У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Антикризове фінансове управління

Зміст

Вступ 4

Розділ . Теоретична суть антикризового управління в системі фінансового
менеджменту підприємства 7

1.1. Поняття та причини кризового стану підприємства та їх теоретичне обгрунтування 7

1.2. Принципи та політика антикризового фінансового управління підприємством, механізм її реалізації 15

1.3. Санаційний аудит підприємства та методика його здійснення в системі підприємства 25

Розділ . Діагностика економічного стану та оцінка перспектив
розвитку ВАТ “Івано-Франківська меблева фабрика” 29

2.1. Загальна виробничо-економічна характеристика підприємства 29

2.2. Оцінка результатів санаційного аудиту 37

2.3. Проведення інтегральної оцінки ймовірності банкрутства
ВАТ “Івано-Франківська меблева фабрика” 47

Розділ . Розроблення заходів щодо вдосконалення антикризового фінансового управління ВАТ “Івано-Франківська меблева фабрика” і виявлення резервів щодо виходу підприємства з кризового стану 52

3.1. Впровадження системи раннього попередження та реагування, як механізм фінансової стабілізації 52

3.2. Обґрунтування форми санації підприємства та вибору
її ефективності..... 62

3.3. Розрахунок економічного ефекту від впровадження системи раннього попередження з метою усуненя кризового стану 69

Розділ . Охорона праці 78

Висновки. 82

Список використаних джерел 85

Додатки 87

Вступ

У процесі становлення ринкових відносин в Україні всі ланки фінансової системи в глибокій кризі. На межі банкрутства сьогодні перебуває багато підприємств, які не мають змоги вчасно виконувати свої внутрішні та зовнішні зобов’язання.

Зрозуміло, що неодмінною умовою оздоровлення фінансової системи є санація суб’єктів господарської діяльності. Лише таким чином можна відновити платоспроможність і прибутковість основної маси платників податків, а отже оздоровити, державну фінансову систему. Підйом економіки значною мірою залежить від своєчасної та якомога безболісної ліквідації (реорганізації) неефективних виробничих структур, які не лише не поповнюють бюджету держави а й потребують її постійної фінансової підтримки.

Висока собівартість продукції вітчизняного виробництва та істотне зменшення попиту на неї стали головними причинами фінансової кризи переважної більшості підприємств.

В умовах дії ринкових відносин суб’єкти господарювання мають постійно адаптуватись до змін попиту: розширювати асортимент, поліпшувати якість, зменшувати собівартість та ціни, оптимізувати структуру витрат. Керівники багатьох суб’єктів господарювання за браком належної кваліфікації довели свої підприємства до межі банкрутства.

Останніми роками в Україні спостерігається стійка тенденція до зростання кількості фінансово неспроможних підприємств. Так, якщо в 1994 р. збитковим було кожне дванадцяте підприємство, в 1995 р. кожне дев’яте, то вже у 1996 р. — кожне п’яте, в 1998 р. — кожне третє. За даними офіційної статистики у 2001-05 рр. 55% підприємств та організацій були збитковими. В 2005 р. цей показник зменшився до 38%, проте сума збитків, яка склала 22,2 млрд. грн., була на 5,1% більшою, ніж у 2000 р.

Неплатоспроможності, у в свою чергу, є підставою для оголошення підприємства банкрутом.

У ринковій економіці банкрутство підприємства — часте явище. З кожних 100 новостворених підприємств в економічно розвинутих країнах на ринку залишається від 20 до 30. У Німеччині, починаючи з 1994 р. спостерігається стабільне збільшення кількості підприємств, оголошених банкрутами: 2001 р. — 10920; 2002 р. — 15148; 2003 р. — 18837; 2004 р. — 22344; 2005 р. — 25530. У США загальна кількість підприємств оголошених банкрутами в 2005 р. становила близько 30000 підприємств. В Україні офіційна статистика констатує наступне: в 2003 р. кількість підприємств що визнано банкрутами становила 4107; в 2004 р. — 4525; в 2005 р. — 6244.

На практиці з кризою, ідентифікується загроза неплатоспроможності та банкрутства підприємства, діяльність його в неприбутковій зоні або брак у фірми потенціалу для успішного функціонування.

Передумовою, що може поступово змінити таке становище, повинна стати практика проведення санаційних заходів на вітчизняних підприємствах.

Метою дипломної роботи є дослідження механізму антикризового фінансового управління підприємством в системі фінансового менеджменту, розкриття його особливостей та розробка рекомендацій щодо його впровадження в практику господарювання на підприємствах України.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання: —

розкрити зміст антикризового фінансового управління;—

висвітлити основні принципи та етапи реалізації антикризового фінансового управління;—

провести санаційний аудит на підприємстві;—

розробити рекомендації щодо виходу підприємства з кризового стану на основі впровадження механізму антикризового фінансового управління;

Об’єктом дослідження дипломної роботи виступає ВАТ “Івано-Франківська меблева фабрика”, що є одним з найбільших підприємств з виробництва меблів в Івано-Франківській області.

В процесі написання даної роботи використовувалися загальнонаукові методи дослідження такі як: аналіз, синтез, індукція, дедукція, системний підхід; спеціальні методи статистичного дослідження (кореляційно-регресивний аналіз), а також методи детермінованого факторного аналізу тощо.

Дипломна робота складається з чотирьох розділів, які в цілому вирішують поставлені завдання.

Перший розділ присвячений розкриттю сутності антикризового фінансового управління, висвітленню теоретичних підходів до вирішення цієї проблеми у вітчизняній та світовій економічній науці. Систематизовано основні чинники фінансової кризи на підприємстві. Подається характеристика основних принципів та етапів антикризового фінансового управління. Розкривається механізм проведення санаційного аудиту.

У другому розділі дається загальна економічна оцінка виробничо-господарської діяльності ВАТ “Івано-Франківська меблева фабрика”. Особливе місце займає питання проведення санаційного аудиту на підприємстві, розкривається його механізм. Для узагальнення результатів проведеного аналізу застосовується інтегральна оцінка ймовірності банкрутства підприємства.

В третьому розділі рекомендується впровадження на підприємстві системи внутрішнього механізму фінансової стабілізації та обґрунтування вибору форм конкретних форм санації ВАТ. Особлива увага приділена можливості прогнозування обсягу реалізації продукції, як ключового чинника системи раннього попередження та реагування. Четвертий розділ дипломної роботи присвячений спеціальній частині з охорони праці.

Розділ . Теоретична суть антикризового управління в системі фінансового менеджменту.

1.1. Поняття та причини кризового стану підприємства та їх обгрунтування

В умовах дії ринкових відносин заходи, спрямовані на оздоровлення фінансової системи України, можуть дати результати лише за умови санації фінансів базової ланки економіки – підприємств та організацій.

Однією з негативних тенденцій, яка є наслідком незадовільного фінансового стану більшості вітчизняних підприємств, є катастрофічне зростання їх кредиторської та дебіторської заборгованості.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21