У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Реферат на тему:

Вступ до фаху: економіка підприємства, економіст

План

І. Вступ

Чим обумовлено мій вибір спеціальності.

Які якості, по-моєму, повинне мати сучасний спеціаліст.

Яким галузям, що вивчаються в коледжі, я віддаю перевагу для свого формування. Як спеціаліста та інтелігента.

Де я маю намір працювати після закінчення коледжу.

Що я знаю про освою майбутню спеціальність.

Вступ

Слово "економіка" бере початок від грецького "oikonomike" "ойкономіа" (ойкос — дім, господарство; номос — правило, закон) і з самого початку економічного мислення розглядалося як наука про управління домашнім господарством.

В економічній літературі та словниках термін "економіка" прийнято характеризувати як "мистецтво ведення домашнього господарства".

Протягом більш як двох тисячоліть зміст поняття "економіка" значно збагатився й змінився. У це слово тепер вкладається набагато більше, ніж спочатку заклав грецький філософ-мислитель Ксенофонт, якого вважають автором популярного терміна.

Економіка — це вчення про те, як виробляються і розподіляються всі необхідні нам товари та послуги, або як наші обмежені виробничі ресурси використовуються для задоволення людських потреб і бажань. З іншого боку, економіка — це вчення про те, як змусити краще працювати систему виробництва та розподілу, тобто це економічна політика.

Економіка в сучасних умовах існує у трьох значеннях, як:

1) народне господарство певної країни, групи країн або всього світу;

2) сукупність економічних відносин між людьми у сфері виробництва, розподілу, обміну і споживання продукції; утворюючих певну економічну систему;

3) економічна наука, що вивчає народне господарство в цілому, галузі господарства району.

Економіка як сукупність суспільних відносин, як народне господарство є об'єктом вивчення спеціальної науки — еко-номічної науки.

Економічна наука — це сфера розумової діяльності людини, функцією якої є пізнання та систематиза-ція об'єктивних знань про закони і принципи розвит-ку реальної економічної дійсності.

Перші спроби вивчення окремих сторін економічних процесів відомі ще з праць стародавніх грецьких та рим-ських мислителів (Ксенофонта, Арістотеля, Платона, Като-на, Варрона, Коллумелли), а також мислителів Стародавнього Єгипту, Китаю та Індії. Вони досліджували проблеми ве-дення домашнього господарства, землеробства, торгівлі, ба-гатства, податків, грошей тощо економічна наука як система знань про сутність еконо-мічних процесів та явищ почала складатися лише в XVI— XVII ст., коли ринкове господарство почало набувати за-гального характеру.

Сучасна економіка має три виміри: теоретичний, прикладний (управлінський) і корисно-вартісний, а її значення полягає, відпо-відно, в застосуванні як аналітичного, прикладного апарату, так і товарно-грошового, розрахункове-оцінного аналога для всіх сфер людської діяльності. Особлива роль економіки у виробничих і соці-альних відносинах, у виробництві товарів, виконанні робіт і надан-ні послуг, в обміні, розподілі й споживанні продукції.

Аналітична основа економіки — ЕКОНОМІКC — належить до соціальне орієнтованих наук, є теорією, яка всюди проникає і все охоплює. Вона включає мікро-, макроекономіку, економіку між-народних відносин, відображає через грошовий еквівалент продук-тивність праці, її оплату й задоволення інтересів особистості, сім'ї, спільноти і громади щодо всіх життєвих проблем.

Слід зазначити, що через свій обслуговуючий статус і спряму-вання, здатність відображати й фіксувати переважно статистичні дані про те, що відбулося, низьку прогнозну спроможність еконо-міка залишається більше мистецтвом, ніж наукою. До того ж реа-льно вона не є самостійною, а використовуючи фінансові та соціа-льні показники, відображає стан, взаємозалежність та ефективність використання базових, техніко-технологічних чинників промисло-вих, сільськогосподарських, виробничих і інших об'єкт-суб'єктів.

Прикладна економіка, що віддзеркалює другий вимір еконо-міко, має на меті використовувати системні закономірності, які діють у виробничих об'єкт-суб'єктах державної, приватної й змі-шаної форм власності. З її допомогою обґрунтовуються й ціле-спрямовано здійснюються заходи, що сприяють стабільному функ-ціонуванню сімейних, промислових, сільськогосподарських та інших господарств, територіальних промислових комплексів з їх трудовими спільнотами. Економічна підсистема підприємства фун-кціонує від його проектування й будівництва до реконструкції, банкрутства й закриття.

Третім виміром економіки є корисно-вартісний або товарно-грошовий. Він відображає розрахунково-оцінні властивості еко-номіки, можливість проведення розрахунків, грошових обгрун-тувань, пошуку резервів, здатності визначення шляхів збільшен-ня прибутків і кращого задоволення за рахунок цього інтересів власної трудової спільноти, сімей працівників.

Економіка – це важлива і актуальна наука сьогодні.

1. Мій вибір обумовлений тим, що перш за все, мені подобається ця спеціальність і я дійсно хочу стати хорошим спеціалістом. У наш час, коли Україна стала незалежною, демократичною країною її економічне становище є дуже складним. Є багато проблем, які потребують негайних рішень. З встановленням нашої держави на міжнародній арені, як країни з ринковою економікою, попит на висококваліфікованих спеціалістів дуже зріс. Тому багато людей обрали спеціальність – економіка.

Зараз – це сучасна і модна професія.

Мені подобається те чим займаються економісти. Мені подобається вирішувати якість певні економічні проблеми, розробляти різні плани і стратегії виробництва, та ще багато чого, що пов’язано з економічною діяльністю. Мені до смаку стиль життя і умови роботи економістів.

Тому мій вибір впав саме на спеціальність – економіка підприємства.

2.Із виникненням економіки і появи перших спеціалістів до сьогоднішнього дня критерії, вимоги і особисті якості дещо змінилися. На мою думку сучасний економіст має мати такі особисті якості як: кваліфікованість, дисциплінованість, чесність, трудолюбивість, ввічливість, комунікабельність, кмітливість, щирість, доброзичливість, людяність, старанність, впевненість, керівні та професійні навички, та ще багато інших.

Майбутній економіст має зорієнтуватися, осмислити, зрозуміти і використати при подальшій спеціалізації знання про таке: - як і на якій основі створюються матеріальні і нематеріальні цінності, необхідні для людей, їх спільнот, громад і держави – соціуму.

Що можуть і чого не повинні чинити економісти, щоб позитивно впливати на ефективність і прибутковість виробництва, продуктивну працю трудової спільноти виробників.

Що здатна і чого не в силі здійснити прикладна


Сторінки: 1 2 3