У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Теорія економічної «гармонії» родоначальника амеріканської політичної економіки Ч.Г.Кері.

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………3

СУТНІСТЬ ТЕОРІЇ «ГАРМОНІЇ»…………………………………………..4 СТОРОНИКИ І КРИТИКИ Г.П. КЕРИ……………………………………7 ОЦІНКА Г.П. КЕРИ в ЛІТЕРАТУРІ І ПУБЛІЦИСТИЦІ………………..16

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………….20

ЛІТЕРАТУРА……………………………………………………………………21

ВСТУП

Усяке значення по своїй природі історично, і всяка діяльність людей неодмінно спирається на досвід попередніх поколінь.

На даному етапі в нас існує досить визначене представлення про закони функціонування ринкової економіки. Але це не дає нам основ зневажливо відноситися до економістів минулих епох, тільки на тім підставі, що в даний час науці відомо більше. Усі що відомо в сьогоденні отримано завдяки діяльності вчених минулого.

Ніякі економічні теорії не є абсолютно вірними, і ніякі теоретичні висновки не є вичерпними до кінця і дійсними за всіх часів. Але в той же час зерно істини міститься в будь-якій економічній теорії. У цьому складається відмінність економічної науки, від інших наук. У ній немає неминучого переходу від меншої до більшої вірогідності., у ній немає істини, що , будучи один раз відкритої, буде істиною вічно. Розвиток економічної науки в чомусь нагадує "принцип маятника", коли іноді здається, що економіка просувається вперед, ваблена почуттям симетрії, що вимагає, щоб кожна нова теорія була протилежна старої. Теорія гармонії Г.П. Керн безумовно представляє визначений не тільки історичний, але і теоретичний інтерес.

1.СУТНІСТЬ ТЕОРІЇ «ГАРМОНІЇ»

Початок наукової діяльності Керн зв'язано з критикою теорії Мальтуса. Т. Мальтус ввійшов в історію економічної думки, як чоловік однієї ідеї, одного закону, а саме, як автор "закону народонаселення." . Теорія народонаселення Мальтуса зазнала найжорстокішої критики з боку Керн: він проаналізував її з позиції фізики, біології, соціології та політекономії і довів “абсурдність” теоретичних побудов Мальтуса. Кері вважав, що земля адаптується до потреб населення так саме, як і капітали.

Зростання населення сприяє розвитку виробництва так, щоб виробництво засобів існування завжди випереджало приріст населення. Він живий у країні з безмежними, як на ті часи, ресурсами, тому мав підстави для оптимізму.

Проблеми, які турбували Сміта, Рікардо та Мальтуса, не здавалися Кері важливими. Тут необхідно відзначити, що питання гармонії, розроблялися також класиками. Адам Сміт, зокрема у своїй першій роботі "Теорія моральних почуттів" развивае філософські ідеї. Пошук економічних законів опирається в Сміта на віру в природну первісну гармонію. Лише в наступній своїй роботі А.Сміт описує дію "Невидимої руки".

У свою чергу Кері послідовно проводити думку, що існує простий і прекрасний закон природи, який діє на користь суспільству і “...керує людиною в усіх її діях та намаганнях підтримувати умови життя, закон настільки могутній і універсальний, що уникнути його не можна...” – це закон економічного зростання" Він діє завдяки гармонії економічних інтересів, участі у виробництві усіх верств населення.

Теорія гармонії Кері не вичерпується проблемою внутрішнього суспільного поєднання економічних інтересів. Кері вважає, що для прогресивного розвитку важливо врахувати всі чинники, які можуть впливати на стан національної економіки. Одним з їх є зовнішня торгівля, яка стимулює або не стримує виробництво залежно від такої політики, яку проводити держава.

Проповідник Фритредерства наприкінці 40-х років, Кері стає поборником протекціонізму в п'ятидесятих. Основою міжнародних відносин він вважає досягнення стану всесвітньої гармонії націй завдяки всебічному індивідуальному розквіту. Тобто принципи індивідуалізму він поширює на всесвітню економіку, не сприймаючи переваг міжнародного поділу праці. Він визнає конкуренцію і протиборство між державами, залишаючи “гармонію інтересів” для окремої нації.

На його думку, невтручання держави в міжнародні відносини під гаслом міжнародного поділу праці може призвести національну економіку (йдеться конкретно про США) до промислової залежності, перетворити країну на постачальника сировини для розквіту якоїсь іншої нації. Суспільство має розвиватись за принципом замкненої виробничої асоціації, у межах якої виробляються усі види продукції і тім самим готуються ринки для них.

Протекціонізм, на думку Кері, сприяє раціональному розміщенню виробництв, організації центрів, де найкраще сполучаються індустрія та сільське господарство, тім самим забезпечуються ринки збуту продуктів виробництва і зменшуються витрати на транспортування. Він стверджує, що внутрішня конкуренція забезпечить зростання заробітної плати. Та головний його аргумент - це можливість зберегти для виробника внутрішній ринок за рахунок автономізації економіки.

Аргументи, що їх Кері наводити на захист політики промислового та аграрного протекціонізму, досить необґрунтовані і легко спростовуються. Очевидно, що основною метою цієї теорії був захист американської економіки, до послуг якої були безмежні природні багатства, які перебувала тоді лише в стадії становлення.

У 1851 році у Філадельфії вийшла книга Кері «The Harmjny of Interests: Manufacturing and Commercial», а в 1853 році в тім же місті книга - «The Slave Trade, Domestic and Foreign: Why is Exists and How it May be Extinguished»

2.СТОРОНИКИ І КРИТИКИ Г.П. КЕРИ.

 

Без огляду на велику кількість наукових праць, опублікованих Кері, його внесок у розвиток економічної теорії є незначним. Він вичерпується теоріями суспільної гармонії, двох факторів виробництва, протекціонізму, збалансованого розвитку національної економіки та внутрішніх ринків, які не враховують вартісної природи економічних відносин і обґрунтовуються не завжди вірогідним фактичним матеріалом.

А негативне ставлення до теорії ренти Рікардо, теорія порівняльних витрат виробництва) теорії народонаселення Мальтуса, ототожнення землі з капіталом, ренти з прибутком, а також бездоказова теорія вартості свідчать про поверховість його вчення.

Так Маркс був знаком із працями Е.П. Кері і


Сторінки: 1 2 3 4 5