У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Курсова робота - Аналіз основних фондів
30



Курсова робота

Аналіз основних фондів

План

Вступ 2

Аналіз складу, динаміки, структури і технічного стану ос-новних фондів. 3

Аналіз ефективності використання основних фондів. 11

Аналіз використання обладнання та виробничої потужно-сті підприємства. 15

Висновок 20

Література 21

Вступ

Виробничо-господарська діяльність та фінансовий стан підприємства багато в чому залежать від забезпеченості основними виробничими фондами та їх використання. Основні фонди (засоби) – це матеріальні активи, які підприємство утримує для використання їх у процесі виро-бництва, постачання товарів і послуг, надання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних функцій. Строк корисного використання (експлуатації) основних фондів пере-вищує один рік (операційний цикл, якщо останній є тривалі-шим за один рік).

Розвиток виробництва є невіддільним від проблеми ефектив-ного використання основних виробничих фондів.

Основні засоби підприємства це сукупність матеріально-речових цінностей, що діють у натуральній формі протягом три-валого часу як у сфері матеріального виробництва, так і в неви-робничій сфері, і вартість яких поступово зменшується у зв'язку з фізичним та моральним зносом.

Починати аналіз основних фондів слід з ознайомлення зі скла-дом основних фондів у цілому на підприємстві і за окремими групами. При цьому виявляється рух і напрямок зміни основних фондів, питома вага промислових основних фондів, виробничих ос-новних фондів в інших галузях і невиробничих основних фондів.

Вивчаючи зміну структури основних фондів у вартісному ви-разі, з'ясовують, за рахунок чого вона сталася - за рахунок змі-ни складу будівель і споруд чи складу машин, обладнання та ін-ших груп основних засобів. Важливою умовою раціональної зміни складу будівель і споруд є зростання виробничої площі як порів-няти з невиробничою, зокрема виробничої площі цехів, де відбу-ваються виробничі процеси.

Завдання аналізу стану та ефективності використання основ-них виробничих фондів можна визначити так:

а) виявлення забезпеченості підприємства та його структурних підрозділів основними фондами, тобто встановлення відповідно-сті величини, складу та технічного рівня фондів виробничій про-грамі підприємства;

б) визначення рівня використання основних фондів і факторів, які впливають на нього;

в) установлення належної комплектності наявного парку об-ладнання;

г) з'ясування ефективності використання обладнання в часі та за потужністю;

д) розрахунок впливу використання основних фондів на обсяг продукції;

е) виявлення резервів підвищення ефективності використання основних фондів.

Джерелами інформації для аналізу основних фондів підприєм-ства є: паспорт підприємства; план економічного та соціального розвитку; план технічного розвитку; форма 1 «Баланс підприємс-тва»; форма 4 «Звіт про власний капітал»; форма 1-П «Звіт під-приємства (об'єднання) з продукції»; форма 11-ОФ «Звіт про на-явність та рух основних фондів, амортизацію (знос)».

Крім названих джерел інформації, для аналізу використову-ються також дані проведених на підприємстві інвентаризацій, ін-вентарні картки обліку основних засобів тощо.

Аналіз складу, динаміки, структури і технічного стану ос-новних фондів.

Основні напрями аналізу використання основних фондів та послідовність його проведення показано на рис. 1.

Аналіз основних фондів починають із визначен-ня забезпеченості підприємства основними фондами. Для цього необхідно з'ясувати, чи достатньо в підприємства основних фон-дів, яка їхня динаміка, склад, структура, технічний стан, яким є рівень виробництва та його організація.

Велике аналітичне значення мають показники структури ос-новних фондів. Насамперед аналізують розподіл основних фон-дів підприємства на основні виробничі фонди головного виду ді-яльності, основні виробничі фонди інших видів діяльності (на-приклад, закладів торгівлі та громадського харчування у складі промислового підприємства) і фонди невиробничого призначення.

Основні виробничі фонди головного виду діяльності є такою частиною основних фондів, яка бере участь у процесі виробництва тривалий час, зберігаючи при цьому натуральну форму. Вартість основних виробничих фондів переноситься на вироблений про-дукт поступово, частинами, відповідно до часу використання. По-новлюються основні виробничі фонди через капітальні вкладення.

Невиробничі основні фонди це житлові будинки та інші об'єкти соціально-культурного й побутового обслуговування, які перебувають на балансі підприємства і не використовуються в господарській діяльності. Вони відтворюються тільки за рахунок прибутку, який залишається в розпорядженні підприємства.

Основні напрямки аналізу

Аналіз наявності та структури основних фондів | Аналіз стану та руху основних фондів | Аналіз фондоозброєності праці | Аналіз використання основних фондів

Оцінка обсягу основних фондів | Аналіз технічного стану основних виробничих фондів | Аналіз технічної озброєності праці | Аналіз ефективності використання основних виробничих фондів

Аналіз структури основних фондів | Аналіз руху основних виробничих фондів | Аналіз машино озброєності праці |

Оцінка впливу факторів на зміну рівня фондовіддачі

Аналіз структури основних виробничих фондів | Оцінка впливу зміни фондовіддачі на обсяг виробництва

Аналіз використання наявного обладнання

Рис. 1 Аналіз використання основних виробничих фондів основного виду діяльності

Усі основні фонди (засоби) підприємств за характером участі у виробничому процесі та функціонування в невиробничій сфері поділяються на три амортизаційні групи (для кожної з них уста-новлено єдину норму амортизаційних відрахувань):

перша група - будівлі, споруди, передавальні пристрої;

друга група - автомобільний транспорт, меблі, офісне об-ладнання, електронно-обчислювальні машини та інше обладнан-ня для автоматизованої обробки інформації, побутові прилади та інструменти, телефони, мікрофони, рації;

третя група - машини, устаткування і будь-які інші ос-новні засоби, що не входять до першої і другої груп.

Виробничу потужність підприємства визначають промислово-виробничі фонди. Крім цього, заведено виокремлювати активну (робочі машини та обладнання) та пасивну частини фондів, а також окремі підгрупи відповідно до їхнього функціонального призначення (будівлі виробничого призначення, склади, робочі та силові машини, вимірювальні прилади та обладнання, транс-портні засоби). Основні промислово-виробничі фонди безпосе-редньо пов'язані з виробництвом продукції і тому мають най-більшу питому вагу.

Наявність, рух та динаміку основних фондів можна простежи-ти, склавши таблицю за зразком табл. 1.

Для підвищення ефективності виробництва темпи зростання активної частини основних фондів мають випереджати темпи зростання пасивної їх частини, а зростання кількості машин і об-ладнання - темпи


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8