У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





 

Курсова робота

з дисципліни: «Фінанси підприємств»

на тему

«Шляхи та ресурси підвищення прибутковості підприємства»

План

Вступ…………………………………………………………………………3

Розділ 1. Прибуток як основний показник діяльності підприємства: формування, розподіл та використання…………………………………………..4

1.1 Прибуток як фінансовий результат діяльності підприємства……..…4

1.2 Механізм формування та планування прибутку на підприємств.... 11

1.3 Розподіл та використання прибутку…………………….……………20

Розділ 2. Визначення та аналіз прибутковості підприємства….….…….27

2.1 Визначення показників прибутковості………………………….……27

2.2. Факторний аналіз прибутку та рентабельності…………….………..30

2.3. Визначення взаємозв’язку постійних та змінних витрат, побудова точки беззбитковості……………………………………………………….…….35

Розділ 3. Резерви підвищення прибутковості підприємства…...…….…37

Висновок ……………………………………………………………….…..44

Список використаної літератури………………………………….………45

Додатки

Вступ

Темою курсової роботи є прибутковість підприємства. Актуальність даної теми полягає втому, що з переходом на ринкові умови господарювання, значно більшої ваги набирає аналіз та планування прибутку, як основного результату діяльності підприємств. Ринкова економіка передбачає повну фінансову відповідальність суб’єктів підприємництва за свою діяльність, яку вони повинні організувати таким чином, щоб отримувати певні прибутки та сплачувати податки, тобто розраховуватися з державою.

Управління формуванням прибутку передбачає розрахунок його планового обсягу. Планування прогнозування суми прибутку суб'єктів господарювання необхідне для складання поточних та перспективних фінансових планів.

Прибуток є однією з основних категорій товарного виробництва. Це передусім категорія, що характеризує відносини, які складаються в процесі суспільного виробництва.

Поява прибутку безпосередньо повя’язана з категорією “ витрати виробництва”. Прибуток – це та частина додаткової вартості, яка залишається після покриття витрат виробництва.

Курсова робота складається з трьох розділів, де висвітлені найважливіші аспекти даної теми.

При написанні цієї роботи були використані підручники, навчальні посібники, методичні матеріали та журнали.

Можна зробити висновок, що детальне освоєння таких питань, як формування та використання прибутку, його види, оцінка прибутковості підприємства, ознаки збитковості, методи нормалізації роботи є дуже важливим у сучасних умовах для кожного, а особливо для кваліфікованого спеціаліста.

Розділ 1. Прибуток як основний показник діяльності підприємства: формування, розподіл та використання

1.2 Прибуток як фінансовий результат діяльності підприємства

Дохід є однією з основних категорій товарного ви-робництва. Це передусім категорія, що характеризує відносини, які складаються в процесі суспільного виробництва.

Поява доходу безпосередньо пов'язана з появою категорії «витрати виробництва». Дохід — це та частина додаткової вартості, яка залишається після покриття витрат виробництва. Відособлення частини вартості продукції у вигляді витрат у гро-шовому вираженні є собівартість продукції.

Додатковий продукт — це вартість, створювана виробниками понад вартість необхідного доходу. Додатковий продукт влас-тивий усім суспільно-економічним формаціям і є однією з важ-ливих умов їх успішного розвитку,

Дохід - це частина додаткової вартості, створеної і реалізованої, готової до розподілу. Підприємство одержує при-буток після того, як втілена у створеному продукті вартість буде реалізована і набере грошової форми.

Отже, об'єктивна основа існування прибутку пов'язана з не-обхідністю первинного розподілу додаткового продукту.

Дохід - це форма виявлення вартості додаткового продукту.

Таким чином, прибуток є об'єктивною економічною катего-рією. Тому на його формування впливають об'єктивні процеси, що відбуваються в суспільстві, у сфері виробництва й розподілу валового внутрішнього продукту.

Водночас дохід— це підсумковий показник, результат фінансово-господарської діяльності підприємств як суб'єктів го-сподарювання. Тому дохід відбиває її результати і зазнає впливу багатьох чинників. Є особливості у формуванні прибутку підприємств залежно від сфери їхньої діяльності, галузі госпо-дарства, форми власності, розвитку ринкових відносин. (5. ст. 400-402)

Фінансовий результат — прибуток (збиток) (Фро) від опера-ційної діяльності визначається як алгебраїчна сума валового при-бутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат:

Фро = ВП + Iод - Ав – Вз – Іо.в

де ВП — валовий прибуток;

Іод — інші операційні доходи;

Ав — адміністративні витрати;

В3 — витрати на збут;

Іо в — інші операційні витрати.

Фінансовий результат — прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування розраховується як алгебраїчна сума прибутку від операційної діяльності (Фр0), фінансових та інших походів за мінусом фінансових та інших витрат (збитків):

Прдз - Фро + Дк + Іфд + Ід - Фв - Вк - Ів,

де Прдз — фінансовий результат (прибуток чи збиток) від звичай-ної діяльності до оподаткування;

Дк — дохід від участі в капіталі, тобто дохід, отриманий від інвестицій в асоційовані дочірні або спільні підприємства, облік яких ведеться методом участі в капіталі;

Іф д — інші фінансові доходи, тобто доходи за депозитними сертифікатами, дивіденди одержані, відсотки одержані, інші до-ходи, отримані від фінансових операцій;

Ід — інші доходи, тобто доходи від реалізації фінансових інве-стицій, необоротних активів і майнових комплексів, неопераційних курсових різниць та інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності;

фв — фінансові витрати, тобто витрати на оплату відсотків за позики та інші витрати підприємства, пов'язані з залученням по-зичкового капіталу;

Вк — втрати від участі в капіталі, тобто збиток, спричинений інвестиціями в асоційовані, дочірні або спільні підприємства;

Ів — інші витрати, тобто втрати від неопераційних курсових різниць та від уцінки необоротних активів, собівартість реалі-зації фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів; інші витрати, які виникають у процесі звичайної діяльності.

Прибуток від звичайної діяльності після оподаткування ви-значають як різницю між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку.

Чистий прибуток або збиток розраховують як алгебраїчну су-му прибутку від звичайної діяльності та надзвичайного доходу, надзвичайних витрат і податків з надзвичайного прибутку. (4, ст. 46-48)

На формування прибутку підприємства впливають різномані-тні фактори. У загальному вигляді ці фактори можна класифіку-вати на зовнішні та внутрішні.

Із великої кількості факторів, які впливають на чистий при-буток підприємства, доцільно досліджувати вплив основних, а саме:—

зміни обсягу (товарообороту) реалізації товарів (робіт, послуг);

-—зміни обсягів усіх видів прибутків, які формують чистий прибуток;—

зміни собівартості


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11