У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





АНОТАЦІЯ

Актуальність теми дипломної роботи полягає в тому, що на основі пошуку та економічного обгрунтування заходів зниження собівартості продукції можливо покращити фінансовий стан підприємства.

У дипломній роботі на основі фінансової звітності розглядається аналіз собівартості продукції та впроваджуються заходи щодо її зниження.

У ній ведеться пошук резервів зниження собівартості продукції, впроваджуються заходи щодо їх реалізації та проводиться економічне обгрунтування заходів по зниженню собівартості продукції. А як підсумок – розраховано економічний ефект від впровадження цих заходів.

У роботі використані схеми, графіки та таблиці, що допомагає зробити порівняння за ряд періодів і визначити тенденції розвитку ВАТ “Пресмаш”

РЕФЕРАТ

Робота містить сторінок, таблиці, рисунків, список використаних джерел з 30 найменувань, додатків.

Виробництво, підприємство, собівартість, прибуток, рентабельність виробництва продукції, затрати на 1 грн. товарної продукції, калькуляційні статті затрат на виробництво, економічні елементи витрат, точка беззбитковості підприємства, прямі і непрямі витрати, змінні та умовно-постійні витрати (ключові слова).

Актуальність теми випливає із результатів діяльності самого підприємства

Предметом дослідження є собівартість продукції підприємства

Об’єкт дослідження ВАТ “Пресмаш”

Мета та завдання дипломної роботи пошук та обгрунтування заходів зниження собівартості продукції

За результатами дослідження сформульовані висновки

Одержані результати можуть бути використані на ВАТ “Пресмаш”

Рік виконання дипломної роботи 2004 – 2005

Рік захисту дипломної роботи 2005

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………….

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИВИ ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

1.1. Економічна сутність собівартості продукції та її роль в підприємницькій діяльності………………………………………………

1.2. Класифікація собівартості продукції………………………………..

Визначення повної собівартості продукції :

1.2.1. За калькуляційними статтями…………………………………….

1.2.2.За економічними елементами……………………………………….

1.4. Методика аналізу собівартості продукції……………………………

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ СТАНУ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ……………

2.1. Характеристика фінансово – господарської діяльності ВАТ ”Пресмаш”……………………………………………………………………..

2.2. Аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції та структури витрат……………………………………………………………………………..

2.3. Аналіз витрат на 1 гривню обсягу промислової продукції…………….

2.4. Визначення точки беззбитковості підприємства………………………..

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ТА РЕЗЕРВИ ЗНИЖЕННЯ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ………………………………………………………………………

3.1. Визначення резервів зниження собівартості продукції……………….

3.2. Розробка заходів по реалізації резервів зниження собівартості продукції………………………………………………………………………….

3.3. Економічне обгрунтування заходів по зниженню собівартості продукції

РОЗДІЛ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА ЕКОЛОГІЯ………………………………….

4.1. Стан охорони праці на виробництві………………………………………

4.2. Аналіз потенційних небезпек та шкідливостей виробничого середовища………………………………………………………………….

4.3. Забезпечення нормальних умов праці………………………………

4.4. Пожежна безпека……………………………………………………….

4.5. Охорона навколишнього середовища та екологія…………………

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………..

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………..

ДОДАТКИ……………………………………………………………………..

ВСТУП

Функціонування підприємства в умовах ринкової економіки активізує проблему раціонального витрачання ресурсів, докорінного поліпшення управління витратами для забезпечення конкурентоспроможності продукції.

Витрати на виробництво продукції є індикатором діяльності підприємства; збільшення витрат може означати як зміни ситуації на ринку, так і недоліки в процесі виробництва. Чим економніше підприємство використовує матеріальні, трудові та фінансові ресурси при виготовленні продукції чи наданні послуг, тим ефективніше здійснюється виробничий процес, тим більший буде прибуток і рівень рентабельності продукції. Отже, собівартість є основним фактором ціноутворення і формування прибутку.

Обрана мною тема “Економічне обґрунтування заходів зниження собівартості продукції ” є вкрай важливою для кожного підприємства, котре прагне змешити собівартість продукції, на основі чого покращити свій фінансовий стан.

Основним завданням, яке потрібно вирішити в межах обраної теми і об’єкта дослідження буде аналіз собівартості продукції, пошук резервів зниження її та економічне обґрунтування заходів щодо зниження собівартості продукції на підприємстві.

Актуальність вибраної теми дипломної роботи полягає в тому, що на основі пошуку та економічного обгрунтування заходів зниження собівартості продукції можливо покращити фінансовий стан підприємства.

Теоретична розробка підходів виконана на належному рівні за допомогою опрацювання як вітчизняної, так і зарубіжної літератури, наявні також практичні наробки щодо вирішення проблем з обраної теми.

Подальшого вивчення потребує підбір методики аналізу та її практичне застосування в другому розділі дипломної роботи для виявлення резервів зниження собівартості продукції.

Мета дослідження дипломної роботи – обгрунтування заходів зниження собівартості продукції.

Конкретні задачі, які необхідно розв’язати у роботі:

1. В першому розділі дипломної роботи “Теоретичні основи витрат виробництва” необхідно розкрити економічну сутність собівартості продукції та її роль в підприємницькій діяльності, зробити класифікацію собівартості продукції, дати визначення повної собівартості продукції за калькуляційними статтями та економічними елементами. Навести методику аналізу собівартості продукції.

2. В другому розділі “Аналіз стану собівартості продукції ” потрібно подати характеристику фінансово-господарської діяльності об’єкту аналізу , зробити аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції та структури витрат, проаналізувати витрати на 1 грн. обсягу товарної продукції та визначити точку беззбитковості підприємства.

3. В третьому розділі роботи “Шляхи та резерви зниження собівартості продукції ” необхідно визначити резерви зниження собівартості продукції, розробити заходи по реалізації резервів зниження собівартості продукції та економічно обгрунтувати заходи по зниженню собівартості продукції.

4. В четвертому розділі дипломної роботи “Охорона праці та екологія” потрібно охарактеризувати стан охорони праці на виробництві, провести аналіз потенційних небезпек та шкідливостей виробничого середовища, забезпечення нормальних умов праці, пожежної безпеки і охорони навколишнього середовища та екології.

Об’єктом дослідження є відкрите акціонерне товариство “Пресмаш”. Дане підприємство займається виготовленням пресів для холодної штамповки виробів з металу, а також надає послуги з обробки великогабаритних деталей.

Предметом дослідження в дипломній роботі являється собівартість продукції підприємства.

При написанні роботи використовувалися як математичні, так і

аналітичні методи дослідження.

При написання дипломної роботи була використана необхідна інформація з вітчизняної та зарубіжнлї літератури, періодичних видань, а також дані зі звітності самого підприємства. Основний акцент робився на ті джерела інформації, які тісно пов’язані з обраною темою.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИТРАТ ВИРОБНИЦТВА

1.1 Економічна сутність собівартості продукції і її роль в підприємницькій діяльності

Організаційною-правовою основою формування витрат підприємства та визначення собівартості продукції (товарів, робіт, послуг) є нормативні документи законодавчої та виконавчої влади держави, зокрема: Закони України “Про підприємництво”, “Про підприємства в Україні”, “Про господарські товари”, “Про власність”, “Про оплату праці”,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17