У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему:

Облік і аналіз розрахунків з персоналом підприємства по оплаті праці

(на матеріалах ЗАТ «Коломийське ЗБМ»)

ЗМІСТ

стор.

Вступ ---------------------------------------------------------------------------------------- 3

Розділ 1. Теоретичні основи та економічна сутність оплати праці ------------- 7

1.1. Економічна суть оплати праці -------------------------------------------- 7

1.2. Організація оплати праці ------------------------------------------------- 14

1.3. Особливості нормативно-правової бази з обліку і аналізу розрахунків по оплаті праці ------------------------------------------------------------------------- 27

Розділ 2. Облік розрахунків по оплаті праці ----------------------------------------- 36

. Коротка характеристика підприємства --------------------------------- 36

. Мета і завдання обліку розрахунків по оплаті праці ----------------- 38

. Облік та документування розрахунків по оплаті праці ------------------- 40

2.4. Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з оплати праці:

2.4.1. Організація обліку нарахувань на заробітну плату ---------- 56

2.4.2. Організація обліку утримань із заробітної плати ------------ 60

Розділ 3. Аналіз розрахунків по оплаті праці -------------------------------------------------- 67

3.1. Аналіз складу, структури та динаміки фонду оплати праці ------- 67

3.2. Аналіз середнього заробітку працівників ------------------------------------------ 81

3.3. Аналіз ефективності використання коштів на оплату праці ------------------ 87

3.4. Удосконалення обліку і аналізу розрахунків по оплаті праці ------ 93

Висновки ----------------------------------------------------------------------------------- 102

Список використаних джерел --------------------------------------------------------- 105

Додатки ------------------------------------------------------------------------------------- 114

ВСТУП

Актуальність теми полягає в тому, що із відомих на сьогоднішній день факторів виробництва одним із головних, а частіше і основних, який вимагає найбільших затрат, є праця. Економічні перетворення, які здійснюються в Україні протягом останніх років спрямовані на реформування господарського механізму адекватного ринковій економіці. Виробництво кожної країни і кожної галузі залежить від ряду факторів. Такими факторами є кадри, праця та її оплата. В цілому ефективність виробництва залежить від кваліфікації робітників, їх використання, що впливає на обсяг і темпи збільшення виробленої продукції, використання матеріально-технічних засобів. Використання трудових ресурсів пов’язано зі зміною показника продуктивності праці. На ріст же продуктивності праці впливає система оплати праці, тому що вона є стимулюючим фактором для росту кваліфікації праці, підвищення технічного рівня виконаної роботи. Все залежить від людей, їх кваліфікації, уміння і бажання працювати. А заробітна плата є саме тою причиною, що приводить робітника на його робоче місце.

Крім того, окремі аспекти їх обліку і аналізу за національними стандартами безпосередньо на підприємствах галузі недостатньо висвітлені в економічній літературі. Отже, дослідження обліку і аналізу розрахунків по оплаті праці на окремо взятому підприємстві є актуальним.

Метою дипломної роботи є вивчення ведення обліку та аналізу розрахунків по оплаті праці на підприємстві, закріплення і поглиблення знань, отриманих в процесі навчання, вирішення поставлених задач та логічне їх обґрунтування, розробка певних пропозицій, щодо удосконалення методики обліку і аналізу розрахунків по оплаті праці з врахуванням національних стандартів. Реалізація мети потребує формування завдань дослідження.

Виходячи з вищесказаного в дипломній роботі поставлені і вирішені такі завдання:

обґрунтування актуальності теми дослідження;

вивчення теоретичних основ обліку та аналізу розрахунків по оплаті праці;

вивчення нормативно-законодавчих актів;

вивчення і аналіз наукової літератури з даної теми;

здобуття практичного досвіду обліку та аналізу розрахунків по оплаті праці;

проведення порівняння практики обліку розрахунків по оплаті праці в ЗАТ «Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів» з вимогами національного законодавства;

проведення аналізу організації обліку розрахунків по оплаті праці;

узагальнення результатів дослідження;

використання даних первинного фінансового та управлінського обліку, статистичної звітності та іншої інформації;

10) обґрунтування пропозицій і конкретних висновків щодо поліпшення обліку трудових ресурсів, впровадження яких в ЗАТ «Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів» м. Коломия забезпечить дотримання методики обліку і аналізу у відповідності з вимогами чинного законодавства України.

Об`єктом дослідження є ЗАТ «Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів», яке займається виробництвом цегли з випаленої глини, кахлю декоративного, черепиці гребеневої та інших будівельних матеріалів.

Предметом дослідження є методичні аспекти обліку і аналізу розрахунків по оплаті праці, фонду оплати праці і обліковий процесу в умовах ринкових відносин з урахуванням специфіки ЗАТ «Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів».

Методи дослідження. У дипломній роботі використовувались такі методи дослідження як системний аналіз - для деталізації і розчленування об’єкта дослідження на окремі важливі складові елементи; синтез – для узагальнення різних аспектів обліку і аналізу розрахунків по оплаті праці; інформаційне моделювання – для забезпечення дослідження нормативно-довідковими матеріалами; абстрагування – для формування узагальнених висновків на основі системного аналізу і синтезу теорій і практики організації системи забезпечення обліку розрахунків по оплаті праці; конкретизація – для обґрунтування змісту форм облікового забезпечення; дослідження документів та реєстрів обліку за формою і змістом – для виявлення їхньої відповідності щодо інформаційної ємності адекватного вимогам стандартів; статистичні і аналітичні розрахунки; порівняння – для зіставлення даних у динаміці; групування – для визначення залежності показників одне від одного; середніх і відносних величин та прийоми елімінування при аналізі розрахунків по оплаті праці; конструктивний – для групування пропозицій щодо обліку розрахунків по оплаті праці; графічний – для наочного зображення результатів дослідження.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що в дипломній роботі узагальнено і проаналізовано наукову і методичну літературу з обраної теми дослідження, обґрунтовано методику обліку і аналізу розрахунків по оплаті праці із врахуванням вимог національного законодавства.

Практичне значення отриманих результатів визначається тим, що запропонована методика апробована в ЗАТ «Коломийське ЗУБМ» м. Коломия, отже є реальною, і може бути застосована на інших підприємствах галузі. Практичне значення отриманих результатів засвідчує довідка про впровадження окремих із них в ЗАТ «Коломийське ЗУБМ» м. Коломия (довідка від 20 травня 2007 р. № ).

Обсяг та структура роботи. Дипломна робота складається із літератури та додатків. Вона


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28