У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розробка заходів зі зниження витрат операційної діяльності на підприємстві

4.1 Вибір та обґрунтування заходів та можливого обсягу їх впровадження

В результаті проведеного аналізу скорочення витрат реалізації природного газу було виявлено, що найбільшу питому вагу в її структурі займають матеріальні витрати та витрати на оплату праці , а також амортизаційні витрати.

Кореляційно-регресійний аналіз показав, що необхідно також зменшувати втрати газу, підвищувати рівень технічного стану підприємства, вдосконалювати організацію праці і заробітної плати.

З цією метою пропонується впровадження таких заходів:

застосування змазки для газових приладів марки ЕР-1 (англійського виробництва);

встановлення суміщення професій “слюсар з обходу газопроводів, дворових вводів, ГРП, ШРП” та “монтер із захисту газопроводів від корозії”;

3. організація бригади по ремонту приміщень ГРП, адміністративного та інших виробничих приміщень.

4.1.1. Застосування змазки для газових приладів марки ЕР-1 (англійського виробництва)

Стрийське УЕГГ обслуговує понад 40 тисяч абонентів. Усі вони для приготування їжі користуються газовими плитами. Термін експлуатації 32% газових плит закінчився, на таких плитах спрацьовані газові крани, інші з’єднання, що приводить до виникнення незначних витоків газу. Газ витікає в мінімальних кількостях, що не є небезпечним для здоров’я людей, однак враховуючи велику кількість таких газових плит, витрати газу є суттєвими.

У відповідності із діючою методикою розрахунку виробничо-технологічних витрат та фактичними розрахунками цих витрат по Стрийському УЕГГ , частка витрат газу на газових плитах складає 25%. “Правилами безпеки систем газопостачання України” визначено, що періодичність технічного обслуговування газових плит – один раз на три роки. Під час планового технічного обслуговування слюсарем з експлуатації та ремонту газового обладнання здійснюється ревізія газової плити – розбирання, чистка, змазування. В даний час для змазування застосовується змазка марки ГС - 6. Вказана змазка є недовговічною, швидко витискається із стиків змазуваних поверхонь, що приводить до появи витоків газу. Термін дії змазки не перевищує одного року. Внаслідок цього протягом двох наступних років постійно мають місце витоки газу. Як результат – збільшення виробничо-технологічних витрат газу та створення аварійно-небезпечної ситуації.

Виробничо-технічні витрати газу входять до статті витрат “матеріали” і складають в 2006 р. 55,8% від загальної вартості матеріалів, списаних на собівартість. Тому їх зменшення може суттєво зменшити собівартість транспортування та постачання природного газу.

Нами пропонується впровадити в практику роботи Стрийського УЕГГ змазку марки ЕР-1 англійського виробництва. Ця змазка опробувана в Львівському УЕГГ, дає дуже хороші результати. Термін дії змазки – три роки, що виключає виникнення ускладнень в роботі газових плит, наведених вище.

Термін впровадження заходу – 2 півріччя 2007 року.

4.1.2. Встановлення суміщення професій “слюсар з обходу газопроводів,

дворових вводів, ГРП, ШРП” та “монтер із захисту газопроводів

від корозії”

У 2006 році Стрийське УЕГГ виконало великий об’єм роботи по будівництву газопроводів та газифікації віддалених населених пунктів: Зарічне, Сулятичі, Корчівка, Демівка. У відповідності із вимогами “Правил безпеки систем газопостачання України”, для технічного, профілактичного, сезонного обслуговування газопроводів, дворових вводів, ГРП, ШРП, домових регуляторів тиску газу, станцій катодного захисту в управлінні прийнято на роботу 8 робітників – по 4 слюсарі по обходу газопроводів, дворових вводів, ГРП, ШРП та монтери по захисту газопроводів від корозії. Така значна кількість новоприйнятих робітників пов’язана із віддаленістю населених пунктів від м.Стрий. З метою зменшення витрат ( часу та матеріальних) на доставляння робітників до місця роботи, на роботу прийнято місцевих жителів. Однак, фактичні об’єми виконуваних робіт значно менші від діючих норм обслуговування, робітники неповністю завантажені роботою. Це приводить до нераціонального використання робочої сили, необгрунтованих витрат на заробітну плату та нарахування на неї. Статті витрат “Заробітна плата” та “Нарахування на заробітну плату” складають в Стрийському УЕГГ в 2006 році 45,8% собівартості транспортування та постачання природного газу.

Нами пропонується запровадити суміщення професії “слюсар по обходу газопроводів, дворових вводів, ГРП, ШРП” та “монтер із захисту газопроводів від корозії”. Для реального ефекту від даного заходу необхідно провести двомісячне навчання слюсарів суміжній професії в навчально-виробничому комбінаті ВАТ “Львівгаз”. Цей захід дасть можливість вивільнити 4-ох робітників.

Термін запровадження заходу – 2 півріччя 2007 року.

4.1.3. Організація бригади по ремонту приміщень ГРП, адміністративного

та інших виробничих приміщень

Стрийським УЕГГ щорічно проводиться великий обсяг робіт по поточному та капітальному ремонту адміністративного та виробничих приміщень, в тому числі ГРП. Для виконання цих робіт залучаються сторонні організації, вартість послуг яких є досить значною. У структурі статті “Інші витрати” послуги ремонтно-будівельних організацій складають до 10%.

Нами пропонується створення в управлінні комплексної ремонтно-будівельної бригади із трьох спеціалістів: муляра, маляра та столяра. Така комплексна бригада зможе виконувати поточні ремонти ГРП, яких в Стрийському УЕГГ 129 од., дрібний поточний ремонт в адміністративному та інших виробничих приміщеннях управління.

Термін запровадження заходу – 2 півріччя 2007 року.

4.2 Визначення економічної ефективності запропонованих заходів

4.2.1 Розрахунок економічної ефективності застосування змазки для газових приладів ЕР-1 англійського виробництва

Таблиця 4.1. - Вихідні дані для розрахунку економічної ефективності

Показники | Значення

1. Кількість газових плит, шт. | 44467

2. Кількість газових плит, які відпрацювали термін експлуатації, % | 32

3. Вартість виробничо-технологічних витрат газу в 2006 році, грн. | 1699300

4. Питома вага витрат газу на газових плитах у загальній величині ВТВ, % | 25,0

5. Норма змазки на 1 газову плиту при технічному огляді, кг | 0,02

Ціна змазки, грн./кг:

до впровадження

після впровадження |

7,60

25,00

Період технічного обслуговування газових плит, рік | Раз в 3 роки

Проведемо розрахунок економічноЇ ефективності:

кількість газових плит, які відпрацювали термін експлуатації:

=44467*0,32 = 14230 шт.

кількість газових


Сторінки: 1 2 3