та підземні води.

Ріки в районі течуть по рівнинній території


Сторінки: 1 2 3 4 5