У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Управлінські рішення : засоби, мета, метод ICO, методологія оцінки.

ЗМІСТ

Вступ.

Загальна класифікація управлінських рішень.

Засоби і мета.

Сутність методу ІСО в процесі прийняття управлінських рішень.

Методологія оцінки ефективності управлінських рішень.

.Мета і завдання оцінки рішень

Характеристика оцінок ефективності вибору рішень

Принципи вирішення завдань ефективності

Процес реалізації рішень і його регулювання.

. Оцінка й ефективність реалізації прийнятих рішень

ВСТУП

Одним з найбільш актуальних завдань сучасного розвит-ку економіки України є створення умов ефективного і динамічно-го переходу до ринкових відносин. При цьому дуже важливим є реорганізація надмірних форм концентрації і монополізації ви-робництва, удосконалювання організаційних формувань і струк-турних співвідношень, перегляд застарілих економічних зв'язків і методів керування.

У цих умовах особливої гостроти набуває необхідність розвитку підприємницької активності, діяльність підприємств і організацій, спрямована на споживача і кінцевий результат — прибуток.

Практичне рішення проблем, зв'язаних з необхідністю за-безпечення нормальної роботи підприємства не тільки сьогодні, але й у перспективі, залежить від ступеня освоєння методологій і методів прийняття управлінських рішень. Особливу значимість дане питання здобуває в умовах нестабільності виробництва і йо-го спаду. Ціна прийнятих господарських рішень різко зростає. Від того, наскільки економічно грамотно приймаються рішення, залежить найчастіше саме існування фірми.

Різноманіття . соціально-економічних процесів, їхня не-стабільність і невизначеність, динамізм виробництва приводять до різкого зростання числа складних господарських ситуацій, дозвіл і передбачення яких без застосування спеціальних економіко-математичних методів і прийомів практично неможливо. Тому майбутнім фахівцям необхідно в досконалості знати:

основи теорії прийняття рішень;

зміст і концепцію прийняття управлінських рішень;

основні методи і прийоми вирішення завдань на вибір дій у різних виробничих ситуаціях;

методи оцінки ефективності на всіх етапах процесу підго-товки, формування, вибору і реалізації управлінських рішень.

В результаті отриманих знань студент повинен уміти:

аналізувати існуючі ситуації і положення фірми;

виявляти проблеми й обґрунтовувати постановку мети фірми;

вирішувати виявлені проблеми і вибирати найбільш ефек-тивні варіанти їхніх рішень.

За допомогою вивчених методів на підприємствах ефек-тивно можна вирішити комплекс проблем, зв'язаних з цілеспря-мованою переорієнтацією випуску продукції нової номенклатури й асортименту, а також здійснити впровадження і використання нових технологій, проводити реконструкції, розвивати марке-тинг, удосконалювати структуру керування підприємством, вчас-но і якісно здійснювати підготовку і перепідготовку кадрів.

Ринкова економіка формує нові вимоги до підприємства. Ці вимоги диктуються існуючою конкуренцією між підприємст-вами (виробниками продукції), і так само високими стандартами і вимогами до якості товарів. Вони змушують підприємства гнуч-ко і вчасно реагувати на зміни, що відбуваються в ринковій і ви-робничій ситуаціях.

Успіх підприємства багато в чому залежить від здатності ЛПР (особа, що приймає рішення) передбачати можливі ситуації, а на основі правильно прийнятих рішень ефективно планувати номенклатуру й обсяг продукції, інвестиції і прибуток. Тому ду-же важливим являється необхідність і корисність ознайомлення і вивчення основних прийомів і підходів до прийняття уп-равлінських рішень, у яких, як правило, беруть участь багато фахівців і, у першу чергу, менеджери.

Математичні методи вирішення завдань повною мірою тут не викладаються, оскільки ці методи — прерогатива іншої спеціальності. Завдяки такому підходу, при розробці уп-равлінських рішень не використовується складний математичний апарат. Для освоєння даного курсу досить знання стандартного курсу математики середньої школи і не потрібно попереднього знайомства з якою-небудь спеціальною літературою.

У цілому даний курс є одним з перших ступенів у про-фесійному становленні менеджера, а на його основі можливо більш ефективне наступне вивчення спеціальної літератури.

Побудова і зміст курсу різнопланове і різноманітне, що дозволяє розглядати питання формування й ухвалення уп-равлінського рішення на досить високому рівні, оскільки зацікав-лений читач попередньо знайомиться з інструментами, не-обхідними для кваліфікованої розробки рішень.

Передбачається також, що найбільший ефект може бути отриманий, якщо приймаючий рішення буде плідно працювати в тісному контакті з вузькими фахівцями-аналітиками. Даний на-вчальний посібник підготовлений відповідно до програми курсу «Методи прийняття управлінських рішень». Він логічно поєд-нується з такими навчальними дисциплінами, як «Стратегічний менеджмент», «Інноваційний менеджмент», «Операційний (Ви-робничий) менеджмент», «Ситуаційний менеджмент», досліджу-ваними у вищій школі при підготовці економіста-менеджера.

Автор виражає глибоку вдячність за моральну підтримку колективу кафедри менеджменту і маркетингу факультету керу-вання ТНУ ім. Вернадського В.І., доктору економічних наук, професору Подсолонко В.А. подяка за участь у редагуванні окре-мих розділів посібника. Автор також дуже вдячний рецензен-там — докторам економічних наук Крамаренко В.І. і Клейменову А.М. за цінні зауваження, поради і побажання, висловлені ни-ми при роботі над книгою і її редагуванням.

Загальна класифікація управлінських рішень.

Багатогранність і складність виробничих, соціальних й ін-ших факторів зовнішнього і внутрішнього середовища організації вимагають адекватних дій з боку органа керування фірмою. У цих умовах управлінські рішення можуть бути зовсім різними за фор-мою, спрямованістю, глибиною і часом розробки, прийняттям, реалізацією. Деякі рішення суб'єкт керування приймає швидко, на основі наявного досвіду, інші — після ретельної математичної пе-реробки й обґрунтування. У таких умовах упорядкування і кла-сифікація управлінських рішень стає настійно необхідною.

Рішення можна класифікувати в такий спосіб (мал. 2.3):

за терміном дії — оперативні (прийняті рішення реалізу-ються годинами, цілодобово, тижнями), стратегічні (ре-алізовані протягом декількох років» відповідно до прийня-того стратегічного плану) і тактичні (реалізуються протя-гом року); за ступенем вимірності кожної координати цінності: за розміром цінності, тобто числом різних координат, які необхідно враховувати при рішенні; за ступенем невизначеності (повноти інформації) —-рішення, прийняті в умовах визначеності, в умовах ризи-ку (можливішої визначеності) і в умовах невизначеності; за ступенем унікальності — рутинні, нетворчі й унікальні (творчі); за кількістю вирішувачів — індивідуальні ЛПР і колек-тивні (групові); за типом застосовуваних критеріїв і часу (швидкості) вирішення завдань;

автоматичні рішення (прийнятті миттєво: питання - відповідь);

бліц — рішення (прийняті протягом декількох


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10