У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

Економіка США та її місце у світовому господарстві

РЕФЕРАТ

Дипломна робота 106 с., 12 табл, 3 мал., 77 джерела.

Об'єкт дослідження: Економіка США

Ціль дослідження: Проаналізован сучасний стан, можливості і перспективи економіки США як сучасного світового лідера

Методи дослідження - метод аналізу і синтезу, логічний метод, статистичний метод.

У роботі проведень аналіз характерних рис економіки США, розглянуті економічні райони США. Проаналізовано зовнішні економічні зв'язки, внутрішня торгівля і світогосподарське положення США. У третьому розділі досліджені перспективи стійкості американського лідерства, торгово-інвестиційна взаємодія США й України, розглянуті перспектива динаміки долара.

ДОЛАР, ЛІДЕРСТВО, МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО, СТІЙКІСТЬ, ФІНАНСОВИЙ СТАН КРАЇНИ.

РЕФЕРАТ

Дипломная робота: 106 с., 12 табл, 3 рис., 77 источника.

Объект исследования: Экономика США

Цель исследования: Проанализовать современное состояние, возможности и перспективы эконономики США как современного мирового лидера

Методы исследования - метод анализа и синтеза, логический метод, статистический метод.

В работе проведен анализ характерных черт экономики США, рассмотрены экономические районы США. Проанализированы внешние экономические связи, внутренняя торговля и мирохозяйственное положение США. В работе исследуются перспективы устойчивости американского лидерства, торгово-инвестиционное взаимодействие США и Украины, рассмотрены перспектива динамики доллара.

ДОЛЛАР, ЛИДЕРСТВО, МЕЖДУНАРОДНОЕ СОТРУДНИЧЕСТВО, УСТОЙЧИВОСТЬ, ФИНАНСОВОЕ ПОЛОЖЕНИЕ СТРАНЫ.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………….............................

1 Загальна характеристика економіки США.………………………………..........9

1.1 Характерні риси економіки...………………………………………..........9

1.2 Економічні райони США...………………………………………............13

1.4 Зовнішні економічні зв'язки і внутрішня торгівля...…………….............17

1.5 Світогосподарське положення США...………………………………......21

2 Мета й об'єкти державного регулювання...……………………...................24

2.1 Інструменти і механізм державного регулювання

монополії...………………………………………………………………...26

2.2 Органи державного регулювання...……………………………...............29

2.3. Умови доступу приватного капіталу в регульовані галузі...…….........31

2.4 Механізм ціноутворення...…………………………………………........30

2.5.Фінансова система США...…………………………………………….....33

3 Перспективи стійкості американського лідерства...………………….........42

3.1 Конкуренти США і їхньої позиції...…………………………………….42

3.2 Особливості діяльності американських корпорацій...……………........47

3.3 Торгово-інвестиційна взаємодія США й України...………...................55

3.4 Долар, перспектива динаміки...………………………………………......3

Висновки...………………………………………………………………………3

Перелік посилань………………………………………………………......75

Додаток А......……………………………………………………………......79

Додаток Б......……………………………………………………………......80

Додаток В...…………………………………………………………………...81

ВСТУП

Актуальність теми :

США - ведуча країна світу у світовому господарстві, одне з найбільших по території і населенню держав світу. США – одне із самих високоефективних господарств у світі. Хоча вони помітно уступають деяким країнам, а саме: Швеції по показнику ВВП на душу населення. Хід розвитку економічних процесів у самих США значно впливає на економіку усього світу, безпосередньо впливаючи на цикл і господарську обстановку в інших країнах, на структуру міжнародного економічного обміну. Розвиток відтворювальних процесів в американській економіці здійснюється під впливом зростаючої інтернаціоналізації, що відбувається тепер не тільки в результаті вивозу товарів, послуг і капіталів, але і небувалого припливу в США товарів, послуг і капіталів з-за кордону.

Основними рисами економіки США є: високий рівень монополізації виробничої і територіальної концентрації, широка розмаїтість промисловості і сільського господарства; тут розвиті практично всі галузі; велика питома вага галузей військово-промислового комплексу. Економіка США в значній мірі орієнтована на зовнішній ринок. США найбільший експортер продукції машинобудування, хімічної, легкої і харчової промисловості, зерна, тютюну, сої. Для США характерний високий рівень наукоемкости виробництва, на частку США приходиться одна третина усіх світових витрат на НИОКР. Господарський механізм економіки США має ринкову основу. Однак, кожна з галузей економіки США випробує а собі вплив державного регулювання, інтегрованого в механізм господарювання.

США продовжує залишатися найбільшим у світі виробником продукції високих технологій і наукомісткою продукцією. Найважливішою сферою, де американці утримують дуже міцні позиції, є обробка накопичених масивів знань і інформаційних послуг.

Сучасні США являють собою досить цікавий об'єкт дослідження. Країна, що зуміла за порівняно невеликий проміжок часу стати світовим економічним лідером, не може не викликати інтересу. Крім того, Америка демонструє сьогодні ще і значні успіхи в проведенні соціальних програм: допомоги найбіднішим шарам населення, боротьбі з безробіттям, расовою дискримінацією, злочинністю. Звичайно, ряд проблем усе ще залишаються, але загальна динаміка розвитку заслуговує на увагу.

Американські компанії усе більше підсилюють власну експансію на всіх ринках, тому економічні проблеми США в значній мірі торкаються інші країни. Відомо, що за кожним економічним підйомом випливає спад, отже економічний ріст США коли-небудь переміниться спадом Це ще одна причина актуальності теми, оскільки динаміка економіки США впливає на багато світових ринків. Для виходу на світовій ринок і влиття у світову спільноту для України дуже цінним є вивчення особливостей економіки та економічних інтереси США.

Наукова розробка теми. Названою темою займались наступні автори: Рязанова Н.С.Степанов М.В, Суторміна В.М., Томпсон А.А,Федосов В.М., , Н. Фергюсон.

Об'єкт дослідження: Динамка розвитку економічної системи США,.

Предмет дослідження – особливості , проблеми та протиріччя економіки США

Завдання дослідження . Зробити прогноз подальшого розвитку американської економіки та динаміки долару.

Практичне значення дослідження. Виводи дослідження дають змогу виробити методику прогнозування динаміки розвитку економіки США, та американської валюти, що дуже важливо для розробки будь-яких рішень в галузі міжнародних відносин і міжнародної торгівлі.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ЕКОНОМІКИ США

Характерні риси економіки

Основними рисами економіки США є:

а) високий рівень монополізації, виробничої і територіальної концентрації;

б) широка розмаїтість промисловості і сільського господарства: тут розвиті практично всі галузі;

в) велика питома вага галузей військово-промислового комплексу;

г) значна ориентировочность виробленої продукції на зовнішній ринок (США – найбільший експортер продукції машинобудування, хімічної, легкої, харчової промисловості, зерна, тютюну, сої й ін.);

д) високий рівень наукоемкости виробництва, вкладень у науку (на частку

США приходиться 1/3 усіх світових витрат на НИОКР – Науково-дослідні і дослідно-конструкторські розробки) швидкий розвиток новітніх високотехнологічних галузей;

е) господарський механізм економіки США має ринкову основу, однак, кожна з галузей економіки, підсилює вплив регулюючих дій держави, інтегрованих у механізм господарювання.

Сьогодні пануюче положення в американському бізнесі займають приблизно 500 найбільших корпорацій. За період з 1995-го по 2005 р. загальний прибуток зріс з 61, 5 до


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31