У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Характеристика кредитної системи України.

Вступ.

Розділ 1. Кредит та кредитна система.

1.1. Походження та суть кредиту.

1.1.1. Класифікація кредитів.

1.2. Механізм реалізації грошово-кредитної політики.

1.3. Суть і структура кредитної системи.

Розділ 2. Банківська система України.

2.1. Основи побудови банківської системи.

2.2. Національний Банк України.

2.3. Комерційні банки та специфіка їх розвитку.

2.3.1.Основні принципи кредитної політики комерційного банку.

Розділ 3. Небанківські фінансово-кредитні установи.

3.1. Визначення кредитної спілки.

3.2. Принципи діяльності кооперативних організацій (кредитних спілок).

3.3. Відмінності кредитних кооперативів (кредитних спілок) від інших фінансових установ.

3.4. Розвиток небанківських фінансово-кредитних установ.

3.4.1.Національна асоціація кредитних спілок України (НАКСУ).

Розділ 4. Аналіз кредитної системи України.

4.1. Аналіз грошово-кредитної політики НБУ в 90-х рр.

4.2. Грошово-кредитна політика (2000-ні роки).

4.2.1. Розвиток банківської системи.

4.4. Аналіз розвитку кредитних спілок в Україні.

4.4.1. Особливості розвитку кредитних спілок в Україні.

4.4.2. Графічне зображення поступового розвитку кредитних спілок в Україні.

4.4.3. Тенденції розвитку кредитних спілок в Україні.

4.4.4. SWOT-аналіз руху кредитних спілок в Україні.

4.4.5..Перспективи розвитку системи кредитної кооперації в Україні.

4.5. Основні тенденції грошово-кредитного ринку України на 2006 рік.

Список використаної літератури.

Тема: Характеристика кредитної системи України.

Вступ.

Ефективна національна економіка - гарантія незалежності держави. Вона вимагає комплексних програм економічних реформ, реальних гарантій невідхильності переходу від адміністративно-господарських методів керівництва до ринкової економіки.

Значна роль в економічних реформах належить ефективній фінансовій та грошово-кредитній політиці. В сукупності з напрямом введення власної грошової одиниці і системи грошового обігу, скорочення бюджетного дефіциту, поліпшення податкового регулювання економіки важливе місце в оздоровленні економіки займає реформа банківської системи. Банківські реформи складаються із зміни структури кредитного обігу, що приведе до нових форм надання кредитів та їх вільного продажу підприємствам, а також громадянам без посередництва центрального банку.

Характерною ознакою ринкової економіки є високорозвинута і розгалужена фінансова банківська система. Через неї здійснюється процес акумуляції фінансових ресурсів суспільства і забезпечується їх найефективніше і раціональне використання. Звідси походить і провідна роль різноманітних фінансових інститутів (насамперед, банків) у суспільстві.

Реакцію на ситуацію, що склалась в кредитній сфері на старті ринкових реформ в Україні, стала поява незалежних комерційних банків. Спершу вони створювалися на акціонерних чи кооперативних засадах підприємствами ти іншими структурами одного відомства чи галузі. Так з'явилися акціонерно-комерційні банки Укрлегбанк (1989 р.), Укрбудбанк (1989 р.), Київкомбудбанк (1990 р.). Одночасно організовувались регіональні комерційні банки багатогалузевого і вузькофункціонального призначення - такі, як Лісбанк, "Карпати", Донвуглекомбанк, Донбасбанк, Азовбанк. Під тиском цих процесів змушені були перебудуватися і провідні банки-монополісти на грошовому ринку. Вони змінили свій статус на акціонерні та перейшли переважно на комерційні засади: Агропромбанк "Україна" АК, АК "Укрсоцбанк" та акціонерно-комерційний Промінвестбанк. Вирішальним кроком у перебудові кредитної системи стало прийняття в березні 1991 року Верховною Радою України Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Також після здобуття незалежності Україна активно розвиває систему кредитних спілок. Кредитна кооперація поступово посідає належне місце в економіці України. Відродження кредитних спілок, що триває понад десять років, стало одним із важливих напрямів розвитку фінансового сектора країни. Нині кредитні спілки – помітне суспільне явище. Залучаючи заощадження своїх членів для організації взаємокредитування, кредитні спілки заявили про себе як помітні суб'єкти фінансового ринку, які активно діють у секторі мікрокредитування та заощаджень населення.

Зараз в Україні кредитна система перебуває в стадії перебудови відповідно до потреб ринкової економіки.

В своїй курсовій роботі я хочу дати визначення кредитній системі, розкрити суть та її структуру, проаналізувати банківську систему та розвиток небанківських фінансово-кредитних установ України, а також дати оцінку їх діяльності та показати перспективи розвитку.

Робота складається з 4-х розділів:

Розділ 1. Кредит та кредитна система.

Розділ 2. Банківська система України.

Розділ 3. Небанківські фінансово-кредитні установи.

Розділ 4. Аналіз кредитної системи України.

Розділ 1. Кредит та кредитна система.

1.1. Походження та суть кредиту.

Кредит - це позиковий капітал банку у грошовій формі, який передається у тимчасове користування на умовах забезпеченості, терміновості, платності та цільового використання кредитів.

Економічною основою кредиту є мобілізація й нагромадження тимчасово вільних коштів і формування з них позичкового капіталу. Кредит представляє акт передачі кредитором певної суми капіталу у тимчасове користування позичальнику на умовах повернення та платності.

Кредитні відносини, зародилися ще на ранніх етапах простого товарного виробництва. Однак у своїх зрілих формах вони дістали всебічний розвиток лише за умов ринкової економіки, коли кредит надається здебільшого для задоволення потреб функціонуючого підприємця. Особлива роль в організації кредитних відносин належить банкам. Акумулюючи та перетворюючи вільні кошти у позичковий капітал, що почав все більше спрямовуватися у сферу підприємницької діяльності, банки створили підґрунтя для перебудови системи кредитних відносин. Притаманний докапіталістичній економіці лихварський (споживчий) кредит трансформувався у кредит підприємницький як специфічну форму банківського кредиту.

Для кредиту в ринковій економіці характерні такі ознаки:

по-перше, позичальниками у більшості виступають суб’єкти господарювання, кредиторами э переважно банки;

по-друге, гроші видані в позику, використовуються позичальником як капітал;

по-третє, джерелом позичкового відсотку є прибуток на позичені кошти;

по-четверте, використовується як гнучкий механізм переливання капіталу з одних галузей суспільного виробництва в інші та вирівнювання норми прибутку.

В умовах товарного виробництва, особливо коли воно набуває загального характеру, кредит стає обов’язковим атрибутом підприємницької діяльності. Без кредитної підтримки неможливо забезпечити швидке та цивілізоване становлення нових підприємств малого та середнього бізнесу, запровадження нових технологій та видів підприємницької діяльності в економічному просторі.

У той же час кредит необхідний для підтримки безперервності кругообігу фондів діючих підприємств, обслуговування процесу реалізації


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18