У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Використання принципів мотивації у діяльності підприємства

курсова робота з економіки підприємства

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність дослідження. Глибокі зміни в політичній, економічній, соціальній сферах, що відбуваються в Україні, спрямовані на становлення нової економічної системи, заснованої на ринкових відносинах. Ключовими технологіями ринкової економіки є менеджмент, маркетинг і мотивація.

До останнього часу мотивація як рушійна сила поведінки, як усвідомлене прагнення до певного типу задоволення потреб, до успіху, не була самостійним об'єктом дослідження, що не можна визнати правомірним. На практиці жодний договір, угода або рішення не можуть бути укладені, прийняті і реалізовані без залучення до цього більшої чи меншої кількості різних людей з притаманними їм поглядами, переконаннями, цілями, принципами і настановами. Єдиною прикладною наукою, що дозволяє глибоко аналізувати трудову поведінку людей у всій її різноманітності, проектувати і впливати на неї для досягнення особистих цілей і цілей організації, і є мотивація.

Отже, актуальність дослідження даної курсової роботи полягає у необхідності вивчення проблеми реалізації принципів мотивації у практичній діяльності підприємства.

Об’єкт дослідження.

Об’єктом даної курсової роботи виступає проблема використання принципів мотивації у практичній діяльності підприємства.

Предмет дослідження.

Предметом дослідження даної курсової роботи є особливості використання принципів мотивації у практичній діяльності підприємства.

Мета дослідження.

Мета дослідження полягає в теоретичному та емпіричному розгляді проблеми використання принципів мотивації у практичній діяльності підприємства.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

Розкрити поняття гарантування права на працю в законодавстві України. Висвітлити основні особливості праці жінок та підлітків на підприємствах України. Дослідити основні положення сучасних мотиваційних теорій. Охарактеризувати систему винагород за працю в Україні.

Вивчення проблем мотивації трудової діяльності має як теоретичне, так і пряме практичне значення. Від того, як розуміє та чи інша людина свою трудову діяльність і якими мотивами вона керується, залежить її ставлення до роботи. Тому вивчення, розуміння внутрішніх механізмів мотивації праці дає змогу виробити ефективну політику в галузі праці і трудових відносин, створити «режим найбільшого сприяння» для тих, хто дійсно прагне продуктивної праці.

Мотивація трудової діяльності не може бути дійовою без застосування сучасних форм і методів матеріального стимулювання персоналу. Підвищення значення трудових і статусних мотивів, що спостерігається нині, не означає абсолютного зниження ролі матеріальних стимулів. Вони, як і раніше, залишаються важливим каталізатором, здатним суттєво підвищити трудову активність та сприяти досягненню особистих цілей і цілей організації.

Отже, предметом дослідження і висвітлення є система мотивації трудової діяльності та її складові.

Розділ 1. Право на працю та його гарантування. Законодавство України про працю

Законодавство України про працю складається з Кодексу законів про працю України, інших актів законодавства України, прийнятих відповідно до нього (ст. 4 КЗпП України).

Законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Особливості праці членів кооперативів та їх об'єднань, колективних сільськогосподарських підприємств, селянських (фермерських) господарств, працівників підприємств з іноземними інвестиціями визначаються законодавством та їх статутами. При цьому гаранти щодо зайнятості, охорони праці, праці жінок, молоді, інвалідів надаються в порядку, передбаченому законодавством про працю.[7, – С. 156]

Трудові відносини громадян України, які працюють за її межами, а також; трудові відносини іноземних громадян, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях України, регулюються законодавством сторони працевлаштування та міжнародними договорами (угодами) України.

Такі двосторонні угоди про працевлаштування та соціальний захист працівників-мігрантів, які працюють за межами своєї країни, вже укладені з Росією, Молдовою, Литвою, Вірменією, республікою Білоруссю, Латвією, Чехією, Польщею та В'єтнамом.

Якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовуються правила міжнародного договору або міжнародної угоди. Закони та постанови Верховної Ради України набувають чинності через 10 днів з моменту опублікування (якщо інше не передбачено в самому акті), але не раніше дня опублікування. Укази та розпорядження Президента України набувають чинності через три дні після їх опублікування в газеті "Урядовий кур'єр", якщо інше не передбачено в самому указі чи розпорядженні. Якщо ці документи не підлягають опублікуванню, то вони набирають чинності через три дні після підписання (якщо інше не передбачено в самому акті). [7, – С. 156]

Право громадян на працю реалізується шляхом укладання трудового договору. Трудовий договір є угода між працівником та власником підприємства, установи, організації чи уповноваженим ним органом або фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу за певною спеціальністю, кваліфікацією або посадою, та підпорядковуватись внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства чи уповноважений ним орган зобов'язується виплачувати працівнику заробітну плату, забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи і передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ст. 21 КЗпП України).

Працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладання трудового договору на одному чи декількох підприємствах, в установах, організаціях або з фізичною особою, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором чи угодою сторін.

Основними умовами трудового договору є визначені в ньому місце роботи, трудова функція, оплата праці та початок роботи. Додаткові умови при укладанні трудового договору можуть бути різноманітними. Це, зокрема, випробування при прийнятті на роботу (ст. 26), термін трудового договору (ст. 23), тривалість робочого часу, якщо працівник працює неповний робочий час (ст. 56) тощо. При цьому, навіть при наявності згоди сторін, до трудового договору не можуть включатися умови, що


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11