У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Оподаткування бартерних операцій

курсова робота з фінансів підприємства

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми дослідження. Слово "barter" ("бартер") у перекладі з англійської означає "товарообмін, мінова торгівля", "міняти, обмінювати, проводити мінову торгівлю". Таким чином, воно поєднує у собі два поняття, кожне з яких має самостійне значення – обмін та торгівля. Інакше кажучи, бартер – це не просто обмін, це обмін товарами у процесі торгівлі. При цьому поняття "товар" слід розглядати у дуже широкому значенні: усе, що не є грошами (грошовими коштами), може при певних обставинах розглядатися як товар.

Історично, натуральний обмін був попереднім за торгівлею за гроші, яка замінила бартер, але остаточно не витіснила його з господарського життя людства. У теперішній час, навіть у економічно розвинутих державах підприємства здійснюють операції з обміну товарами (які не обов'язково є бартерними). Підтвердженням цього є наявність у міжнародних стандартах бухгалтерського обліку спеціальних норм, які регламентують обмінні операції. У той же час, значне розповсюдження бартерних операцій – обов'язковий атрибут економіки перехідного періоду.

В умовах становлення державності України та формування ринкових засад в економіці ринковий порядок функціонування суб'єктів господарювання ще не стійкий і система державного регулювання економіки ще не досить ефективна. Кредитна експансія банків та податковий тягар для підприємницької діяльності сприяли широкому розповсюдженню такого неринкового, з точки зору сучасної економіки, обміну, як бартер. А спроби боротьби з цим у 1999 хоча частково й знизили обсяги бартеризації, але взаємна заборгованість підприємств продовжувала зростати. Тобто в економіці чітко простежується взаємозв'язок між бартеризацією і заборгованістю, що характеризують дві сторони одного явища.

Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження курсової роботи.

Об'єктом дослідження курсової роботи є теоретичні засади фінансів підприємств.

Предмет дослідження – порядок і правила оподаткування бартерних операцій в Україні.

Метою курсової роботи є дослідження порядку і правил оподаткування бартерних операцій в Україні

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

дослідити теоретико-методологічні засади дослідження оподаткування бартерних операцій в Україні; визначити особливості податкового обліку бартерних операцій в Україні; охарактеризувати порядок і правила оподаткування бартерних операцій в Україні.

Розділ 1. Теоретико-методологічні засади дослідження оподаткування бартерних операцій в Україні

1.1. Сутність та особливості здійснення бартерних операцій в Україні

Операції обміну завжди користувалися у господарників особливою популярністю. Вони давали можливість одним махом упіймати двох зайців – і свій товар реалізувати, і новий придбати. І хоча згодом обмін помітно втратив свою привабливість через нестабільність оподаткування, багато СПД, як і раніше, використовують його. Відіграв свою роль в оподаткуванні бартеру і Закон № 2505. Так, він вплинув на облік бартеру з участю пільгових товарів (послуг), а також бартеру в зовнішньоекономічній діяльності.

Бартерні договори регулюють ст. ст. 715 – 716 ЦКУ [2] і ст. 293 ГКУ [1], в яких бартер позначений як міна. За таким договором кожна сторона зобов'язується передати іншій у власність один товар в обмін на інший. При цьому:

1) кожна з них є як продавцем, такі покупцем;

2) у договорі можна встановити доплату за товар більшої вартості;

3) можливий обмін майна на роботи (послуги);

4) до договору міни застосовують загальні положення про купівлю-продаж, поставку, договір контрактації або інших договорів, елементи яких містяться в договорі міни [24].

При виконанні бартерних договорів слід знати: право власності на обмінювані товари переходить одночасно після виконання зобов'язань з передачі майна обома сторонами (якщо інше не встановлено договором або законом). Значить, право власності на отриманий товар в обох сторін угоди виникає тільки після здійснення заключної (балансуючої) операції (звичайно, якщо інше не передбачено договором міни).

Поширення бартерних операцій на Україні викликане економічною кризою, яка супроводжується кризою неплатежів, що змушує підприємців обмежувати розрахунки грошима і здійснювати зустрічний обмін товарами. Специфіка правового регулювання бартерних операцій знайшла своє вираження в Законі України "Про врегулювання товарообмінних (бартерних) операцій в області зовнішньоекономічної діяльності" від 23.12.98 р. (далі – Закон). Він виданий з метою державного регулювання бартеру, протидії бартеризації економіки, що викликає скорочення валютних надходжень в Україну.

Цей Закон встановлює режим здійснення товарообмінних (бартерних) операцій в області зовнішньоекономічної діяльності, відповідальність за порушення його норм і визначає повноваження і функції державних органів при здійсненні контролю за проведенням товарообмінних (бартерних) операцій.

Поняття "бартер (товарний обмін)" і "бартерна (товарообмінна) операція" визначені як у вищезгаданому Законі, так і в Законі "Про оподаткування прибутку підприємств".

В Законі України "Про оподаткування прибутку підприємств" бартер (товарний обмін) визначений як господарська операція, що передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у будь-якій формі, відмінній від грошової, включаючи будь-які види заліку і погашення взаємної заборгованості, у результаті яких не передбачається зарахування коштів на рахунки продавця для компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) [4].

Товарообмінна (бартерна) операція в галузі зовнішньоекономічної діяльності – це один з видів експортно-імпортних операцій, оформлених бартерним договором чи договором зі змішаною формою оплати, яким часткова оплата експортних (імпортних) постачань передбачена в натуральній формі, між суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності України й іноземним суб'єктом господарської діяльності, що передбачає збалансований за вартістю обмін товарами, роботами, послугами в будь-якому поєднанні, не опосередкований рухом коштів у наявній або безготівковій формі. Таким чином, бартерна операція допускає обмін певної кількості одного чи декількох видів товарів на еквівалентну за вартістю кількість іншого товару або видів товарів. Відмінною рисою бартеру є невикористання грошової форми розрахунків [21, 131].

Визначення Закону передбачає можливість оформляти бартерну операцію договором зі змішаною формою оплати, яким часткова оплата експортних (імпортних)


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12