У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

КУРСОВА РОБОТА

на тему: “Текстильна промисловість України. Основні проблеми та перспективи розвитку”

ЗМІСТ

Вступ | 3

Розділ І.Текстильна промисловість як галузь легкої промисловості. | 5

1.1.Значення та місце текстильної промисловості в економіці України. |

5

1.2.Основні принципи і фактори розміщення підприємств текстильної промисловості. |

7

Розділ ІІ. Передумови розвитку та сучасний стан текстильної промисловості України. |

10

2.1.Історія розвитку текстильної промисловості України. | 10

2.2.Передумови розвитку та сучасний стан текстильної промисловості України. | 14

2.3.Територіальна структура текстильної промисловості України. | 19

Розділ ІІІ. Основні проблеми розвитку текстильної промисловості України . |

24

3.1 Проблеми розвитку текстильної промисловості України . |

24

Розділ ІУ. Перспективні напрямки розвитку текстильної промисловості України. |

31

4.1. Реструктуризація текстильних підприємств України. | 31

4.2. Заходи Міністерства промислової політики щодо розвитку текстильної промисловості України. |

33

Висновки та пропозиції. | 36

Список використаної літератури. | 38

Додатки

ВСТУП

 

Легка промисловість України - це багатогалузевий комплекс, який на початку 90-х років мав 25 підгалузей і понад 500 тис. робочих місць. Вартість продукції, виробленої галуззю в 1990 році оцінювалася сумою 15 млрд.дол., що забезпечувало понад 10% обсягів промислового виробництва і майже п”яту частину бюджетних надходжень України.

Текстильна промисловість – група галузей легкої промисловості, зайнятих переробкою рослинних (бавовна, льон, конопля, кенаф, джут, рамі), тваринних (вовна, кокони шовкопряда), штучних і синтетичних волокон у пряжу, нитки, тканини. Текстильна промислдовість дає половину виробництва легкої промисловості. За видами використання сировини текстильна промисловість ділиться на бавовняну, вовняну, шовкову, лляну, конопляно-джутову промисловість, виробництво нетканих матеріалів, ватне виробництво та інші; за стадіями обробки сировини – на прядильне, ткацьке і оздоблювальне виробництва.

Загальні тенденції розвитку текстильної промисловості – збільшення частки хімічних волокон, автоматизація виробництва з використанням електроніки, впровадження ресурсозберігаючих технологій. Розміщення підприємств первинної обробки сировини дисперсне і тяжіє до місць її виробництва. Характерними є територіальні поєднання текстильної промисловості і важкої промисловості, чим балансують використання чоловічої і жіночої праці. Текстильна промисловість завжди робила вагомий внесок в наповнення бюджету держави. Тому в період виходу з кризового стану економіки України актуальним є, насамперед, забезпечити стабільне постачання сировиною текстильних підриємств, що забезпечують значну прибутковість галузі і збільшить надходження до державного бюджету.

Об’єктом даної роботи є виробництво тканин, ниток, волокна та інших товарів, які є невід’ємною частиною нашого повсякденного життя.

Предметом роботи є дослідження сучасного стану та шляхи вирішення проблем, які виникли в текстильній промисловості. Метою даної роботи є дослідження сучасного стану текстильної галузі, факторів і передумов її розвитку, а також проблеми і перспективи її розвитку в майбутньому.

Виходячи з мети я поставила перед собою такі завдання: дослідити текстильну промисловість як галузь легкої промисловості; розкрити передумови розвитку та сучасний стан текстильної промисловості в Україні; визначити основні проблеми розвитку текстильної промисловості України та перспективні напрямки розвитку. Для висвітлення теми і розкриття завдань, роботу поділено на вступ, чотири розділи та висновок.

У першому розділі розкривається значення та місце текстильної промисловості в економіці України, а також основні принципи і фактори розміщення підприємств текстильної промисловості.

Другий розділ роботи висвітлює передумови розвитку, історію розвитку та сучасний стан текстильної промисловості України, територіальну структуру.

У третьому розділі розглядаються проблеми розвитку текстильної промисловості України та причини їх виникнення, а також шляхи вирішення проблем ткстильної промисловості на сучасному етапі розвитку.

У четвертому розділі висвітлюються перспективні напрямки розвитку текстильної промисловості України та заходи Міністерства промислової політики щодо її розвитку.

При написанні роботи були використані збірники, журнали, посібники, які зазначені у списку використаної літератури.

РОЗДІЛ 1. ТЕКСТИЛЬНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

ЯК ГАЛУЗЬ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ.

Значення та місце текстильної промисловості в екноміці України.

Україна – самостійна, северенна держава українського народу, проголошена актом про незалежність 24 серпня 1991 року. Наша країна належитть до найбільших в Європі. Її площа 603,7 тис. км. кв., вона займає 0,4 % земної суші. Вона займає важливе економіко- географічне положення, оскільки розміщена на південному сході Європи. З географічним положенням, розмірами і складом території пов’язана різноманітність природних, економіко-географічних, етнічних собливостей України. В Україні зосереджено велика кількість трудових ресурсів, значна частина яких зайнята саме в текстильній промисловості.

За абсолютними розмірами виробництва деяких видів продукції Україна входить до десятки найбільших виробників. Отже, є всі передумови для того, щоб Україна зайняла належне місце в світовому економічному співтоваристві.

Значення та місце текстильної промисловості є досить великим, оскільки вона забезпечує населення тканинами, одягом та іншими предметами споживання. Ця галузь тісно пов’язана з сільським господарством, машинобудуванням та хімічною промисловістю. Сільське господарство забезпечує текстильну промисловість окремими видами сировини, машинобудування – обладнання, хімічна промисловість – хімічними волокнами, барвниками.

Місце текстильної промисловості в економіці України є важливим, оскільки її продукція є невід’ємною складовою нашого життя. Ця галузь є також найбільш працемістка і разом з тим населення є споживачем готової продукції. Таким чином, райони забезпечені трудовими ресурсами, масово споживають продукцію текстильної промисловості та тим самим створюють сприятливі умови для розміщення її підприємств.

Текстильна промисловість є однією з важливих складових легкої промисловості України на її розміщення великий вплив справляє науково-технічна революція. Це відбивається перш за все на концентрації текстильного виробництва, на зміні його сировинної бази.

За випуском продукції, за вартістю основних виробничих фондів перше місце в Україні займає саме текстильна промисловість. Головною її галуззю в Україні є бавовняна галузь. Бавовняне виробництво країни знаходиться у великій залежності від постачальників сировини. Тому в нашій країні передбачається відновлення бавовництва в південних районах.


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8