У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

ЗМІСТ

Вступ

Актуальність теми обумовлена тим, що реалізація державних програм розвитку та реформування економіки України потребує ефективної системи фінансового контролю. Від того, наскільки достовірною та дієвою є інформація, яка надається цією системою, залежить обґрунтованість та ефективність управлінських рішень, прийнятих керівниками усіх рівнів, а отже фінансово-економічний та соціально-політичний добробут суспільства.

Фінансовий контроль — важлива функція управління фінансами. Його необхідно розглядати як багатогранну систему аналізу та перевірки законності, раціональності, доцільності процесів формування і використання фінансових ресурсів на всіх рівнях управління, оцінки ефективності прийнятих управлінських рішень для досягнення на цій основі економічного зростання. Широка сфера застосування фінансового контролю дозволяє суттєво впливати на весь економічний процес, стежити за дотриманням фінансової безпеки держави, досягненням фінансової самодостатності регіонів, секторів і галузей економіки, збалансованістю державного і місцевих бюджетів, захищеністю фінансово-економічних інтересів громадян і суспільства. Раціональна організація та ефективне функціонування фінансового контролю сприяє забезпеченню національних економічних інтересів держави, поліпшенню керованості фінансовими ресурсами, розвитку ринкової економіки.

Фінансовий контроль можна класифікувати залежно від контролюючих суб’єктів. Деякі науковці в Україні виділяють державний, муніципальний, громадський контроль.

Державний фінансовий контроль здійснюється від імені держави, з використанням державних повноважень, суб’єктами якого є органи державної влади. Принципово новим видом фінансового контролю в Україні стає муніципальний фінансовий контроль. Розвиток громадського контролю обумовлений становленням в Україні громадянського суспільства.

Після отримання незалежності Україна досягла позитивних зрушень у розвитку своєї системи фінансового контролю. Проте існуюча система контролю розвивається дещо стихійно, за відсутності концепції, де були б визначені її мета і завдання та намічені заходи щодо створення найбільш прийнятної моделі її дієвого та ефективного функціонування. При створенні органів контролю не були використані комплексний перегляд та реформування всієї системи фінансового управління і контролю.

Внаслідок нескоординованої трансформації система фінансового контролю сьогодні витрачає непропорційно великі ресурси на своє утримання, зберігає багато рис пострадянського періоду, особливо в організаційно-функціональній структурі та методах роботи контролюючих органів, а тому є морально застарілою і фактично не забезпечує необхідного прогресу.

Мета роботи полягає у вивченні системи фінансового контролю, що здійснюється в Україні, порівняні її із існуючими системами контролю в зарубіжних країнах та на основі цього надати пропозиції щодо удосконалення фінансового контролю в Україні, особливо на регіональному рівні.

Досягти поставленої в роботі мети передбачається шляхом вирішення наступних завдань:

Вивчити методичні засоби здійснення фінансового контролю в Україні;

Дати оцінку існуючій на сьогодні системі здійснення державного фінансового контролю на регіональному рівні;

Окреслити шляхи створення дійового механізму державного фінансового контролю в Україні.

Предметом дослідження є державний фінансовий контроль як окремих видів діяльності, що зачіпають загальнодержавні інтереси, так і виконання бюджету, опосередкованого регулювання змін місцевих бюджетів і платіжного балансу.

Об’єктом дослідження виступають вищі та регіональні органи, що здійснюють державний фінансовий контроль, їх структура, функції та взаємодія у сфері контролю.

Методологічна основа дослідження. У процесі виконання роботи було вивчено відповідні нормативно–правові положення та законодавчі акти, праці вітчизняних та зарубіжних вчених, чинну практику реалізації державного фінансового в Україні, публікації у періодичних виданнях з проблем, які торкаються теми дослідження.

Наукова новизна роботи полягає у аналізі діючої системи державного фінансового контролю на регіональному рівні та наведення шляхів створення дійового його механізму.

Практичне значення роботи полягає в тому, що у результаті дослідження визначено основні напрями розвитку державного фінансового контролю як на регіональному рівні та і в державі в цілому, які можуть бути використані у Концепції розвитку державного фінансового контролю.

Розділ 1. Методичні засоби здійснення фінансового контролю в Україні

1.1. Суть і значення фінансового контролю

Фінансовий контроль є універсальним явищем і застосовується у різних сферах суспільного життя. Суть фінансового контролю розкривається у взаємозв'язку зі сферою застосування й сферою функціонування фінансів. Економічним змістом фінансового контролю є функція управління, що включає сукупність спостережень, перевірок за діяльністю об'єкта управління з метою оцінки обґрунтованості й ефективності прийнятих рішень та результатів їх виконання.[18, 132]

Фінансовий контроль застосовується там і тоді, де функціонують фінанси. Фінанси, що виступають інструментом розподілу й перерозподілу внутрішнього валового продукту та національного доходу в процесі їх руху, забезпечують створення й використання фондів коштів для задоволення економічних і соціальних потреб суспільства. Створення й використання фондів коштів, які є фінансовими ресурсами, здійснюються під впливом різних об'єктивних і суб'єктивних факторів, які в цілому зумовлюють об'єктивну необхідність фінансового контролю як важливої сфери фінансової діяльності, інструменту впливу на становище й розвиток усієї економічної системи держави.

Фінансовий контроль ґрунтується на таких принципах, як законність, об'єктивність, поєднання державних і приватних інтересів. Розвиток суспільства обумовив динамічні інтеграційні процеси у сфері фінансового контролю, у тому числі шляхом створення різних міжнародних організацій, що працюють над розробкою єдиних вимог до фінансового контролю. Необхідність проведення всебічного фінансового контролю, у тому числі органами державної влади й місцевого самоврядування, та додержання законності у розподілі, використанні та мобілізації фінансових ресурсів закріплено у нормах Конституції України.

Враховуючи глобальний та всеохоплюючий характер фінансів, процеси їх подальшої трансформації у зовнішньоторговельні відносини, міжнародна спільнота заснувала Міжнародну організацію вищих контрольних органів (INTOSAI), одним із завдань якої було виробити загальні принципи фінансового контролю, рекомендовані для застосування у практичній діяльності відповідних органів, та закріпити їх у національних законодавствах країн, що входитимуть до даної організації. У листопаді 1990р. у Мадриді за участю представників вищих контрольних органів 32 європейських держав було засновано Європейську організацію вищих контрольних органів (ЕUOSAI). Створення у Європі власної компетентної організації відкривало для всіх країн широкі можливості


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26