У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Складові елементи та грошові потоки фінансового ринку

Фінансовий ринок є складовою сферою фінансової системи тіль-ки в умовах ринкової економіки, коли переважна частина фінансо-вих ресурсів мобілізується суб'єктами підприємницької діяльності на засадах їх купівлі-продажу. По суті, це інфраструктура фінансової системи, яка забезпечує функціонування насамперед базової сфе-ри — фінансів суб'єктів господарювання. В умовах адміністративної економіки фінансового ринку практично не існувало, оскільки фор-мування ресурсів та їх перерозподіл здійснювалися на директивних засадах через бюджет та банківську систему. Навіть кредитні ресур-си виділялися згідно з планом, а не на засадах торгівлі ними. За умов централізованого формування, розподілу і перерозподілу фінансо-вих ресурсів у адміністративному порядку потреби у відповідній ін-фраструктурі — фінансовому ринку — просто не було.

Фінансовий ринок—це сукупність обмінно-перерозподільних відносин, пов'язаних з процесами купівлі-про-дажу фінансових ресурсів, необхідних для здійснення виробничої та фінансової діяльності. \

При участі у торгівлі фінансових посередників відносини з ними продавців і покупців ресурсів є відносинами обміну, а перехід ресурсів від власника до ко-ристувача — відносинами перерозподілу.

Фінансовий ринок виконує надзвичайно важливі функції в ринковій економіці. Він є забезпечуючою структурою, насампе-ред для фінансів суб'єктів господарювання, які є базовою сфе-рою фінансової системи обхідних коштів і продажу тимчасово вільних ресурсів. Таким чином підприємства на фінансовому, як і на інших ринках, практично рівнозначні, як у ролі покупця, так і продавця ресурсів. Роль фінансового ринку щодо двох інших суб'єктів фінансових відносин — держави і фізичних осіб — дещо інша. Держава вико-ристовує фінансовий ринок переважно для формування своїх до-ходів на позиковій основі, хоча певною мірою бере участь і у формуванні його ресурсного потенціалу.

Вивчення організації та засад функціонування фінансового ринку вимагає насамперед чіткого визначення його сутності та взаємозв'язку з відповідними інститутами, близькими до нього за призначенням і сферою, — грошовий ринок, ринки грошей і ка-піталів, фондовий і ринок цінних паперів, кредитний та валютний ринки, ринок фінансових послуг.

Грошовий ринок це середовище, у якому функціонують банки. Структура цього ринку, що визнача-ється як механізм перерозподілу грошових коштів між секторами і суб'єктами економіки, збалансування окремих грошових пото-ків та грошового ринку в цілому, включає ринок грошей (корот-кострокові позички і фінансові активи та валютний ринок) і ри-нок капіталів (фінансовий), до якого віднесені ринки цінних папе-рів та середньо- і довгострокових банківських позичок. Тобто грошо-вий ринок розглядається як більш широкий інститут, що включає фінансовий ринок, який ототожнюється з ринком капіталів.

Насамперед, необхідно чітко розділити сферу грошового та фінансового ринків. Хоча вони і тісно взаємозв'язані, але значною мірою і відмінні, а тому їх не можна ототожнювати, так само як не можна вважати синонімами категорії «гроші» і «фінанси». Будучи взаємозв'язаними, вони в певному сегменті мають спіль-ну сферу функціонування. Водночас сфера грошового ринку ши-рша за фінансовий, так само як і загальна сфера фінансового ши-рша за грошовий. Це просто різні ринки, що перетинаються між собою. У зв'язку з цим слід чітко визначати сферу кожного ринку та його призначення.

Функціонування грошового ринку у вузькому розумінні ґрун-тується на забезпеченні юридичних і фізичних осіб грошима як засобом обігу, а точніше обміну.

Головне призначення грошового ринку полягає у забезпеченні збалансованості грошової маси з варті-сною оцінкою товарів і послуг — грошей в обігу має бути саме стільки, скільки їх необхідно.

Саме грошовий ринок насамперед є сферою здійснення монетарної політики, з допомо-гою якої держава забезпечує свій вплив на соціально-економіч-ний розвиток. У широкому розумінні грошовий ринок включає всі аспекти використання грошей, у тому числі як засобу нагро-маджень і платежу — саме в цьому сегменті він пересікається із фінансовим ринком.

Один із сегментів грошового ринку у його вузькому розумінні —це валютний ринок, на якому предметом торгівлі є іноземна валюта. Операції купівлі-продажу здійснюються з різними цілями. Суб'єкти підприємницької діяльності купують валюту для проведення міжнародних розрахунків. Комерційні банки здійснюють валютні операції як за дорученням клієнтів, так і з метою отри-мання доходів (валютні спекуляції). Центральні банки можуть здійснювати як комерційні операції з іноземною валютою, так і валютні інтервенції. Водночас валютний ринок не належить до фінансового, оскільки предметом торгівлі є тут гроші (іноземна валюта) насамперед як засіб обігу.

Функціонування фінансового ринку має забезпечити потреби суб'єктів підприємницької діяльності та фінансових інституцій /фінансовими ресурсами. Цей ринок ґрунтується на функціях грошей як засобу нагромадження та платежу. Якщо грошовий ринок та його структура мають сприяти товарообміну, то фінансовий повинен забезпечити концентрацію фінансових ресурсів і віль-ний доступ до них усіх суб'єктів, керуючись загальними закона-ми ринкової економіки, насамперед конкуренції як між продав-цями і між покупцями, так і продавця з покупцем. Товаром на цьому ринку є фінансові ресурси, які після їх придбання (купівлі) надходять у постійне чи тимчасове користування, а ціною — плата за їх використання.

За формою фінансових ресурсів фінансовий ринок поділяється на ринок грошей і ринок капіталів. Ринок грошей являє собою ринок короткострокових борго-вих зобов'язань, сферу, де їх можна купити, їх придбання тут здійснюється тільки у тимчасове користування. Товаром на цьо-му ринку є гроші, ціною — проценти за кредит. Він певною мі-рою виходить за межі фінансового ринку, оскільки купувати гроші можна як фінансові ресурси, так і для покриття певних витрат, наприклад державних.

Ринок капіталів, який складається з ринку фінансових інст-рументів, що відображають права власності, і довгострокових боргових зобов'язань, являє собою сферу торгівлі не тільки гро-шима, а й правами власності. На ньому


Сторінки: 1 2 3 4