У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Вступ

1. Теоретичні та методичні питання аналізу фінансової стійкості підприємства

1.1. Значення, завдання, інформаційне забезпечення аналізу фінансової стійкості підприємства

1.2. Методика аналізу балансу та звіту про фінансові результати. Методика розрахунку коефіцієнтів фінансового стану

1.3. Методи аналізу фінансової стійкості підприємства

2. Техніко - економічний аналіз показників фінансової стійкості ВДЛП

2.1. Аналіз основних ТЕП ВДЛП

2.2. Аналіз балансу та звіту про фінансові результати

ВДЛП

2.3. Аналіз коефіцієнтів фінансової стійкості ВДЛП

2.4. Економіко - математичний аналіз фінансової стійкості ВДЛП

3. Напрямки і резерви покращення фінансової стійкості ВДЛП

3.1. Загальні резерви фінансового оздоровлення

підприємства

3.2. Резерви покращення фінансової стійкості ВДЛП

Висновки

Список використаної літератури

Додатки

Вступ

Аналіз фінансової стійкості підприємницької діяльності є важливим елементом фінансового менеджменту і аудиту.

Діяльність кожного підприємства вимагає економіко-правового аналізу виробничо-фінансового стану та його змін при відповідних змінах ринкової кон'юнктури. В умовах ринкових відносин головним напрямом аналітичної роботи підприємства є фінансовий аналіз, який пов'язаний з низкою наук — інформатикою, економікою, математикою, правом. Він є методом оцінки та прогнозування фінансової стійкості підприємства на підставі даних бухгалтерського обліку та звітності. Його завдання - оцінити фінансовий стан, з'ясувати можливості підвищення ефективності роботи підприємства за допомогою раціональної фінансової політики; оцінити напрями розвитку підприємства, виходячи з потреби у фінансових ресурсах.

Метою аналізу фінансової звітності є надання оцінки результатам господарської діяльності підприємства за звітний рік та його поточного фінансового стану. Слід зазначити, що даний аналіз не дозволяє робити категоричні висновки і тільки орієнтує користувача інформації в оцінці фінансової стійкості підприємства та визначенні її вузьких місць.

Якість фінансового аналізу залежить від застосованої методики, достовірності даних фінансової звітності, а також компетенції керівника, який приймає управлінські рішення.

На основі даних поточного фінансового аналізу розробляються основні показники фінансового плану, бізнес-плану, бюджетного планування, на базі яких визначають економічні орієнтири розвитку підприємства в перспективі. Від того, наскільки якісно проведений фінансовий аналіз, залежить ефективність прийнятих управлінських рішень.

Аналізом фінансових звітів займаються не лише керівники і відповідні служби підприємства, але і його засновники та інвестори з метою вивчення ефективності використання ресурсів, банки — для оцінки умов кредитування та визначення ступеня ризику, податкові органи - для виконання плану надходження коштів до бюджету.

Отже, аналіз фінансової стійкості будь-якого підприємства є нагальною потребою, адже жоден керівник не в змозі приймати управлінські рішення, якщо не вирішено аналітичні задачі і не складено відповідний звіт про результати проведеного аналізу.

Фінансовий аналіз здійснюється тими структурними підрозділами, які можуть впливати на формування фінансових ресурсів і потоки грошових коштів.

Метою даної курсової роботи є проведення аналізу фінансової стійкості Верховинського державного лісогосподарського підприємства, з'ясування і виправлення недоліків у фінансовій діяльності підприємства та пошук резервів підвищення ефективності його господарювання.

1. Теоретичні та методичні питання аналізу

фінансової стійкості підприємства

1.1. Значення, завдання, інформаційне забезпечення аналізу фінансової стійкості підприємства

Фінансовий стан підприємства визначається сукупністю параметрів, які виражають наявне, доцільне розміщення та ефективне використання фінансових ресурсів, реальні та потенційні фінансові можливості.

Для того, щоб оцінити поточний і прогнозний фінансовий стан підприємства, необхідно провести фінансовий аналіз. Його головною метою є своєчасне з'ясування і виправлення недоліків у фінансовій діяльності підприємства та знаходження резервів покращення фінансового стану підприємства і його платоспроможності.

Виділяють два види аналізу фінансового стану: внутрішній та зовнішній. Метою внутрішнього аналізу є забезпечення надходження грошових коштів, розміщення власних і залучених джерел таким чином, щоб отримати максимальний прибуток і уникнути банкрутства. Він проводиться працівниками підприємства, а його результати використовуються для планування, контролю і прогнозування фінансового стану підприємства.

Зовнішній аналіз проводиться аналітиками - сторонніми особами, які не мають доступу до внутрішньої інформаційної бази. Його метою є прогнозування ступеня ризику вкладення інвестицій і рівня його доходності.

Оцінку фінансового стану підприємства здійснюють різні економічні суб'єкти (керівництво підприємства, представники банків, фінансові аналітики та фінансисти на біржових ринках та ринках капіталів тощо), зацікавлені в отриманні найбільш повної інформації про його діяльність. Основним джерелом інформації для аналізу фінансового стану підприємства є фінансова звітність.

кономічний аналіз фінансової стійкості базується, по-перше, на повному розумінні бухгалтерського обліку, його мови, значення, важливості а обмеженості фінансової інформації, що міститься у звітності, по-друге, на спеціальних методичних прийомах аналізу.

Внутрішня стійкість підприємства відображає такий стан його трудового потенціалу, матеріально-речової і вартісної (грошової) структур виробництва і таку його динаміку, при якій забезпечуються стабільно високі натурально-речові й фінансові результати функціонування підприємства. В основі досягнення внутрішньої стійкості підприємства лежить своєчасне й гнучке управління внутрішніми і зовнішніми факторами його діяльності.

Зовнішню щодо суб'єкта господарювання стійкість слід визначати на основі стабільності економічного середовища, в рамках якого здійснюються його діяльність. Вона досягається відповідним макроекономічним регулюванням ринкової економіки.

Загальна стійкість підприємства може бути забезпечена лише за умови стабільної реалізації продукції й одержання виручки, достатньої за обсягом, щоб виконати свої зобов'язання перед бюджетом, розрахуватися з постачальниками, кредиторами, працівниками тощо. Водночас для розвитку підприємства необхідно, щоб після здійснення всіх розрахунків і всіх зобов'язань у нього залишався такий розмір прибутку, який би дав змогу розвивати виробництво й виводити його на конкурентноздатний рівень, здійснювати соціально-культурні програми для своїх працівників, забезпечувати посилення стимулів для їхньої високоефективної праці. Саме така ситуація виражає зміст фінансової стійкості, яка є головним компонентом загальної стійкості підприємства. Фінансова стійкість є наслідком стабільного перевищення прибутків над витратами, забезпечує вільне маневрування коштами підприємства і шляхом ефективного їх використання сприяє безперебійному процесу виробництва і реалізації продукції. Зовнішнім проявом фінансової стійкості виступає платоспроможність підприємства, тобто здатність


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10