У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Аналіз динаміки та структури основних фондів, ефективності їх використання.

У період переходу до ринкових відносин, в умовах конкурентної боротьби між товаровиробниками підвищенню ефективності використання основних фондів слід приділити увагу, оскільки від раціонального використання основних фондів залежить ефективність діяльності підприємства.

Саме тому кожне підприємство повинне постійно вишукувати резерви підвищення ефективності використання основнихфондів. Виявити ці резерви та контролювати виконання заходів щодо їх мобілізації і використання можна лише за допомогою глибокого системного економічного аналізу.

Положення бухгалтерського обліку “Основні засоби” , затверджені наказом Міністерства фінансів України № 92 від 27.02.2000р., визначає основні засоби як “матеріальні активи”, які підприємство утримує з метою використання в процесі виробництва або постачання товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких становить більше одного року (або операційного циклу, якщо він триваліший за рік ).

Економічна література подає визначення основних фондів як “засобів праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживчій формі, а їхня вартість переноситься конкретною працею на вартчсть продукції, що виробляється, частинами в міру спрацювання”.

Основні фонди поділяються на :

виробничі

невиробничі

Виробничі основні фонди функціонують у сфері матеріального виробництва підприємства. Невиробничі – це фонди невиробничої сфери (житлові будинки, об’єкти соціально-культурного й побутового призначення, які перебувають на балансі підприємства).

Аналіз стану та ефективності використання основних фондів ставить на меті :

визначити забезпеченість підприємства та його структурних підрозділів основними фондами, відповідність їх складу, структури та технічного рівня виробничій потребі.

оцінити технічний стан і високий склад основних фондів, зокрема їх активної частини.

оизначити ступінь ефективності використання основних фондів за узагальнюючими показниками та вплив фактарів на змінуцих показників.

визначити резерви підвищення фондовіддачі та шляхи їх мобілізації, збільшення обсягу продукції та прибутку за рахунок поліпшення використання основних фондів.

Для аналізу використовують :

план економічного та соціального розвитку підпрємства.

План технічного розвитку.

Ф. № 1 “Баланс підприємства”.

Ф. № 2 “Звіт про фінансово-майновий стан підприємства”.

Ф. № 11-ОФ “Звіт про наявність та рух основних фондів”.

Ф. № Бп “Баланс виробничої потужності”.

Ф. № 2КБ “Звіт про введення в дію обєктів основних фондів і використання капіталовкладень”.

Дані про наявність невстановленого та зайвого устаткування.

Матеріали інвентаризації основних засобів.

Матеріали відділів головного механіка, головного енергетика, головного технолого та інші джерела інформації.

Аналіз розпочинають з оцінки змін у наявності основних фондів на кінець звітнього періоду порівняно з початком та визначення темпів зростання.

Для цього за даними Ф. №11-ОФ “Звіт про наявність та рух основних фондів” доцільно скласти аналітичну таблицю, як це показано на прикладі таблиці 1.1

Аналіз зміни наявності основних фондів та їх динаміки, тис.грн.

Основні фонди | Наявність на початок року | Надійшло за рік | Вибуло за рік | Наяв-ність на кінець року | Зміна за рік (+,-) | Темпи зрос- тання, %

усього | У тому числі введено в дію | усього | У тому числі лікві-довано

1.Промислово-виробничі основні фонди, у.т.ч

активна частина промислово-виробничих основних фондів

2.Виробничі основні фонди інших галузей

3.Невиробничі основні фонди

Усього

 

Наступним етапом аналізу є дослідження змін, які відбулися в структурі основних фондів. Під структурою основних фондів розуміють співвідношення окремих груп основних фондів.

Кожне підприємство повинне намагатися ствворювати оптимальну структуру основних фондів, постійно поліпшувати її шляхом оновлення та модернізації устаткування, зменшення частки зайвого, малоефективного устаткування, підвищення рівня автоматизації і механізації, спеціалізації і кооперування.

Аналіз змін у складі та структурі основних фондів. Таблиця 2.

Основні фонди | На початок року | На кінець року | Зміна за рік (+,-)

сума, тис.грн | питома вага, % | сума, тис.грн | питома вага, % | сума, тис.грн | питома вага, %

Виробничі основні фонди

Виробничі основні фонди інших галузей

Невиробничі основні фонди

Усього основних фондів

Аналіз змін структури основних фондів проводиться методом порівняння питомої ваги кожної групи основних флндів щодо їх загальної вартості на кінець звітнього періоду з аналогічними показниками на початок періоду. (див. Табл.2)

Особливу увагу слід приділити дослідженню й оцінці активної частини основних виробничих фондів, оскільки саме ці фонди характеризують виробничі можливості підприємства.

До активної частини основних фондів відносять машини і устаткування (силові і робочі машини та устаткування, вимірювальні й регулюючі прилади та пристрої, лабораторне устаткування), обчислювальну техніку, яка використовується в автоматизованих системах управління технологічними процесами, інші машини й устаткування, а також транспортні засоби. Активна частина основних фондів приймає безпосередню участь у виробничому процесі і завдяки цьому забезпечує належний успіх та якість продукції. До пасивної частини належать будівлі і споруди. Але в таких галузях, як нафтовидобувна, газова, електроенергетична, споруди включають до активної частини.

У нашому прикладі до активної частини основних фондів віднесені всі виробничі фонди, за винятком будівель і споруд.

Оцінку зміни питомої ваги активної частини виробничих основних фондів у загальній їх вартості можна дати за даними аналітичної. Табл. 3.

Аналівз зміни питомої ваги активної частини промислово- виробничих основних фондів.

Основні фонди | На початок року | Накінець року | Відхилення

Промислово- виробничі основні фонди, тис.грн

У.т. ч активна частина промислово - виробничих основних фондів

Питома вага активної частини промислово-виробничих основних фондів (%)