У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Показники ефективності використання оборотних активів торгівельного підприємства

курсова робота з економіки підприємства

Зміст

вступ

Актуальність дослідження. Предметом фінансової науки є управління грошовим оборотом, що опосередковує товарорух. Складність такого управління полягає в тому, що кожне окремо взяте роздрібне торгове підприємство повинно мати оптимальний розмір оборотних засобів. Це необхідно для того, щоб «омертвлена» частина суспільного надбання була мінімальною, щоб торгове підприємство забезпечувало задоволення платоспроможного попиту населення і високу культуру обслуговування. Наявність оборотних засобів в торгівлі дозволяє оплачувати товари з подальшим поверненням грошових ресурсів при реалізації товарів покупцям в об'ємі, що перевищує первинне вкладення засобів Це перевищення утвориться за рахунок реалізації валового прибутку, який належить торговому підприємству.

На підприємствах мають місце поточні витрати фінансових (грошових) коштів, які у процесі господарювання здійснюють певний кругообіг (проходять грошову, виробничу й товарну стадії). Оборотні кошти різногалузевих підприємств країни становлять значну частину їхніх матеріально-грошових активів. Тому раціональне та економне використання оборотних коштів суб'єктів господарювання має неабияке економічне значення. Для оцінки ефективності використання оборотних коштів торгових підприємств застосовують певні показники, а для підвищення ефективності – відповідні конкретні заходи.

Отже, актуальність дослідження даної курсової роботи полягає у необхідності вивчення проблеми ефективного використання оборотних коштів підприємства торгівлі задля покращення ситуації в цій галузі.

Об’єкт дослідження.

Об’єктом даної курсової роботи виступає проблема вивчення ефективного використання оборотних активів торгівельного підприємства та шляхів її покращення.

Предмет дослідження.

Предметом дослідження даної курсової роботи є особливості вивчення ефективного використання оборотних активів торгівельного підприємства та шляхів її покращення.

Мета дослідження.

Мета дослідження полягає в теоретичному та емпіричному розгляді вивчення ефективного використання оборотних активів торгівельного підприємства та шляхів її покращення.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

Розкрити поняття оборотних активів торгівельного підприємства, їх сутність і склад. Розкрити поняття кругообороту оборотних активів торгівельного підприємства. Дослідити показники, що характеризують ефективність використання обігових активів. Дослідити можливі шляхи прискорення оборотності оборотних активів торгівельного підприємства. Виконати комплексне практичне завдання.

1. Показники ефективності використання оборотних активів торгівельного підприємства та шляхи їх покращення

Сутність і склад обігових активів торгового підприємства

Грошові кошти, обслуговуючі процес просування товарів, утворять оборотні засоби. Оборотні засоби неоднорідні по складу. Вони вкладаються в товари, що закуповуються у постачальників, і в тару. Товари і тара утворюють фонди обігу. Грошові кошти затрачуються на предмети праці: запаси палива, пакувальних матеріалів для господарських потреб, малоцінні і швидкозношувані предмети. Ці предмети складають оборотні фонди. Їх вартість відшкодовується, як правило, протягом одного обороту.

Частина грошових коштів роздрібне торгове підприємство має в касі для розрахунків з покупцями, на розрахунковому рахунку і в інших розрахунках. Ці засоби відносяться до фондів обігу. [7, С. 171]

Такий розподіл оборотних засобів зумовлений їх різним економічним змістом і участю в кругообігу фінансових ресурсів торгового підприємства. Вирішальна роль належить фондам обігу. За рахунок цих фондів створюються товарні запаси, необхідна для забезпечення безперервність процесу реалізації товарів. Запаси за своєю природою текучі і повинні постійно поповнюватися Наявність запасів товарів означає, що певна їх частина на час вимкнена з обороту. Таке припинення руху частини сукупного суспільного продукту є необхідною умовою поновлення розширеного відтворювання.

Предметом фінансової науки є управління грошовим оборотом, що опосередковує товарорух. Складність такого управління полягає в тому, що кожне окремо взяте роздрібне торгове підприємство повинно мати оптимальний розмір оборотних засобів. Це необхідно для того, щоб «омертвлена» частина суспільного надбання була мінімальною, щоб торгове підприємство забезпечувало задоволення платоспроможного попиту населення і високу культуру обслуговування. Наявність оборотних засобів в торгівлі дозволяє оплачувати товари з подальшим поверненням грошових ресурсів при реалізації товарів покупцям в об'ємі, що перевищує первинне вкладення засобів Це перевищення утвориться за рахунок реалізації валового прибутку, який належить торговому підприємству.

Отже, оборотними коштами називаються грошові ресурси, авансовані в оборотні фонди і фонди обігу і призначені для фінансування поточної діяльності торгового підприємства..

Розмір ресурсів, що виділяються залежить від цілої групи чинників. Основними є величина товарообороту, складність асортименту товарів, що реалізовуються, розмір основних виробничих фондів, розвиток господарських зв'язків з постачальниками. Важливе значення мають чинники, що впливають на стан оборотних засобів. Таким чинником, наприклад, є тривалість одного обороту. Якщо протягом року на підприємстві одна і та ж сума оборотних коштів здійснить в першому випадку п'ять оборотів, а у другому сім, то потреба в оборотних коштах в першому випадку більше, ніж у другому, в 1,4 рази (7:5). Цей чинник характеризує в основному інтенсивність використання оборотних засобів. Велике значення мають також порядок планування (нормування), склад і структура оборотних засобів.

У торгівлі оборотні засоби переважають над основними і займають більше за 80 % в загальному об'ємі всіх засобів торгівлі.

Розглянемо структуру оборотних засобів. У їх складі чітко виділяються засоби, авансовані в товарно-матеріальні цінності. До них відносяться товари, виробничі запаси і інші товарно-матеріальні цінності. У свою чергу в товарно-матеріальних цінностях основну питому вагу займають товари.

Оборотні засоби, авансовані в товари, забезпечують створення поточних, сезонних запасів і запасів дострокового завезення. Кругообіг засобів, авансованих в кожний вигляд запасів, має різну тривалість. Фінансування поточних запасів забезпечує повсякденну безперебійну реалізацію товарів в широкому асортименті. Виручка, що рівномірно надходить на рахунок, створює можливість оплати чергової партії товарів. Перерахований на розрахунковий рахунок валовий прибуток служить джерелом фінансування поточних витрат і утворення прибутку. Засоби, авансовані в сезонні запаси, на час накопичення товарів вимкнені з обороту. Їх участь в обороті обмежена періодом сезонної реалізації товарів. Якщо товар, повністю не


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12