У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Висновки

Безробіття. Проблеми зайнятості населення

Ринок праці є однією з найуразливіших ланок сучасної економіки. В Україні він характеризується незрілістю, розбалансованістю, та низькою ефективністю. Скажімо, в попиті на працю це проявляється у зниженні реальної заробітної плати, поширенні неповної зайнятості, а з боку пропозиції – у помітному зменшенні економічної активності, зростанні рівня безробіття.

Саме безробіття э однією із центральних проблем сучасного суспільства. Проблеми, що є в країні, характерні і для Варвинського району Чернігівської області.

Тож в результаті проведеного дослідження ринку праці та аналізу стану безробіття в районі можна зробити наступні висновки.

Скорочення чисельності населення, зниження рівня тривалості життя і народжуваності, смертність населення працездатного віку, старіння населення та від’ємне сальдо міграції стали характерними ознаками демографічної ситуації у Варвинському районі.

Серед основних причин зменшення населення в районі залишається його природне скорочення – переважання кількості померлих над народженими.

Переорієнтація сімей на малодітність через погіршення їх матеріального становища та штучне переривання вагітності - основні фактори, які негативно впливають на рівень народжуваності.

Також слід зазначити, що збільшення частки людей старших вікових груп у Варвинському районі є важливим структурним фактором, що впливає на зниження загальних коефіцієнтів народжуваності та підвищення загального коефіцієнта смертності, уповільнюючи природній приріст населення.

Демографічна ситуація, що склалася у Варвинському районі, є одним з важливих чинників, який впливає на стан безробіття.

Збільшення кількості безробітних, ріст рівня зареєстрованого безробіття, зменшення попиту на робочу силу – все це притаманне для Варвинського району.

Зростання рівня зареєстрованого безробіття несе подвійне смислове навантаження, показуючи з однієї сторони проблеми економіки району і країни в цілому, яка не може забезпечити своїм громадянам їхнє конституційне право на працю, проте з іншої - вказує на економічну активність населення, які реєструються в органах державної служби зайнятості, а, отже, роблять спробу змінити становище на краще.

Як показав аналіз, в районі рівень безробіття вищий саме серед осіб жіночої статі – це пов’язано передусім з нижчим, в порівнянні з чоловіками, освітньо-кваліфікаційним рівнем жінок, орієнтованим переважно на соціальну сферу, більшій їх зосередженості на внутрішньосімейних проблемах і, як наслідок, меншою конкурентоспроможністю на ринку праці.

Особливо складна ситуація на ринку праці на селі. Результати, отримані в процесі дослідження, не відображають реального стану зайнятості серед сільського населення, адже значна частина сільського населення, фактично являючись безробітними, не реєструється в органах державної служби зайнятості.

Вирішення проблеми зайнятості на селі – основний шлях подолання безробіття у Варвинському районі.

Сьогодні на селі потребують рішучого реформування соціально-економічні відносини. Маючи право на вільне користування землею, селянин може працювати на ній, одержувати потрібні кредити під заставу землі для розвитку власної справи, здавати її в оренду або, зрештою, продати.

Одним із напрямів організації самозайнятості селян є відродження й розвиток народних промислів.

Змінити структуру зайнятості на селі може розвиток малого і середнього бізнесу. Йдеться про створення мережі переробних підприємств малої потужності (млинів, міні-пекарень, модульних м'ясопереробних цехів, молочарень тощо). Зважаючи на сезонний характер сіль-ськогосподарської праці, потрібно забезпечити умови для зайнятості людей протягом усього року. Для цього маємо стимулювати розміщених в сільській місцевості малих підприємств з перероблення та зберігання аграрної про-дукції, виробництва будівельних мате-ріалів; розвиток служб виробничого й соціального сервісу.

Розвиток у районі мережі підприємств соціально-побутової сфери на селі дав би змогу значно знизити напруженість на ринку праці і збільшити дохідну частини місцевого бюджету.

Розвиток трудового потенціалу, повноцінне використання знань у праці, продуктивна зайнятість можливі лише за умови високого інтелектуального рівня населення, тож не дивно, що серед незайнятих громадян Варвинського району питома вага осіб з вищою освітою постійно зменшується, натомість зростає кількість незайнятих громадян з низьким рівнем освіти та кваліфікації.

Тож удосконалення роботи районної служби зайнятості з питань перекваліфікації та організації професійного навчання незайнятого населення спеціальностям, які користуються попитом на ринку праці району, дозволило б підвищити конкурентоспроможність громадян, які шукають роботу.

В результаті проведеного аналізу роботи Варвинського районного центру зайнятості слід запровадити ряд заходів щодо підвищення ефективності його діяльності, серед яких:

зміцнення взаємодії з роботодавцями: вагомих результатів можна досягти тільки за умови, якщо служба зайнятості будуватиме взаємодію з роботодавцями на основі врахування їх економічних інтересів, забезпечуватиме роботодавців інформацією про професійно-кваліфікаційний склад осіб, які зареєстровані в центрі зайнятості.

активізація власних зусиль клієнтів служби зайнятості щодо влаштування свого життя, підвищення відповідальності людини перед собою, своєю сім’єю та суспільством: причинами, за яких окремі особи не знаходять роботу, перш за все, є пасивність громадянина, його низька самоорганізація, небажання або невміння наполегливо шукати роботу. Тож в центрах зайнятості доцільно створити сектори самостійного пошуку вакансій.

розподіл клієнтів центру зайнятості на певні категорії: у центрах зайнятості доцільно створити диспетчерсько – консультаційні сектори, основним завданням яких було б виявлення причини звернення клієнта до центру зайнятості та направлення його до відповідних спеціалістів для одержання необхідних послуг.

раціональне планування розміщення секторів центру зайнятості: доцільним є розподіл приміщень центрів на певні сектори, так, щоб клієнт одержує пакет потрібних послуг з перших хвилин відвідування ним центру зайнятості.

створення умов високопродуктивної праці персоналу центрів зайнятості: забезпечити покращення якості послуг, що пропонуються клієнтам центру зайнятості.

Важливим є також внесення змін чи прийняття нової редакції закону “Про зайнятість населення”, де має бути уточнено поняття зайнятості населення через розгляд категорії повної та неповної зайнятості, зокрема застосування гнучких форм зайнятості, а також розширено державні гарантії, які мають включати не лише вільний вибір діяльності, але й вибір роботи з різними формами


Сторінки: 1 2