У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Власний капітал та управління власним капіталом.

Вступ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

1.1. Поняття та складові власного капіталу. . . . . . . . . . 2

1.2. Оцінка вартості елементів власного капіталу. . . . . . . 12

1.3. Політика управління власним капіталом. . . . . . . . . 16

2. Аналіз об’єкту дослідження. . . . . . . . . . . . . . . 22

2.1. Загальна характеристика ВАТ Івано-Франківський хлібокомбінат. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

2.2. Аналіз фінансового стану підприємства. . . . . . . . . 30

2.3. Аналіз власного капіталу ВАТ Івано-Франківський хлібокомбінат. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58

3. Пропозиції щодо покращення управління власним капіталом ВАТ Івано-Франківський хлібокомбінат. . . . . . . . . . . . . . 62

Висновок . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70

Література . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71

Додатки.

 

Власний капітал та управління власним капіталом

1.1 Поняття та складові власного капіталу

З погляду на підприємство як на незалежний суб’єкт господарювання, капітал представляє собою абстрактну суму фінансових коштів в грошовій формі, що надані їх власником або кредитором господарюючому суб’єкту з метою інвестування, і характеризується юридичним і часовим аспектами. Як сума фінансових зобов’язань підприємства перед власниками і кредиторами капітал відображається в пасиві балансу підприємства і утворює фінансово-економічний сегмент господарства.

Головною метою функціонування капіталу підприємства є його рух. Протягом поточної діяльності у підприємства форма капіталу постійно змінюється. Ці зміни стосуються збільшення (зменшення) як абсолютного розміру капіталу, так і окремих його складових. Постійно здійснюється перетворення одних ресурсів на капітал, інших на товар або інші види цінностей. При цьому матеріальні цінності перетворюються на капітал тільки тоді, коли вони починають брати участь у господарському обороті. Сума грошових коштів, якщо вона не рухається, не є капіталом.

Поняття капітал асоціюється із поняттям власність. У момент створення підприємства його стартовим капіталом є вартість майна підприємства. На цьому етапі, коли підприємство ще немає зовнішньої заборгованості, капітал підприємства обчислюється за формулою:

Власний капітал = Вартість активів за балансом (1.1)

Здійснюючи господарську діяльність, підприємство завжди використовує залучені кошти. Тому формула, за якою обчислюється власний капітал набуває вигляду:

ВК = А – З (1.2)

де ВК – власний капітал;

А - вартість активів за балансом;

З - боргові зобов’язання.

Тому, власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.[1]

Власний капітал є підставою для початку, а також продовження господарської діяльності підприємства і виконує наступні функції:

1. Довгострокове фінансування – використовується підприємством протягом тривалого часу.

2. Відповідальність та захист кредиторів – сумою власного капіталу визначається відповідальність підприємства перед зовнішніми користувачами, а також захист кредиторів від втрати капіталу.

3. Компенсація завданих збитків – гарантує їх погашення.

4. Кредитоспроможність – вартість власного капіталу є гарантією погашення отриманого кредиту.

5. Фінансування ризику – сума власного капіталу може використовуватися для проведення ризикованих операцій господарської діяльності підприємства та здійснення ризикових інвестицій.

6. Незалежність і влада – розмір власного капіталу визначає незалежність власників і його вплив на господарську діяльність підприємства.

7. Розподіл доходів і активів – на підставі внеску власників у капіталі здійснюється розподіл отриманого фінансового результату за звітний період та майна у разі ліквідації підприємства.[2]

Відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку капітал підприємства відображається в пасиві балансу і складається з власного капіталу і зобов’язань. У складі власного капіталу виділяють: статутний, пайовий, додатково вкладений, інший додатковий, резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток) (рис.1.1)

Основним елементом власного капіталу є статутний капітал – що є показником, який характеризує розміри і фінансовий стан підприємства. Тобто


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22