У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

з курсу: “Економіка підприємства”

тема: Шляхи покращення фінансових показників підприємства

 

Зміст стор

Вступ............................................................................................................. ........3

Розділ 1. Характеристика підприємства.

Предмет діяльності, задачі підприємства....................................................5

Структура підприємства.................................................................................5

Характеристика матеріально-технічної бази і забезпеченість ресурсами.10

Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства...................................................................................................12

Розділ 2. Теоретичні та методичні питання аналізу фінансових показників підприємства

2.1 Характеристика фінансових показників підприємства..............................16

2.2 Інформаційна база оцінки результатів діяльності підприємства.............19

Розділ 3. Аналіз фінансових показників діяльності підприємства.

3.1 Аналіз дохідності, прибутковості та рентабельності підприємства.........27

3.2 Аналіз структури капіталу та ділової активності підприємства...............34

3.3 Аналіз ліквідності та фінансової стійкості підприємства..........................36

Розділ 4. Оцінка резервів покращення фінансових показників підприємства.......................................................................................................41 Висновки та пропозиції.......................................................................................45 Використана література ......................................................................................47

Вступ.

Економіка є головною сферою діяльності людей, що забезпечує суспільство життєво необхідними матеріальними благами. До таких благ належать нафта і газ, що є найважливішими видами паливно-енергетичних ресурсів, і вони зберігатимуть це провідне місце в структурі задоволення енергетичних потреб людства і в найближчому майбутньому. Забезпеченість країни цими видами ресурсів значною мірою залежить від геологорозвідувальних робіт .

Функціонування підприємств супроводжується безперервним кругообігом коштів, який здійснюється у формах витрат ресурсів і одержання доходів, їх розподілу і використання. При цьому визначаються джерела коштів, напрямки і форми фінансування, оптимізується структура капіталу, проводяться розрахунки з постачальниками матеріально-технічних ресурсів, покупцями продукції , державними органами щодо сплати податків, персоналом підприємства тощо. Всі ці грошові відносини складають зміст фінансової діяльності підприємства.

Методи аналізу фінансового стану підприємства постійно вдосконалюються по мірі настання змін в економічному середовищі нашої держави. Нові ідеї та принципи в цій сфері в першу чергу доходять до користувачів періодичних економічних видань, які також використовувались під час підготовки курсової роботи.

Ефективне виробництво та реалізація якісної продукції позитивно впливають на фінансовий стан підприємства. Збої у виробничому процесі, погіршення якості продукції, ускладнення з її реалізацією ведуть до зменшення надходження коштів на рахунки підприємства, внаслідок чого погіршується його платоспроможність. Очевидним також є і зворотній зв'язок, який полягає у тому, що відсутність коштів може призвести до перебоїв у забезпеченості матеріальними ресурсами, а отже, і у виробничому процесі. Однак у виробничій діяльності українських підприємств часто трапляються випадки, коли і добре працююче підприємство відчуває фінансові ускладнення, пов'язані з недостатньо раціональним розміщенням і використанням наявних фінансових ресурсів. В цих умовах перед менеджерами підприємств постає велика кількість питань, головними з яких є наступні:

Як раціонально організувати фінансову діяльність підприємства для його подальшого розвитку?

Яким чином можна покращити управління фінансовими ресурсами?

Яким чином визначити показники фінансово-господарської діяльності, що забезпечують стійкий фінансовий стан підприємства?

На ці та інші важливі питання дає відповідь об'єктивний аналіз фінансового стану підприємства, який дозволяє найбільш раціонально розподілити матеріальні, трудові і фінансові ресурси. Ще з курсу мікроекономіки нам відомо, що кількість будь-яких ресурсів є обмеженою, і в цих умовах домогтися максимального економічного ефекту можна не лише за рахунок регулювання обсягу виробництва, але й шляхом оптимального співвідношення різних ресурсів. Фінансові ресурси мають першорядне значення з усіх видів, оскільки це єдиний вид ресурсів підприємства, що трансформується безпосередньо і з мінімальними витратами часу у будь-який інший вид.

Метою даної роботи є вивчення теоретичних основ і економічної сутності аналізу фінансового стану підприємства, а також дослідження сучасних методів проведення даного аналізу та шляхів покращення фінансового стану досліджуваного підприємства.

Розділ 1. Характеристика підприємства.

Предмет діяльності, задачі підприємства.

Шебелинське управління бурових робіт було засновано у 1970 році.

В зв'язку з реорганізацією, проведеної в системі дочірньої компанії "Укргазвидобування" з 1 січня 1999 р. управління бурових робіт було перенайменовано в Шебелинське відділення бурових робіт БУ "УКРБУРГАЗ".

Предметом діяльності ВБР являється розвідувальне та експлуатаційне буріння.

Основні задачі ВБР: виконання встановлених планів та завдань по бурінню газових та нафтових свердловин з метою забезпечення високих темпів росту видобутку газу; виконання плану приросту запасів газу; підвищення ефективності виконуваних робіт за рахунок вдосконалення технології буріння, підвищення швидкості проходки та продуктивності праці; забезпечення рентабельності роботи; дотримання правил з охорони надр та навколишнього середовища при виробництві робіт.

Район діяльності Шебелинського ВБР у 2006 році був розташований на території Харківської, Дніпропетровської, Полтавської та Донецької областей України.

Параметричне, пошуково-розвідувальне ,оціночно-експлуатаційне буріння на газ та нафту здійснювалось на 35 родовищах і площах. Відстань від бази до родовищ і площ становить від 10 до 230км.

Структура підприємства.

Структура відділення бурових робіт представлена схемою 1.2.1.

Очолює підприємство начальник, який організує всю роботу відділення, несе повну відповідальність за його діяльність.

Як перший заступник начальника, виділяється головний інженер, який являється спеціалістом з техніки, технології будівництва свердловин, організації виробництва бурових робіт. Головному інженеру безпосередньо підпорядковуються відділи: виробничо-технічний, технологічний, механо-енергетичний, центральна інженерно-технічна служба та лабораторія глинистих розчинів.

Виробничо-технічний відділ займається розробкою планових завдань з будівництва свердловин, планово-попереджувального матеріально-технічного та ремонтного забезпечення бурових, своєчасним доведенням завдань до відома всіх підрозділів, здійснює контроль за їх виконанням; визначає раціональну для умов району техніку буріння та випробування свердловин, її вдосконалення, впровадження нової техніки, передових методів праці; організує в ВБР роботу по раціоналізації та винахідництву.

Технологічний відділ займається розробкою та впровадженням прогресивної технології буріння, яка спрямована на підвищення продуктивності праці та покращення техніко-економічних показників буріння.

Відділ головного механіка здійснює технічне та методичне керівництво механо-ремонтною службою та вишкомонтажним цехом з метою забезпечення раціональної експлуатації обладнання, збільшення терміну його роботи, покращення використання обладнання.

Відділ головного енергетика організує надійну, економічну та безпечну експлуатацію електроенергетичних та теплоенергетичних установок в відповідності з діючими


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10