У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Тема 6

Міжнародна торгівля послугами

Послуги у зовнішньоекономічній діяльності.

Транспортні послуги.

Послуги з міжнародного туризму.

Орендні послуги. Лізинг.

Рекламні та інформаційні послуги.

Інжинірингові та консалтингові послуги.

Торгове посередництво у сфері послуг.

Міжнародна торгівля нематеріальними ресурсами та активами.

1. Послуги у зовнішньоекономічній діяльності.

Послуги на світовому ринку – це послуги (споживні вартості), які надходять на зовнішній ринок. До послуг традиційно включають:

транспорт;

зв'язок;

матеріально-технічне забезпечення;

збут і заготівлі;

побутові житлові та комунальні послуги;

громадське харчування;

туризм і готельне господарство;

фінансові та страхові послуги;

наука, освіта, охорона здоров’я, культура, спорт, мистецтво;

інженерно-консультаційні послуги;

рекламно-інформаційні послуги;

аналітично-обчислювальні послуги;

біржові та посередницькі послуги;

операції з нерухомістю та в сфері оренди обладнання;

послуги з вивчення ринків;

послуги з контролю якості і т.д.

Міжнародна торгівля послугами має ряд особливостей порівняно з традиційною торгівлею товарами:

послуги, на відміну від товарів, надаються і споживаються одночасно і не підлягають зберіганню. Тому більшість послуг засновані на прямих контактах між виробниками та споживачами, що відособлює міжнародну торгівлю послугами від торгівлі товарами, в якій часто використовується посередництво.

Торгівля послугами впливає на торгівлю товарами, оскільки для продажу товарів використовується все більше послуг, починаючи з аналізу ринків і закінчуючи транспортуванням товарів. Успіх товарів на зовнішньому ринку залежить від якості та кількості послуг, що залучаються для їх виробництва, реалізації та після продажного обслуговування.

Сфера послуг часто більше захищена державою від іноземної конкуренції, ніж сфера матеріального виробництва. Більше того, транспорт і зв'язок, фінансові і страхові послуги, наука у багатьох країнах традиційно перебувають у повній або частковій власності держави або строго контролюється нею. Імпорт послуг може більшою мірою вплинути на добробут та суверенність країни, ніж імпорт товарів. Тому для торгівлі послугами ставиться більше бар’єрів, ніж для торгівлі товарами.

Не всі види послуг, на відміну від товарів, придатні для широкого включення в міжнародний господарський оборот (напр., комунальні та побутові послуги).

Щодо включення послуг в зовнішньоторговий контракт купівлі-продажу: часто купівля-продаж товарів і надання послуг оформляються одним контрактом. Напр., деякі розділи контракту мають пряме відношення до послуг: транспортні умови, рекламації, прийом-здавання товарів, страхування, арбітраж. Особливо багато послуг містять умови реалізації машин та обладнання: передпродажний та після продажний сервіс, обслуговування протягом гарантійного періоду, післягарантійне обслуговування, навчання персоналу та ін.

Багато угод передбачають надання послуг зв’язку, страхових послуг, маркетингових послуг, послуг при продажу комплектного обладнання (монтаж, наладка, пуск обладнання в експлуатацію), участі у виставках та ярмарках та ін. Ряд послуг супроводжує протокольні заходи та комерційні переговори.

2. Транспортні послуги.

Найбільше значення у світовій торгівлі послугами мають туризм і транспорт.

Найбільший торговий флот має Японія, за нею йдуть Великобританія, ФРН і Норвегія. На ринку вантажних і пасажирських транспортних послуг домінують США, за ними йдуть Великобританія і Франція.

Важливе місце у зовнішній торгівлі займає доставка товарів від продавця (експортера) до покупця (імпортера), так званий товарорух. Витрати обігу у системі товароруху можуть містити:

транспортні витрати – на перевезення товару, обчислюються як оплачувані транспортні тарифи;

витрати на транспортування товару з підприємства у пункт перевезення (до транспортних засобів чи на склад);

на перевезення товарів з транспортних засобів на склад покупця;

на навантаження товару у відправника, на розвантаження товару в одержувача і можливі перевантаження протягом шляху доставки;

витрати на зберігання товару в процесі перевезення, переупакування, пересортування;

витрати на поставку і утримання товарів на складах до їх продажу (на аукціонах, з консигнаційних складів);

витрати на маркірування, оформлення документації, страхування товару в дорозі;

витрати на оплату вантажних зборів у портах і на прикордонних станціях, оплату податків;

адміністративні витрати та ін.

В тих випадках, коли експортер вважає недоцільним займатися процесом товароруху, він доручає його транспортно-експедиційній фірмі за відповідну винагороду.

3. Послуги з міжнародного туризму.

Послуги з міжнародного туризму – це вид діяльності, спрямований на надання різного роду туристичних послуг та товарів туристичного попиту з метою сприяння задоволення широкого кола культурних та духовних потреб іноземних туристів.

До туристичних послуг можна включити:

послуги з розміщення туристів;

послуги з переміщення туристів до країни призначення і по країні різними видами транспорту;

послуги по забезпеченню туристів харчуванням;

послуги, спрямовані на задоволення культурних потреб туристів;

послуги, спрямовані на задоволення ділових інтересів туристів (участь у конгресах, наукових конференціях, виставках та ярмарках);

послуги торгових підприємств (продаж сувенірів, подарунків, відкриток, альбомів та ін.);

послуги з оформлення документації (закордонні паспорти, візи та ін.).

Туристу можуть бути надані або певні види послуг на його вибір, або повний комплект послуг (інклюзив-тури).

За цілями поїздки виділяються наступні види туризму:

курортний;

науковий;

діловий;

етнічний.

За методом проведення: організований та неорганізований.

За чисельністю учасників: індивідуальний та груповий.

При здійсненні туристичних операцій складаються певні відносини між виробниками туристичних послуг і туристичними фірмами, з одного боку, і між туристичними фірмами та клієнтами-туристами, з іншого боку. Характер і зміст цих угод різні.

4. Орендні послуги. Лізинг.

Оренда - це фінансово-комерційна операція з надання однією стороною - власником майна (орендодавачем, lessor) іншій стороні (орендарю, lessee) у тимчасове володіння та користування або у виключне користування на встановлений строк майна за певну винагороду (орендну плату) на основі орендної угоди.

Принципова відмінність орендної угоди від договору купівлі-продажу полягає у тому, що оренда зберігає за орендодавцем право власності на здане в найм майно, орендар отримує лише право на тимчасове його володіння та використання.

Орендодавці здають своє майно в оренду за вищу ціну, ніж та, за якою вони купили або виготовили його. Ця різниця є доходом орендодавців, причому його розмір регулюється ступенем конкуренції орендодавців на ринку. Споживачі беруть майно в оренду, а не купують його у кредит, оскільки вони знають, що продавці товарів у кредит закладають у ціну


Сторінки: 1 2 3 4