У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Характеристика особливостей проведення експертного дослідження стану та операцій з підзвітними особами

Характеристика особливостей проведення експертного дослідження стану та операцій з підзвітними особами .

Експертне дослідження розрахунків з підзвітними особами згідно завдання експертної установи та постанови правоохоронних органів про призначення судово - бухгалтерської експертизи успішно виконуватиметься лише при умові ретельно розробленої методики і її проведення . Формування і практична реалізація цієї методики проводиться згідно стандарту дослідження судово – бухгалтерською експертизою розрахункових операцій , яким , зокрема передбачається чітка послідовність виконавчих органів , методика експертних процедур . В результаті експертне дослідження набуває системності , створюються умови для впровадження наукових методів дослідження із застосуванням автоматизованих систем обробки інформації на персональних комп’ютерах .Отже, стандарт судово – бухгалтерської експертизи необхідний для того , щоб можна було повною мірою виконати всі завдання щодо її проведення .

Стандарт проведення судово - бухгалтерської експертизи розрахунків з підзвітними особами містить складові :

Об’єкти експертного дослідження розрахунків з підзвітними особами ;

Джерела інформації для проведення судово – бухгалтерської експертизи розрахунків з підзвітними особами ;

Методичні прийоми узагальнення та реалізація результатів експертного дослідження розрахунків з підзвітними особами ( групування результатів дослідження експертизи , аналітичне групування доказів , узагальнення результатів дослідження , направлення висновку експерта правоохоронним органам тощо ) .

Об’єкти судово –бухгалтерської експертизи розрахунків з підзвітними особами .

Судово – бухгалтерська експертиза проводиться на підставі завдань експертної установи та постанови правоохоронних органів при виявленні зловживань у системі обліку розрахунків з підзвітними особами , зловживань .

При проведенні судово – бухгалтерської експертизи з підзвітними особами відповідно до завдань експертної установи та постанови правоохоронних органів експерт бухгалтер визначає перелік об’єктів експертного дослідження . Ними можуть бути :

Накази і розпорядження по підприємству - у процесі вивчення потрібно дослідити яким чином організована облікова політика підприємства і політика в цілому , дотримання цієї політики ;

Авансові звіти та додані до них підтверджу вальні документи – рахунки , чеки , акти , посвідчення про відрядження - контроль за своє-часністю здавання авансових звітів; перевірка правильності викори-стання підзвітних сум і оформлення документів, доданих до авансо-вих звітів, а також своєчасності повернення невитрачених сум , виявлення незаконних і недоцільних з господарського погляду витрат. ;

Бухгалтерські записи за субрахунком 372 “ Розрахунки з підзвітними особами “ у головній книзі та відповідних ордерах – у процесі вивчення потрібно дослідити сальдо цього рахунка , яке може бути як дебетовим , так і кредитовим ;

Звіти касира з прикладеними прибутковими і видатковими касовими документами - в процесі вивчення цього об’єкта перевіряють наявні ордери , що відображають надходження і видачу підзвітних сум ;

Баланс підприємства - перевірку сальдо субрахунку 372 “ Розрахунки з підзвітними особами “ : дебетове сальдо — у складі оборотних активів, кредитове сальдо — у складі зобов'язань балансу підприємства .

Згідно із завданням експертної установи та постановою про призначення судово – бухгалтерської експертизи , експерт бухгалтер обирає і досліджує лише окремі конкретні об’єкти .

Джерела інформації .

Система інформаційного забезпечення судово – бухгалтерської експертизи розрахунків з підзвітними особами включає :

Законодавчі , нормативно – правові акти , довідкові та інструктивні матеріали ( Постанова КМУ "Про норми відшко-дування витрат на відрядження в межах України та за кордон" від 23.04.99 № 663 та Постановою КМУ від 06.09.2000 № 1398 про вне-сення змін до вищевказаної Постанови КМУ );

Висновки різних видів судових експертиз ( криміналістичні , почеркознавчі , товарознавчі тощо ) ;

Первинні документи ( авансові звіти , прибуткові і видаткові касові ордери , посвідчення про відрядження ) ;

Облікові регістри : журнал ордер по субрахунку 372 “Розрахунки з підзвітними особами “ ;

Звітність : баланс , звіт про рух грошових коштів ;

Акти документальної ревізії та перевірок розрахункових операцій проведених до призначення судово – бухгалтерської експертизи .

В процесі експертного дослідження розрахункових операцій , важливим є чітке усвідомлення структурно логічної схеми організації обліку .

Методичні прийоми експертного дослідження розрахунків з підзвітними особами .

Методичні прийоми судово – бухгалтерської експертизи стану та операцій з підзвітними особами включають розрахунково – аналітичні та документальні .

За допомогою розрахунково – аналітичних методичних прийомів дослідження об’єктів експертизи здійснюється відповідної розрахункової і аналітичної дії .Розрахунково – аналітичні методичні прийоми судово - бухгалтерської експертизи стану та операцій з підзвітними особами застосовуються для аналізу повноти оприбуткування готівки в касу ( як повернення невикористаних підзвітних сум ) , вивчення кредитно – розрахункових операцій .

Застосування документальних методичних прийомів для дослідження об’єкта ґрунтується на використанні бухгалтерської інформації , зафіксованої у відповідних документах . Документальні методичні прийоми експертного дослідження включають :

Нормативно – правове регулювання - виявлення відхилень нормативно – правового характеру щодо встановлення нормативів стану та операцій з підзвітними особами ;

Інформаційне моделювання – встановлення певного спектру нормативно – довідкової та фактографічної інформації щодо досліджуваного експертизою питання ;

Експертизи різних видів – вивчення неякісно підготовлених документів ( фіктивних ) ;

Дослідження документів – вивчення достовірності , доцільності та обґрунтованості зафіксованих у них господарських операцій ( формальна , логічна , аналітична , зустрічна та інші )

Методика проведення судово – бухгалтерської експертизи стану та операцій з підзвітними особами :

Розкрадання коштів шляхом складання підроблених авансових звітів - перевіряються авансові звіти , своєчасність їх повернення ,


Сторінки: 1 2