У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Реферат - Інтереси
3



Що таке інтереси, як вони виникають, на чому вони ґрунтуються. Інтереси - це усвідомлення економічних потреб окремих людей чи соціальних груп; а саме вони та стимули спонукають до економічної діяльності, однак усвідомлення потреб ще не означає дію, бо для цього потрібний стимул. Стимул - це економічна користь, вигода для кожної людини. Лише він забезпечує дальше виробництво матеріальних благ, а продемонструвати цей процес можна схемою:

Потреба - інтерес - стимул - виробництво - нова потреба - новий інтерес ... Глибше пізнати економічні інтереси можна через характеристику суб'єктів економічних відносин, а суб'єктами є фізичні і юридичні особи, це сторони, яких завжди є дві: виробник - споживач, банкір - клієнт, продавець -покупець. Кожну із сторін слід розглядати, як окремий суб'єкт з власними інтересами. Суб'єктами економічних відносин є індивіди і різні товариства, підприємства, держава. І суб'єкти обов'язково мусять власникам чи засобів виробництва чи індивідуальні власності (знання, здібності, досвід). При чому становище суб'єктів постійно змінюється, бо вони розвиваються разом із продуктивними силами, активно впливаючи на них через свої інтереси. Отже інтереси не існують без потреб і без стимулу.

2) Яка роль кожної із форм кредиту для економіки держави ?

Кредитні відносини виникають між кредитором і позичальником з приводу мобілізації тимчасово вільних коштів та використання їх на умовах повернення і платності. Класифікація кредиту за його формами здійснюється у кількох напрямках: з урахуванням строку кредиту, складу його учасників, об'єкта та сфери кредитування, а також за іншими параметрами. Є такі форми кредиту: комерційний, банківський, споживчий, державний та міжнародний кредит. Комерційний кредит надається одним підприємством (фізичною чи юридичною особою) іншому у вигляді продажу товарів або послуг з відстрочкою платежу. Вважають, що комерційний кредит утворює основу кредитної системи. У ринковій економіці комерційний кредит обслуговується векселями, білетами, обіг яких опосередковується банками і регулюється чинним законодавством. Основним призначенням комерційного кредиту є прискорення руху товарів від сфери споживання. Споживчий кредит підприємства торгівлі та сервісних послуг надають у вигляді товарів і послуг, що продаються в розстрочку. Споживчий кредит реалізується через використання різноманітних форм кредитного та банківського кредиту. У країнах з ринковою економікою створюється спеціалізовані банківські установи, які обслуговують різні форми споживчого кредиту. Банківський кредит - це кредит, що надається банкам та спеціалізованим кредитно - фінансовими установами економічним суб'єктом підприємницької діяльності (суб'єктом ринку), населенню, державі у вигляді грошових позик. Об'єктом банківського кредиту є грошовий капітал. Міжнародний кредит обслуговує міграцію позикового капіталу в сфері міжнародних економічних відносин. Об'єктом міжнародного кредитування є передавання на певний строк, як правило з виплатою відсотків, товарних цінностей, послуг (наукових, транспортних, сервісних, у тому числі фінансово - банківських) і валютних ресурсів. Специфічним різновидом кредиту є державний кредит. Об'єктом державного кредиту є, як правило, позичковий капітал, що реалізується через розміщення на відкритому ринку державних цінних паперів. Таким чином всі форми кредиту існують для того, щоб швидше рухався капітал.

3) Рента - це відносини зв'язані з землею. Земельна рента - це нетрудовий доход, який отримує земельний власник. Рента є диференційна, абсолютна, монопольна. Диференційна рента - утворюється, як надлишок над середнім прибутком тому, що в сільському господарстві в основі ціни є витрати на гірших землях та середній прибуток. У задачі найперше визначимо скільки грошових одиниць отримують найгірші землі, середні і кращі землі.

1) 20 * 50 = 1000 грошових одиниць

2) 22 * 50 = 1100 грошових одиниць

3) 25 * 50 = 1250 грошових одиниць

Якщо диференційна рента є надлишком над середнім прибутком на гірших землях та її визначаємо

наступним чином:

4) 1100 - 1000 =100 грошових одиниць (диференційна рента на середніх за родючістю землі)

5) 1250 - 1000 = 250 грошових одиниць (диференційна рента на кращих за родючістю землі)

Відповідь: диференційна рента на кращих за родючістю землях становить 250 грошових одиниць, диференційна рента на середніх за родючістю землях становить 100 грошових одиниць.