У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Індивідуальна робота

«Логістичний ланцюг ВАТ Бурштинський хлібокомбінат»

Зміст

1 Логістика, її види. Логістичний ланцюг ….……………………………….

2 Загальна характеристика ВАТ “Бурштинський хлібокомбінат”. Його логістичний ланцюг………………………………………………………………...

3 Удосконалення логістичного ланцюга ВАТ “Бурштинський хлібо-комбінат”……………………………………………………………………………

Список використаної літератури……………………………………………..

1 Логістика, її види. Логістичний ланцюг

Логістика – це комплексна наука, яка тісно пов’язана із маркетингом, економікою та організацією виробництва, фінансами та інше. Вона виникла на основі цих дисциплін і відповідає сучасному рівню їх управління.

Поняття логістики на підприємстві охоплює такі сфери діяльності, як постачання, виробництва та збут продукції. Особливе місце належить транспортному господарству підприємства та процесам складування та зберігання продукції. Основним завданням, які вирішує логістика у вказаних сферах діяльності – це забезпечення найменших витрат, пов’язаних із рухом матеріальних ресурсів через вказані сфери діяльності від постачальників через сферу постачання, виробництво і збут до кінцевих споживачів продукції.

Логістичний ланцюг (logistical chain) — це лінійно впорядкована кількість фізичних та/чи юридичних осіб (виробників, посередників, складів тощо), які виконують логістичні операції з доведення зовнішнього матеріального потоку від однієї логістичної системи до іншої чи до кінцевого споживача. У загальному випадку логістичний ланцюг об'єднує виробника та споживача, хоч часто має складну структуру. У логістичних ланцюгах виділяють такі основні компоненти: зовнішню (власне виробництво) і внутрішню (внутрішньовиробничу) логістику; збут продукції та сервісне обслуговування споживачів чи замовників. Ефективність логістичних зв'язків набагато залежить від таких чинників, як інфраструктура підприємства, управління персоналом та його кваліфікація, розвиток технології виробництва, раціональна організація матеріальних, енергетичних та інформаційних потоків. Природно, що успішна дія зазначених чинників можлива за раціональної організації доставки вантажів та транспортно-складського господарства.

Логістика постачання охоплює функціональну галузь матеріально-технічного постачання підприємств і включає в себе зовнішнє транспортування матеріалів, їх складування на підприємстві та відповідне переміщення до місця виробничого складування в процесі виготовлення.

Логістика постачання забезпечує оформлення, облік і передачу замовлень на матеріальні ресурси. Логістика постачання вирішує завдання:

підбір постачальників;

вибору каналів постачання матеріалів;

розроблення умов взаємодії з постачальниками.

Виробнича логістика охоплює функціональну галузь безпосереднього виробництва як процесу виготовлення і включає в себе процеси від початку виробництва до передачі продукції у функціональну галузь збуту, в тому числі внутрішньотранспортні переміщення напівфабрикатів, комплектуючих, тобто всі процеси між операціями постачання та збуту. Виробнича логістика інтегрує в собі також транспортування матеріалів, части, комплектуючих всередині підприємства, між виробничими ділянками, включаючи проміжне складування. Традиційно оптимізація виробництва на підприємстві планується на основі принципу максимального використання виробничих потужностей. Основна мета виробничої логістики полягає в організації у відповідності із замовленнями безперервного технологічного процесу при одночасній мінімізації наявності товарів в процесі виготовлення та затрат на виробництво.

Логістика збуту як субсистема логістики підприємства в межах границь системи охоплює процеси переміщення готових виробів від закінчення виготовлення до замовника. Оскільки замовник не завжди є кінцевим споживачем, а між промисловим підприємством та кінцевим споживачем часто діє третя сторона - посередник, розрізняють ще логістику продажу, логістику торгівлі. Логістику збуту називають розподільчою логістикою.

Логістика складування. Логістичний процес на складі передбачає оптимальне розміщення вантажу на складі і раціональне управління ним. Об’єктом тут виступає вантажообробка, яка являє собою сукупність операцій по:

обліку, контролю і сортуванню вантажів, що надходять на склад;

внутріскладському транспортуванню вантажів до місць їхнього проміжного зберігання;

установці вантажів на складських стелажах, палетах або площадках;

формуванню партій вантажів для відправлення споживачеві.

Логістика переробки вантажів полягає в такій організації внутріскладських операцій, при якій загальні витрати виявляються мінімальними.

Управління вантажопотоками на складах орієнтоване на:

зниження витрат (включаючи витрати вхідного контролю, поліпшення використання площі складу, скорочення переміщення вантажів, зменшення оперативного циклу вантажообігу, скорочення перевезень одиничних вантажів, зменшення місць проміжного збереження, скорочення матеріальних утрат на складі);

збільшення оперативного складського простору (забезпечення ритмічності процесу вантажопереробки;

координація операцій вантажопереробки, автоматизація операцій складування, підвищення насиченості складу);

поліпшення умов праці (підвищення безпеки праці, підвищення комфортності праці, зниження зовнішніх факторів, що впливають, підвищувальну утому персоналу).

Склад є спеціальним стаціонарним чи пересувним приміщенням або іншим місцем зосередження матеріальних цінностей. Він забезпечує їх розміщення, збереження, підготовку до споживання і відвантаження споживачам; як правило, обладнаний власними чи обслуговується залученими засобами механізації (автоматизації) робіт. Об’єктивна необхідність в спеціальних місцях для утримання запасів існує на всіх стадіях руху матеріального потоку – від первинного джерела сировини до кінцевого споживача.

Транспортна логістика охоплює планування, управління та фізичне транспортування матеріалів, покупних частин, виробів у супроводі необхідного для цього інформаційного потоку з метою мінімізації транспортних витрат та витрат часу.

Логістична транспортна система відрізняється автоматизацією і системністю. Основне її завдання — забезпечити гнучкість у зміні напрямів руху, високу швидкість переміщення товару, меншу потребу в операційному просторі, дистанційне керування.

2 Загальна характеристика ВАТ“Бурштинський хлібокомбінат”. Його логістичний ланцюг

Відкрите акціонерне товариство “Бурштинський хлібокомбінат” засноване Регіональним відділенням фонду державного майна по Івано-Франківській області шляхом перетворення державного підприємства виробничої одиниці “Бурштинський хлібокомбінат” у відкрите акціонерне товариство відповідно до постанови Кабінету Міністрів України “ Про порядок перетворення в процесі приватизації державних підприємств у відкриті акціонерні товариства.”

ВАТ “Бурштинський хлібокомбінат” займається виробництвом хлібобулочних виробів та інших товарів народного споживання продовольчої групи, проводить торгівлю товарами народного споживання, здійснює посередницьку інвестиційну діяльність та торгово-закупівельну діяльність (закупка сільськогосподарської продукції, її переробки). Товариство функціонує у відповідності з чинним законодавством та статутом . Метою діяльності товариства є об’єднання капіталу акціонерів та одержання


Сторінки: 1 2 3 4