У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

На тему:

Особливості укладання окремих договорів у інвестиційній сфері

За умов ринку державне регулювання інвестиційного процесу спрямоване на захист інтересів споживача інвестиційних товарів; регулювання здійснюється через упровадження податкових і фінансово-кредитних важелів, з допомогою ліцензування, стандартизації й нормування, застосуванням екологічного, санітарного та інших контролів, антимонопольних заходів. Усі ці вимоги мають ураховувати суб’єкти інвестиційної діяльності, що вступають у договірні відносини.

Договір — це угода сторін, що регулює організаційно-еконо-мічні та правові відносини суб’єктів інвестиційної діяльності. Він визначає відповідальність учасників угоди і юридично закріплює їхні зобов’язання.

Будь-який договір можна умовно розділити на чотири частини: преамбулу (ввідну частину); предмет договору; додаткові умови договору; інші умови договору.

Преамбула має містити такі відомості: найменування договору; дата підписання договору; місце підписання договору; повне фірмове найменування контрагента; посади, прізвища, імена, по батькові осіб, які укладають договір.

Предмет договору містить предмет договору (про що конкрет-но домовляються сторони); зобов’язання сторін за договором; ціну договору, порядок розрахунків тощо; строки виконання сторонами своїх зобов’язань; строк дії договору; відповідальність сторін; способи забезпечення зобов’язань.

Додатковими умовами договору можуть бути: підстави зміни або розірвання договору в односторонньому порядку; умови кон-фіденційності інформації; порядок вирішення суперечок між сторонами; особливості зміни осіб за договором тощо.

Інші умови договору охоплюють: законодавство, що регулює відносини сторін; особливості узгодженості між сторонами (особи, повноважні давати інформацію й вирішувати питання щодо виконання договору; строки й способи зв’язку між сторонами); реквізити сторін (поштові, банківські, відвантажувальні реквізити; адреса підприємства); кількість екземплярів договору; підписи сторін.

Зміст кожного договору може бути різний, однак основною умовою укладання будь-якого договору є чітке усвідомлення цілей, яких потрібно досягти за його реалізації та необхідність уточнити найважливіші моменти, пов’язані з його оформленням, підписанням і виконанням. Спочатку розглядаються головні питання наступної роботи, а потім її розбивають на окремі етапи з оцінкою ризиків.

Договори можуть бути як короткими, тобто з мінімумом умов (предмет договору, що включає найменування й кількість товару; його ціна; вимоги до якості; строк поставки; умови платежу), так і дуже змістовними, з великою кількістю додаткових умов.

Організація повинна мати чітке уявлення про те, чим будуть компенсуватися прогалини договору. На жаль, про це часто забувають, що призводить до збитків. У той самий час і аналіз зміс-
товних (багатосторінкових) договорів не завжди дає позитивні результати.

Це викликано певними причинами.

Договори часто складаються за трафаретом, що недостатньо враховує предмет договору.

Договори приблизно одного змісту складаються незалежно від того, з яким партнером їх укладають.

Бажання передбачити в договорі умови на всі випадки, які можуть виникнути за його виконання, ускладнює, з одного боку, переговори за укладання договору, а з іншого, — призводить до обтяження договору великою кількістю загальних і не завжди найкращих положень Управление инвестициями: В 2-х т. / В. М. Павлюченко, В. Д. Шапиро и др. — М.: Высш. шк., 1998. — Т.2. — С. 240..

Отже, договір є актом не універсальної форми, а виключно індивідуальної, спроможної надійно захистити бізнес, тому складати його потрібно для кожного випадку окремо.

За сучасних умов в Україні діє низка документів, які допомагають регулювати взаємовідносини між учасниками інвестиційних проектів, проте мають вони суто рекомендаційний характер. Це, насамперед:

Положення про підрядні контракти в будівництві України, затверджене Науково-технічною радою Укрбудархітектури Украї-ни (протокол від 15.12.93 № 9); Положення про взаємовідносини організацій-генеральних підрядчиків із субпідрядними організаціями, затверджене Науково-тех-нічною радою Держкоммістобудування (протокол від 14.12.93 №4); Положення про експериментальне будівництво, затверджене Наказом Мінбудархітектури від 27.12.93 № 245; Положення про державне кредитування будов і об’єктів вироб-ничого призначення, затверджене Наказом Мінфінансів і Мінекономіки від 15.11.95 № 178/170 (у редакції наказу Мінфінансів та Мінекономіки від 26.06.96 № 128/79); Положення про фінансування та державне кредитування капітального будівництва, що здійснюється на території України, затверджене наказом Мінекономіки, Мінфінансів, Держкоммістобудування від 23.09.96 № 127/201/173; Порядок кредитування будівництва об’єктів, що здійснюється підприємствами, установами й організаціями недержавної форми власності за рахунок коштів Фонду для здійснення заходів з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 07.04.98 №461; Тимчасове положення про порядок передачі в державну власність частки (паїв, акцій) статутного фонду суб’єктів недержавної форми власності за отримання ними відповідних обсягів бюджетних капітальних вкладень, затверджене Наказом Мін-економіки, Мінфінансів, Фонду державного майна, Державного комітету з питань розвитку підприємництва від 15.01.99 №64-20/131-10.

Основними видами договорів для підприємства є такі: купівлі-продажу, поставки, продажу підприємства, оренди, фінансової оренди, підряду.

Договір підряду, як правило, містить загальні умови, додаткові й особливі умови виконання робіт. Загальні умови встановлюються чинним законодавством, держстандартами, державними будівельними нормами. Додаткові умови, які не суперечать загальним, передбачають відносини конкретних замовника й підрядчи-ка. Особливі умови — це спеціальні, конкретні вимоги до учасників контракту щодо розподілу інвестиційних ризиків та розв’я-зання конфліктних ситуацій.

Укладаються договори проведенням конкурсів (тендерів) або за результатом переговорів замовника з підрядчиком. Заздалегідь оголошений замовником конкурс дає йому змогу вибрати з багатьох запропонованих договорів найвигідніший. При цьому замов-ник керується двома критеріями: вартістю будівництва і його тривалістю (за умов забезпечення якості). Конкурс оголошується за умови фінансового забезпечення й затвердженого кошторису, яким передбачено прибуток підрядчика, що спонукає його знижувати поточні витрати на будівельно-монтажні роботи.

За укладення договору на підставі переговорів замовника з підрядчиком узгоджується договірна ціна будівництва, і за бажанням замовника підрядчик надає список субпідрядчиків, яких буде залучено до будівництва. Договір підряду визначає реквізити сторін; предмет договору; місцезнаходження об’єкта; обов’яз-ки сторін; кошторисну вартість; вартість за договірними цінами; строки


Сторінки: 1 2 3