У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Науковий реферат

на тему:

Ціни, ціноутворення, цінова політика підприємств у фармації

1. Теоретичні основи ринкового ціноутворення

2. Основні функції ціни

3. Класифікація цін

4. Ціни в умовах ринку

5. Установлення ціни на товар

6. Ціноутворення на лікарські засоби в зарубіжних країнах

1. Теоретичні основи ринкового ціноутворення

В умовах ринкових відносин важливу роль відіграє закон вартості, який реалізується через механізми ціноутворення, збалансованості попиту та пропозиції. Головна риса ринко-вого ціноутворення полягає в тому, що реальний процес формування цін тут відбувається не у сфері виробництва, а у сфері реалізації продукції, тобто на ринку.

Таким чином, ціна — це обмінний еквівалент вартості то-варів або послуг у грошовому вираженні.

Безпосередньо механізм ціноутворення виявляється через ціни та їх динаміку. Динаміка цін формується під впливом двох найважливіших факторів: стратегічного і тактичного.

Стратегічний фактор виявляється в тому, що ціни утво-рюються на основі вартості товару, причому, в умовах ринку постійно відбувається коливання цін поряд з вартістю.

Тактичний — виражається в тому, що ціни на конкретні товари формуються під впливом кон'юнктури ринку.

Стратегічний фактор — це фактор довгочасної дії, тоді як тактичний фактор може часто замінюватись, через те що ди-наміка кон'юнктурних змін дуже висока та вимагає всебіч-ного вивчення цих змін. Як перший, так і другий фактори дуже важливі в умовах ринкової економіки. їх слід обов'яз-ково враховувати, інакше підприємства можуть опинитися в складному становищі.

Реалії сьогодення засвідчують, що зростання роз-дрібних цін на лікарські засоби є, головним чином, на-слідком збільшення вартості самих товарів, тоді як чи-стий прибуток роздрібної торгівлі зберігається на попе-редньому рівні, а останнім часом навіть скорочується.

Тому особливо важливо, щоб, приймаючи рішення про ціни на товар, ураховувалася і точка зору клієнта на ціну (блага, потреби, доступність), і погляд торгую-чої сторони (затрати, обсяг, прибуток).

2. Основні функції ціни

Ціна товару виконує ряд основних функцій (облікову, стимулюючу, розподільну, збалансування попиту та пропо-зиції, раціонального розміщення виробництва), характерних для кожної ціни без винятку.

Облікова функція визначає саму суть ціни, тобто, будучи грошовим вираженням вартості, ціна показує, у що обходи-ться суспільству задоволення конкретної потреби у тій чи іншій продукції.

Проте цю функцію в умовах ринкових відносин не мож-на зводити тільки до змін витрат або ціни, яка пропонується виробником товару при виході на ринок. Ринкова ціна може значно відхилятися від витрат. Більш детально механізм ви-значення базового рівня цін та її структура будуть розглянуті у наступних розділах.

На підприємствах фармацевтичного профілю обліко-ва функція ціни слугує засобом нарахування вартісних показників:

¦ кількісних — обсяг товарообігу, обсяг товарних запасів, надходження товару та ін.;

¦ якісних — рентабельність, продуктивність праці, фондовіддача і т. ін.

Стимулююча функція ціни виражається у її заохочуваному або стимулючому впливі на виробництво та споживання. Ціна, як правило, стимулює через величину вміщеного в ній прибутку.

У фармації за допомогою даної функції цін можна впливати на науково-технічний прогрес, економію ви-трат, зміни у структурі асортименту. Таке стимулюван-ня здійснюється шляхом підвищення рівня прибутку в ціні, установлення надбавки та знижок в основній ціні.

Особливе значення цієї функції полягає в реанімації віт-чизняного виробника, економічному розвитку науки, у розробленні та випуску нових лікарських препаратів.

Розподільна функція ціни пов'язана з можливістю відхи-лення ціни від вартості під впливом ринкових факторів. Ця функція ціни єдина із всіх функцій має державну масштаб-ність, тому що передбачає участь ціни у розширенні та пере-розподілі національного доходу між галузями економіки, різ-ними формами власності, регіонами країни, фондом накопи-чення та фондом споживання, різними соціальними групами населення.

Безпосередньо у сфері лікарського забезпечення ця функція ціни не є специфічною з огляду на ексклюзивність медикаментів як товару, оскільки покупець розглядає лікарський засіб не як "бажаний товар", а як "необхідну" купівлю. Подібна відмінність в оцінці спо-живача робить лікарські засоби більш чутливим до цін товаром, ніж звичайні споживацькі товари. Однак не-прямий вплив високої роздрібної ціни на престижні то-вари споживчого призначення забезпечує перерозподіл грошових коштів певної частини населення, що сприяє формуванню соціальних фондів (у тому числі і страхо-вих). Це дозволяє споживачам фондів здійснити "необ-хідну" покупку в аптеці..

Функція збалансування попиту та пропозиції виражається в тому, що через ціни здійснюється зв'язок між виробництвом та споживанням, пропозицією та попитом. У міру розвитку ринкових відносин, вільного підприємництва та конкуренції ця функція ціни буде посилюватись.

У фармацевтичній галузі це одна із основних функ-цій, тому що для виходу підприємства (фірми) на фар-мацевтичний ринок необхідно спрогнозувати попит на медикаменти у його взаємозв'язку з рівнем цін і звідси — з запланованим обсягом виробництва.

Функція ціни як критерію раціонального розміщення ви-робництва у міру переходу до ринкової економіки буде отримувати подальший розвиток. Дана функція виявляєть-ся в тому, що за допомогою механізму цін здійснюється перекачування капіталу із одного сектора економіки в інший та серед окремих секторів, туди, де норма прибутку більш висока.

На сучасному етапі розвитку фармацевтичної про-мисловості низький рівень її технічного оснащення, не-достатні обсяги виробничих потужностей, необхідність сучасних наукових розробок зумовили потребу у круп-них інвестиціях, які б дозволили здійснити структурну перебудову та технологічне оновлення галузі, що має важливе соціальне значення. Проте фармацевтичний ринок більш схильний до державного урегулювання ін-вестицій, як внутрішніх, так і іноземних.

3. Класифікація цін

В умовах вільного ринку взаємовідносини продавця та покупця складаються природним порядком та ніким не ре-гулюються. Результати взаємовідносин відбиваються на рин-кових цінах.

Ринкова ціна — це фактична ціна, яка визначається від-повідно до попиту та пропозиції товарів.

Залежно від купівлі-продажу товарів та послуг установ-люються різні види цін, які можна класифікувати за


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10