У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Відповідно до статті 1 Закону №108/95-ВР, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, в грошовому вимірі, яку за т

Аналіз додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних витрат

зміст

Вступ

Економічна ситуація, що склалася в Україні, явно засвідчує, що процес реформ наштовхується на обмежену соціальну політику, а падіння життєвого рівня адекватно скорочує соціальну базу реформ. Проблема оплати праці виступила тепер на перший план при оцінці економічного та соціального розвитку України.

У зв'язку з цим постає глобальне питання - удосконалити систему оплати праці, зробити її відповідною умовам перехідного періоду. Найголовніше - вирішити питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати і стабілізувати процес її своєчасної виплати.

Одне з важливих місць посідає проблема вивчення додаткової заробітної плати та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, оскільки витрати на оплату праці є складовою частиною елементів витрат, які відносяться на собівартість продукції і тому ця курсова робота присвячена саме цій проблемі.

При неефективному використанні робочої сили мають місце перевитрати в оплаті праці, виконання великої кількості понаднормової роботи, виконання робіт у святкові та неробочі дні, що призводить до збільшення собівартості продукції, в результаті чого зменшується прибуток підприємства.

Для того, щоб запобігти перевитратам фонду оплати праці, вдаються до постійного аналізу витрат основної та додаткової заробітної плати, що дає змогу приймати вірні управлінські рішення.

В умовах ринкової економіки відбулись помітні зміни в організації праці та її оплати. Це пов’язано з економічною кризою, масовим спадом виробництва, зниженням продуктивності праці, звільненням з виробництв значної кількості робітників та службовців, інженерне - технічних працівників.

В сучасних умовах оплата праці ставиться в залежність не лише від результатів праці працівників, але й від ефективності діяльності підприємств.

Підприємствам слід відмовлятися від надто жорсткої тарифної системи і розробляти нові гнучкі системи оплати праці, зокрема, такі, які допускають розділ між робітниками частки прибутку підприємства.

Економічна ситуація, що сталася в Україні, явно засвідчує, що процес реформ наштовхується на обмежену соціальну політику, а падіння життєвого рівня адекватно скорочує соціальну базу реформ. Проблема оплати праці виступила тепер на перший план при оцінці економічного та соціального розвитку України.

У зв'язку з цим постає глобальне питання - удосконалити систему оплати праці, зробити її відповідною умовам перехідного періоду. Найголовніше - вирішити питання щодо погашення заборгованості із заробітної плати і стабілізувати процес її своєчасної виплати.

В сучасних умовах господарювання досягнення необхідного зв`язку між заробітною платою економічними результатами і зайнятістю стає ключовим завданням під час реформування політики в галузі оплати праці.

Мета курсової роботи - розкрити особливості методики аналізу додаткової заробітної плати і інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

Для досягнення цієї мети передбачено вирішити наступні завдання:

розкрити економічний зміст додаткової заробітної плати і інших заохочувальних та компенсаційних виплат,

встановити склад додаткової заробітної плати і інших заохочувальних та компенсаційних виплат,

проаналізувати склад додаткової заробітної плати і інших заохочувальних та компенсаційних виплат,

проаналізувати розрахунок заробітної плати по кожному працівнику в залежності від кількості і якості затраченої праці,

внести пропозиції за результатами аналізу додаткової заробітної плати і інших заохочувальних та компенсаційних виплат в сучасних умовах.

1 Економічна сутність додаткової заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних витрат, їх склад та характеристика

1.1 Сутність та принципи організації додаткової заробітної плати в сучасних умовах

Відповідно до статті 1 Закону України "Про оплату праці" №108/95-ВР [1], заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, в грошовому вимірі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності й умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

Згідно зі статтею 2, структура заробітної плати складається з:

основної заробітної плати;

додаткової заробітної плати;

інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Основна заробітна плата - це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата - це винагорода за роботу понад встановлені норми, за трудові успіхи, винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочувальні і компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, не передбачені актами чинного законодавства, або які здійснюються понад встановлені вказаними актами норми.

Економісту необхідно знати структуру заробітної плати передусім тому, що це має значення при її віднесенні до тих чи інших статей витрат, при здійсненні тих або інших розрахунків і при заповненні звітності тощо.

Додаткова заробітна плата - це винагорода за працю понад встановлених норм, за трудові досягнення і винахідництво та за особливі умови праці.

Вона включає доплати, надбавки гарантії та компенсаційні виплати, передбачені законодавством премії, пов'язані з виконанням виробничих задач

та функцій.

До фонду додаткової заробітної плати згідно інструкції зі статистики заробітної плати [3] належать.

1. Суміщення професій (посад).

2. Робота у понаднормовий час.

3. Робота у святковий і неробочий день.

4. Робота у нічний час.

5. Оплата праці за незавершеним відрядним нарядом.

6. Оплата праці з виготовлення продукції, визнаної браком.

7. Оплата часу простою.

8. Оплата часу освоєння нового виробництва (продукції).

9. Збереження заробітної плати при переведенні на нижчеоплачувану роботу і при переміщенні.

10. Надбавки і доплати до


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14