У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





«Матеріально-технічне забезпечення підприємства» |

Зміст

Вступ | 3

РОЗДІЛ 1. Виробниче підприємство та завдання плану матеріально-технічного забезпечення | 4

1.1 | Виробниче підприємство | 4

1.2 | Зміст і основні завдання плану матеріально-технічного забезпечення | 7

РОЗДІЛ 2 Основні показники та порядок розробки плану матеріально-технічного забезпечення | 12

2.1 | Планування матеріально-технічного забезпечення виробництва | 12

2.2 | Планування потреби в сировині та матеріальних ресурсах | 15

2.3 | Запаси, їх види, регулювання їх розмірів | 18

2.4. | Особливості визначення потреби цехів у матеріальних ресурсах в різних типах виробництва | 20

Розрахунок основних показників підприємства. Обчислення | 23

Блок 1. План виробництва та матеріально-технічне забезпечення | 25

Блок 2. Праця і заробітна праця | 28

Блок 3. Комплексні витрати | 30

Блок 4. Собівартість на прибуток | 33

Висновки |

37

Список літератури | 38

ВСТУП

Матеріально-технічне забезпечення (МТЗ) - це спосіб організації діяльності підприємства, що дозволяє об'єднати зусилля різних одиниць, які виготовляють та реалізовують товари і послуги, з метою оптимізації фінансових, матеріальних і трудових ресурсів, що використовує фірма для реалізації своїх економічних цілей.
В процесі свого функціонування підприємству потрібен цілий комплекс матеріально-технічних засобів. Процес матеріально-технічного забезпечення виробництва направлений на своєчасне постачання на склади підприємства або відразу на робочі місця потрібних відповідно до бізнес-плану матеріально-технічних ресурсів. До складу матеріально-технічних ресурсів входять: сировина, матеріали, що комплектують вироби, технологічне устаткування і технологічне оснащення (пристрої, ріжучі та вимірювальні інструменти), нові транспортні засоби, навантажувально-розвантажувальне устаткування, обчислювальна техніка і інше устаткування, а також паливо, енергія, вода. Іншими словами, все, що поступає на підприємство у формі речей і у вигляді енергії, відноситься до елементів матеріально-технічного забезпечення виробництва.

Успішне рішення цих питань покликана забезпечити служба матеріально-технічного забезпечення підприємства, яка займається розрахунком потреб підприємства в різних матеріалах, а також визначає джерела їх покриття.

РОЗДІЛ 1

ВИРОБНИЧЕ ПІДПРИЄМСТВО ТА завдання плану матеріально-технічного забезпечення

1.1 Виробниче підприємство

Виробниче підприємство — це відособлена спеціалізована одиниця, підставою якої є професійно організований трудовий колектив, здатний за допомогою наявних в його розпорядженні засобів виробництва виготовити потрібну споживачам продукцію (виконувати роботи, надавати послуги) відповідного призначення, профілю і асортименту. До виробничих підприємств відносяться заводи, фабрики, комбінати, шахти, кар'єри, порти, дорогі, бази і інші господарські організації виробничого призначення.

Внутрішнє середовище підприємства — це люди, засоби виробництва, інформація і гроші. Результатом взаємодії компонентів внутрішнього середовища є готова продукція (виконана робота, надані послуги).

Зовнішнє середовище, яке безпосередньо визначає ефективність роботи підприємства, — це перш за все споживачі продукції, постачальники виробничих компонентів, а також державні органи і населення, що живе в околицях підприємства.

Найважливішими завданнями підприємства, що діє, є: отримання доходу власником підприємства; забезпечення споживачів продукцією підприємства; забезпечення персоналу підприємства заробітною платою, нормальними умовами праці і можливістю професійного зростання; створення робочих місць для населення, що живе в околицях підприємства; охорона навколишнього середовища: землі, повітряного і водного басейнів; недопущення збоїв в роботі підприємства (зриву постачання, випуску бракованої продукції, різкого скорочення об'ємів і зниження рентабельності виробництва).

Завдання підприємства визначаються: інтересами власника; розмірами капіталу; ситуацією усередині підприємства; зовнішнім середовищем

Право постановки завдання перед персоналом підприємства залишається за власником незалежно від його статусу — приватна особа, державні органи або акціонери. Власник виходячи з власних інтересів, цілей, пріоритетів не тільки володіє правом, але вимушений формулювати і ставити завдання перед колективом підприємства — інакше замість нього це зробить хтось інший в своїх інтересах.

Найважливішим завданням підприємства у всіх випадках є отримання доходу за рахунок реалізації споживачам вироблюваної продукції (виконаних робіт, наданих послуг). На основі отриманого доходу задовольняються соціальні і економічні запити трудового колективу і власників засобів виробництва.

Орган, який формулює і конкретизує яке-небудь господарське завдання, зобов'язаний враховувати реальні умови її виконання з урахуванням функцій, які виконує підприємство.

Незалежно від форми власності підприємство працює, як правило, на умовах повного господарського розрахунку, самоокуповування і самофінансування. Воно самостійно укладає договори із споживачами продукції, зокрема отримує державні замовлення, а також укладає договори і веде розрахунки з постачальниками потрібних виробничих ресурсів.

До основних функцій виробничого підприємства відносяться: виготовлення продукції виробничого і особистого споживання; продаж і постачання продукції споживачеві; післяпродажне обслуговування продукції; матеріально-технічне забезпечення виробництва на підприємстві; управління і організація праці персоналу на підприємстві; всесторонній розвиток і зростання об'ємів виробництва на підприємстві; підприємництво; сплата податків, виконання обов'язкових і добровільних внесків і платежів до бюджету і інші фінансові органи; дотримання стандартів, що діють, нормативів, державних законів.

Функції підприємства конкретизуються і уточнюються залежно від: розмірів підприємства; галузевій приналежності; ступені спеціалізації і кооперації; наявність соціальної інфраструктури; форми власності; взаємин з місцевими органами влади.

Підприємство несе повну відповідальність перед фінансовими органами за своєчасне перерахування податків і інших платежів, покриває з власного доходу всі збитки і втрати. За рахунок виручки від реалізації продукції (послуг) воно проводить оплату витрат на організацію і розвиток виробництва, а також на закупівлю сировини, матеріалів, оплату робочої сили.

Адміністрація і персонал підприємства зобов'язані постійно піклуватися про те, щоб виготовлена ними продукція була достатньо високої якості і не дуже дорогою. То і інше необхідне для завоювання і утримання ринку збуту. Підприємство несе повну відповідальність перед фінансовими органами за своєчасне перерахування податків і інших платежів, покриває з власного доходу всі збитки і Продукція низької якості, також, як і дуже дорога, примушує споживача шукати постачальника, у якого можна придбати ті ж вироби з кращими якісними


Сторінки: 1 2 3 4 5 6