У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОЗДІЛ 3

Зміст

Вступ. .................................................................................................4

Розділ 1. Методи абсолютних, відносних і середніх величин..............7

Характеристика фінансово-господарського стану підпри-ємства (організації)....................................................................10

Характеристика використання виробничих потужностей.....17

Характеристика витрат рентабельності окремих видів продукції.....................................................................................19

Характеристика інвестиційного процесу................................23

Розділ 2. Методи балансових побудов....................................................26

Розділ 3. Методи оцінки варіації ознак та моделювання розподілу......................................................................................................29

Розділ 4. Методи аналізу рядів динаміки..............................................41

4.1. Визначення швидкості та інтенсивності розвитку явищ...........41

4.2. Методи статистичного описування тенденцій...........................44

4.3. Аналіз коливань і сталості динамічних рядів.............................49

4.4. Оцінка структурних зрушень.......................................................51

4.5. Вивчення кореляційних зв'язків у багатомірних динаміч-них рядах.......................................................................................................55

Висновки...............................................................................................59

Список використаної літератури...................................................62

В С Т У П

Зміни в усіх сферах громадського життя, що відбуваються в Україні, супроводжуються реформуванням статистики, яка у кінцевому підсумку є важливим складовим елементом побудови нашої незалежної держави. Ефективне управління процесами, що відбуваються у соціально-економічному просторі України, потребують перебудови сучасної статистичної системи, здатної оперативно та об’єктивно реагувати на зміни тенденцій розвитку суспільства.

Життєдіяльність людських індивідумів, груп чи спілок, робота підприємців, менеджерів, економістів в умовах формування ринкових відносин сьогодні наповнюється новим змістом. Це, в свою чергу, не може не позначитися на дедалі зростаючій ролі статистичної науки, оволодіння методологією, яка є неодмінною умовою вивчення тенденцій попиту і пропозиції, наслідків підприємницької діяльності, прийнятті оптимальних рішень на всіх її рівнях.

Статистична методологія – це комплекс соціальних, властивих лише статистиці, методів і засобів дослідження. Вона грунтується на загальнофілософських (діалектична логіка) і загальнонаукових (порівняння, аналіз, синтез) принципах.

Статистика вивчає суспільні явища не ізольовані одне від одного, а виходячи з їх взаємозв’язку і взаємозалежності, виділяє різні типи і форми суспільних явищ, вивчає особливості їх та оцінює вплив факторів, які формують варіацію та динаміку явищ.

Передумовою використання статистичних методів у конкретному дослідженні має бути визначення суті явища, що вивчається, його властивостей і якісної своєрідності. Для аналізу діяльності (господарської та фінансової) підприємства використовують наступні методи статистичного обліку:

методи абсолютних, відносних та середніх величин; методи балансових побудов; методи оцінки варіації ознак та моделювання розподілу; методи аналізу рядів динаміки; індексний метод (для оцінки впливу окремих факторів на показники).

Жодне підприємство не може успішно функціонувати в сучасному середовищі без відповідної системи обліку всіх господарських операцій. Бухгалтерський облік є з’єднуючим ланцюгом між господарською діяльністю і людьми, які приймають рішення. Бухгалтерський облік можна визначити як систему реєстрації, підбиття підсумків господарських операцій у формі ведення бухгалтерських книжок та записів з наступним аналізом та перевіркою результатів і складання відповідних звітів. Для того, щоб знати дійсний стан справ своєї фірми чи підприємства або з метою додаткової перевірки бухгалтерських документів та іншої інформації власники (інвестори тощо) запрошують для співпраці аудиторські фірми. Аудиторські фірми займаються перевіркою публічної бухгалтерської звітності та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності суб’єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, обліку, його повноти і відповідності чинному законодавству. Аудиторська фірма - це організація, яка має ліцензію на право здійснення аудиторської діяльності на території України і займається виключно наданням аудиторських послуг.

Приведемо аналіз господарської діяльності ДАТ “Укрспецтрансгаз”.

Мета діяльності ДАТ „Укрспецтрансгаз”:отримання прибутку шляхом купівлі, транспортування та продажу зрідженого газу та інших хімічних сполук .

На стадії утворення ДАТ отримало від свого засновника – держави, стартовий (початковий) капітал у вигляді внесків в статутний фонд. В процесі діяльності Товариство використовує тільки власні, хоча в найближчий час, у зв’язку з значним попитом на його послуги, ДАТ планує залучити великий кредит для закупівлі залізничних цистерн для перевезення зрідженого газу.

ДАТ самостійно приймає рішення щодо його господарської та фінансової діяльності у відповідності з чинним законодавством України, є власником майна (переданого засновниками, надбаного під час діяльності ДАТ тощо), має рахунки в банках, веде статистичну, бухгалтерську та іншу звітність.

ДАТ є спеціалізованим підприємством і монополістом на ринку України у сфері надання послуг такого виду. На даний момент перебуває у загальнодержавній власності та підпорядковується Національній акціонерній компанії „Нафтогаз України”, має 5 виробничих дільниць, які знаходяться у Калуші, Кременчуку, Прилуках, Долині, Лисичанську.

 

Розділ 1.Методи відносних, абсолютних та середніх величин.

Відносні величини відображають співвідношення явищ, їх алгебраїчна форма – це частка від ділення двох однойменних або різнойменних величин, де знаменник такого відношення розглядається як базове порівняння або основа відносної величини. Якщо основа приймається за одиницю, то відносну величину виражають в коефіцієнтах, якщо за 100 – у %, якщо за 1000 – у промілях (‰), якщо за 10000 – в продецимілях, якщо за 100000 – в просантимілях. Відносні величини класифікують наступним чином:

Відносні величини динаміки;

Відносні показники планового завдання;

Відносні величини виконання планового завдання;

Відносні величини структури;

Відносні величини порівняння;

Відносні величини координації;

Відносні величини інтенсивності;

Відносні величини дотримання норм і стандартів.

Абсолютні величини - це узагальнюючі показники, які характеризують чисельність сукупності, обсяг та розміри даної сукупності. Абсолютні величини є завжди іменовані. При цьому використовують натуральні , умовно-натуральні, вартісні та трудові одиниці виміру. Натуральні можуть бути як простими так і складними, трудові людино-дні та людино-години. Якщо необхідно звести воєдино декілька різновидів однієї і тієї ж споживчої вартості, то використовують умовно - натуральні одиниці виміру. При цьому використовується формула:

Y=C+K*X, де

Y- обсяг в умовно натуральних одиницях;

C- обсяг, який прийнятий за еталон;

K- коефіцієнт перерахунку не еталонних властивостей в еталонні;

Х- обсяг, який прийнятий за еталон.

При використанні абсолютних і відносних величин слід дотримуватись певних наукових принципів, зокрема:

Необхідно, щоб ці величини характеризували одне і теж явище і були однорідними, як за змістом так і за метою об’єктів;

Необхідно, щоб ці величини були порівнювані з точки зору методики обчислення;

Необхідно, щоб відносні величини розглядалися не


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14