У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Структура оборотних коштів та її динаміка на підприємствах різних галузей економіки

курсова робота з економіки підприємства

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми дослідження. У перехідний до ринку період найважливішими чинниками стабілізації економічної ситуації в Україні слід вважати як прискорення оборотності оборотних коштів, так і оптимізацію співвідношень між всіма їх структурними складовими. Актуальність вирішення цієї проблеми на сучасному етапі економічного розвитку зумовлена необхідністю та можливістю на основі підвищення ефективності використання оборотних коштів збільшувати ту їх частину, яка спрямовується на розширення виробництва в процесі його структурної перебудови.

Варто нагадати, що оборотні кошти це сума коштів, які підприємство авансує в оборотний капітал з метою забезпечення безперебійного виробництва продукції та отримання прибутку. Такі кошти використовуються для фінансування поточної виробничої діяльності підприємства (виробнича сфера), тобто для створення запасів сировини, матеріалів, палива, тари, інструментів, виробничого і побутового інвентарю, запасів незавершеного виробництва, запасів готової продукції на складах, а також продукції відвантаженої. Крім виробничої сфери оборотні кошти функціонують також у сфері обігу у вигляді коштів у розрахунках (дебіторська заборгованість), коштів, що знаходяться на рахунках в банках та в касах підприємств, а також у цінних паперах [35].

На відміну від основних засобів, які неодноразово беруть участь у процесі виробництва, оборотні засоби функціонують тільки в одному виробничому циклі та одразу і повністю переносять свою вартість на створений продукт. При цьому оборотні кошти підприємства поділяються на власні та запозичені (залучені). Саме власні оборотні кошти повинні бути основою і достатніми як мінімум для задоволення потреб підприємства у виробничих запасах, напівфабрикатах власного користування, залишках готової продукції, незавершеному виробництві, а також у засобах для витрат майбутніх періодів. Джерелом поповнення власних оборотних коштів має бути чистий прибуток як результат ефективної фінансової діяльності підприємства. За умови недостатніх обсягів власних оборотних коштів здійснюється залучення фінансових ресурсів на їх формування у вигляді кредитів банків, комерційних кредитів, державних кредитів тощо.

Підвищення ефективності використання оборотних коштів має позитивне значення як для окремих суб'єктів господарювання, так і для народного господарства в цілому. Фінансово-кредитна система країни для забезпечення умов сталого економічного зростання повинна стимулювати прискорення оборотності, створювати можливість відновлення обороту при тимчасовій відсутності у господарюючих суб'єктів власних оборотних коштів.

Слід зазначити, що ця проблема є надто актуальною, незважаючи на те, що протягом десятиліть були напрацьовані методи та заходи щодо її вирішення. Так, ще у 1933 р. введений показник оборотності оборотних коштів для оцінки ефективності діяльності підприємств, а у 1948 р. з цією метою була розроблена і використана на практиці система аналітичних показників. Розрахунок цих показників здійснювався як на плановий період, так і за звітністю. У 1983 р. директивно в систему планування був запроваджений показник оборотності оборотних коштів у днях, який з розвитком ринкових відносин залишився поза увагою підприємств і держави. Проте роль оборотних коштів для забезпечення безперебійної та стабільної виробничої, фінансової діяльності підприємства не лише залишається домінуючою, а й підвищується в умовах перехідного періоду в зв'язку з обмеженням наявності власних грошових коштів. Тому заслуговують на особливу увагу аналітичні дослідження, що стосуються забезпечення оборотними коштами підприємств. Це створить умови для відпрацювання заходів загальнодержавного значення для поліпшення їх кількісних та якісних характеристик.

Таким чином, викладене вище зумовлює актуальність дослідження курсової роботи.

Об’єктом дослідження курсової роботи є теоретичні засади економіки підприємств.

Предмет дослідження – елементна та функціональна структура оборотних коштів та її динаміка на підприємствах різних галузей економіки.

Метою курсової роботи є дослідження елементної та функціональної структури оборотних коштів та її динаміки на підприємствах різних галузей економіки.

Мета курсової роботи реалізується шляхом виконання таких завдань:

дослідити теоретичні засади функціонування оборотних коштів в діяльності підприємства; здійснити аналіз динаміки елементної та функціональної структури оборотних коштів на підприємствах різних галузей економіки; дослідити ефективність використання та шляхи удосконалення елементної структури оборотних коштів підприємств різних галузей економіки.

Теоретико-методологічною основою роботи є праці таких дослідників, як Зятковський І.В., Крайник О.П., Кірейцев Г.Г., Покропивний С.Ф., Слав'юк Р.А., Філімоненков О.С.,  Поддєрьогін А.М. та ін.

Для розв'язування поставлених завдань використано такі методи наукового дослідження: теоретичний аналіз наукових літературних джерел, синтез, узагаль-нення, порівняння, абстрагування, конкретизація, моделювання, спостереження.

Практичне значення. Результати роботи можуть бути використані у підготовці до семінарських та практичних занять, а також для розробки матеріалів конференцій, спецкурсів.

Структура роботи. Курсова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури.

 

Розділ 1. Теоретичні засади функціонування оборотних коштів у діяльності підприємства

1.1. Економічна сутність оборотних активів

Для здійснення власної фінансово-господарської діяльності підприємство повинно мати в своєму розпорядженні відповідні виробничі фонди. За характером своєї участі в процесі виробництва вони поділяються на основні і оборотні. В основі такого поділу лежать відмінності в русі вартості засобів праці і предметів праці.

Матеріальною основою виробництва є виробничі фонди у вигляді засобів і предметів праці. В процесі функціонування вони по-різному переносять свою вартість на вартість готового продукту.

Оборотні виробничі фонди обслуговують сферу виробництва, споживаються в одному виробничому циклі та їх вартість повністю переноситься на вартість виготовленої продукції. Вони представляють собою мінімально необхідні для виконання виробничої програми запаси сировини, основних матеріалів, покупних напівфабрикатів, допоміжних матеріалів, палива, запасних частин для ремонту, малоцінних і швидкозношуваних предметів, а також незавершеного виробництва.

Фонди обігу, хоча і не беруть участі безпосередньо у виробничому процесі, але є необхідним елементом для забезпечення єдності виробництва і обігу. Сфера їх функціонування створює передумови для виділення їх в самостійне


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16