У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





з навчальної дисципліни: «Місцеві фінанси»

Місцеві фінанси

Варіант№

Формування інституту місцевого самоврядування та його вплив на місцеві фінанси.

Місцеве самоврядування в Україні має давню історію, але в останні десятиліття воно було замінене централізованою системою територіальної організації влади, яка передбачала пряме державне управління на всіх територіальних рівнях. І навіть за часів незалежності місцева влада вимагала значно більшого вдосконалення, ніж це було на практиці. Але місцеве самоврядування – це важливий елемент конституційного ладу демократичної держави і проблеми та перспективи його реформування для України є дуже важливими.

Аналіз власного та світового досвіду свідчить, що кожний історичний етап розвитку країни вимагає відповідних підходів у делегуванні владних повноважень від держави до органів місцевого самоврядування. Зокрема, організація державної влади розвинутих країн Заходу базується на її децентралізації, поєднаній із сильними інститутами місцевого самоврядування. Таким чином, децентралізована модель в умовах сталого соціально-економічного розвитку довела свою перевагу над централізованою.

Діюча в Україні система організації влади на місцевому рівні потребує вдосконалення відповідно до загальноприйнятих європейських принципів, закладених у Європейській хартії місцевого самоврядування, зокрема принципу субсидіарності, який полягає у наділенні найближчих до людини ланок влади максимальними за даних умов повноваженнями.

Необхідною умовою демократизації політичної системи України виступає подальше реформу-вання інституту місцевого самоврядування у напрямі підвищення його ефектив-ності, наближення до європейських стандартів. Зміст реформ полягає у реальному забезпеченні прав громадян на участь у вирішенні питань суспільного життя, в управлінні державою, подальшій демократизації суспільства.

Цей тезис підтвердив і Президент України В.Ющенко у своєму щорічному зверненні до Верховної Ради України “Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2005 році”. Реформи мають базуватися виключно на потребах людини. Через послуги державна влада і місцеве самоврядування мають збалансувати суспільство. Саме на місцях через безпосередню близькість до населення можна забезпечити реалізацію відповідних потреб громадян. Проте, місцевому самоврядуванню для реалізації цих послуг не вистачає відповідних повноважень і відповідних ресурсів. Максимальна кількість послуг, які може надати місцеве самоврядування, має бути виправдана через таку ж максимальну кількість повноважень і відповідних ресурсів для їх забезпечення.

Саме тому сутність реформування у цій сфері має полягати:

- у поступовому розширенні прав місцевих громад щодо вирішення питань своєї життєдіяльності;

-  у збільшенні економічної самостійності громад;

- в оптимізації розподілу повноважень між місцевими органами державної влади й органами місцевого самоврядування. 

Проте, необхідність забезпечення громадян України соціальними та адміністратив-ними послугами відповідної якості і кількості супроводжується багатьма як суб’єктивними так і об’єктивними чинниками. Серед ключових проблем, що заважають належному (згідно з визначеними Конституцією і законами України цілями) функціонуванню інституту місцевого самоврядування, слід відзначити такі:

- фінансово-економічна несамостійність територіальних громад;

- надмірна концентрація владних повноважень у центральних та місцевих органів виконавчої влади, брак повноважень та ресурсів в органів місцево-го самоврядування щодо забезпечення життєдіяльності територіальних гро-мад;

- недостатня правова врегульованість економіко-фінансових аспектів діяль-ності громад (невизначеність статусу комунальної власності, недостатня вре-гульованість міжбюджетних відносин різного рівня тощо);

- невпорядкованість системи адміністративно-територіального устрою, зо-крема щодо сфери територіальної відповідальності органів місцевого само-врядування;

- недостатня розвиненість адміністративного судочинства, яке має регулюва-ти правові відносини у сфері місцевого самоврядування;

- недостатня взаємодія органів місцевого самоврядування і структур грома-дянського суспільства, брак контролю за діяльністю органів місцевого само-врядування з боку громад. 

З огляду на необхідність вирішення цих проблем потребує розширення і оновлен-ня законодавча база місцевого самоврядування. Це стосується чіткого розмежуван-ня повноважень між місцевими органами виконавчої влади та місцевого самовря-дування, а також фінансово-економічних питань. Мають бути ухвалені закони України "Про місцеве самоврядування" (нова редакція) (або "Про самоврядуван-ня територіальних громад" та. "Про місцеве самоврядування району"), а також "Про регіональне самоврядування та статус області". Слід внести необхідні зміни до Бюджетного кодексу України, Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" та інших актів чинного законодавства.

Розподіл повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також між органами місцевого самоврядування різних рівнів має здійснюватися виходячи з принципу субсидіарності. Ті функції і повноважен-ня, які об'єктивно не можуть виконувати громади, передаються на рівень районів, далі - на рівень областей, а від них - центральним органам державної влади. Але основою розподілу повноважень має бути добровільне бажання територіальної гро-мади щодо їх делегування.

Законодавчого врегулювання потребує також проблема стимулювання участі членів громади у діяльності органів місцевого самоврядування, а саме: механізми відповідальності органів місцевого самоврядування, сільських, селищних та міських голів перед громадами, що їх обрали; розширення можливостей громадсь-ких організацій щодо реальної участі у місцевому самоврядуванні; порядок діяль-ності будинкових, вуличних, квартальних та інших органів самоорганізації насе-лення, делегування їм органами місцевого самоврядування частини власної компе-тенції, фінансів, майна.

Запропоновані реформи місцевого самоврядування безперечно потребують відповідного кадрового забезпечення. На базі наявних навчальних закладів не-обхідно створити ефективні системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації посадових осіб органів місцевого самоврядування. Доцільно також створити демократичну та прозору систему кар'єрного росту муніципальних працівників та підвищення їхньої правової та соціальної захищеності, створити систему стимулів щодо залучення молоді до роботи в органах місцевого самовря-дування.

Для економічного зміцнення територіальних громад необхідно поступово змінити чинну податкову систему України у напрямі збільшення питомої ваги власних доходів місцевих бюджетів, закріпити відповідні норми у Законі України "Про місцеві податки і збори", визначити у Державному бюджеті обсяги коштів для стимулювання регіонального та місцевого розвитку.

При цьому ресурси, спрямовані на виконання делегованих та власних повнова-жень органів місцевого самоврядування, мають відповідати обсягу цих повнова-жень. Основою розрахунку трансфертів місцевим бюджетам мають стати норма-тиви соціальної забезпеченості, з відповідним їх


Сторінки: 1 2 3 4 5





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Необхідний продукт і принципи його розподілу - Курсова робота - 39 Стр.
Аналіз та оцінка державного управління інвестиційним процесом в Україні на прикладі Івано–Франківської області - Дипломна робота - 130 Стр.
Організація і методика обліку основних засобів та аналіз ефективності їх використання ВАТ «Івано-Франківський птахокомбінат - Дипломна робота - 89 Стр.
Проведення оцінки та аналізу рівня забезпеченості підприємства необхідними ресурсами та пошук шляхів підвищення ефективності їх використання на прикладі відкритого акціонерного товариства «Промприлад». - Дипломна робота - 87 Стр.
Дослідження участі СП “Тикаферлюкс” у міжнародній аукціонній та виставковій діяльності - Дипломна робота - 96 Стр.
Кейнсіанська теорія попиту і пропозиції - Дипломна робота - 42 Стр.
Грошово-кредитна політика держави. Український аспект - Курсова робота - 28 Стр.