У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ТЕМА:ТІНЬОВА ЕКОНОМІКА ТА ТІНЬОВА ПОЛІТИКА В СУЧАСНОМУ

Тіньова економіка та тіньова політика в сучасному світі

1. Тіньова економіка в Російській Федерації

Формування тіньової економіки у фінансовій і банківській сфері. У

фінансовій і банківській сфері розвитку тіньової економіки сприяє ряд чинників_ економічного і нормативно-правового характеру. До числа основних з них можна віднести наступні.

1. Господарюючі субєкти_мають вільний доступ до готівки в умовах відсутності контролю за використанням грошових коштів клієнта.

2. До теперішнього часу відсутні заходи фінансової й адміністративної відповідальності за порушення підприємствами, організаціями і установами умов роботи з грошовою готівкою і порядку ведення касових операцій в Російській Федерації, включаючи відповідальність:

- за здійснення розрахунків наявними грошовими коштами з іншими юридичними особами понад встановлений і; Російській Федерації граничний розмір розрахунків готівкою в двосторонньому порядку;

- за недотримання узгоджених з кредитною організацією умов витрачання на місці готівки, яка надходить п касу підприємства, а також її використання без узгодження з обслуговуючим банком;

- за перешкоджання підприємствами проведенню перевірок кредитними організаціями щодо дотримання встановлених умов роботи з грошовою готівкою;

- за неналежне оформлення і ведення первинних бухгалтерських документів по обліку касових операцій і (або) їх відсутність.

3. Підприємства і організації мають нагоду відкривати безліч рахунків в банках (розрахункові, поточні, бюджетні, депозитні, акредитивні, позикові, валютні, по капітальних вкладеннях та інші), що створюють додаткову можливість порушення черговості платежів.

4. Існують широкі можливості емісії грошових сурогатів, зокрема боргових зобов'язань.

Відсутні законодавчі акти, що створюють правову основу для функціонування економічно ефективних механізмів застави землі і об'єктів нерухомості, що приймаються в забезпечення банківських кредитів. Недостатньо розроблені правові механізми організації і проведення розрахунків в умовах електронних платіжних систем. Відсутня єдина база даних про юридичних і фізичних осіб, причетних до здійснення економічних злочинів або правопорушень.

' 8. В значній мірі не регламентований обіг капіталів усередині фінансово-промислових груп.

Зберігається тенденція розповсюдження шахрайських операцій в кредитно-фінансовій сфері, у тому числі пов'язаних з незаконним наданням банківських кредитів і гарантій, купівлею-продажем іноземної валюти, оформленням дозволів фізичним особам на її практично необмежений вивіз за рубіж, необгрунтованими переказами (трансфертами) валютних коштів в зарубіжні банки, з використанням для цих цілей кредитних карток, а також прямими розкраданнями грошових коштів, включаючи комп'ютерні злочини.

4 Більше 2/3 всіх виявлених за останній час контролюючими органами Росії порушень валютного законодавства є наслідком незадовільного або несумлінного здійснення комерційними банками функцій агентів валютного контролю. Причому майже третина всіх виявлених порушень чинного законодавства приводиться на неповноту і спотворення банківського обліку та звітності по валютних операціях, а одна п'ята обумовлена здійсненням комерційними банками різного роду капітальних валютних операцій без відповідних дозволів (ліцензій) Банку Росії.

Слід зазначити, що Банк Росії, послідовно реалізовуючи свої законодавчо встановлені функції, такі як банківський нагляд, валютне регулювання, валютний нагляд тощо, активно протидіє розвитку тіньової економіки у фінансовій і банківській сфері.

Банк Росії бере безпосередню участь в роботі над рядом законопроектів в цій сфері. Так, були підготовлені і направлені в Державну Думу пропозиції, що регламентують діяльність банків і кредитних організацій. Одночасно Банк Росії почав проводити роботу, направлену на попередження проникнення злочинних капіталів в банківську систему країни. Зокрема були підготовлені «Методичні рекомендації з питань організації роботи по запобіганню проникнення доходів, одержаних незаконним шляхом, в банки і інші кредитні організації». У вказаному документі особливу увагу приділено основним принципам, що визначають роботу банку при встановленні з клієнтом договірних відносин і розрахунково-касовому обслуговуванні. В ньому також визначений перелік підозрілих і таких, що вимагають підвищеної уваги з боку банку, операцій, у тому числі операцій з грошовими коштами в наявній формі [52, с.З].

В цілях захисту інтересів інвесторів, банків і їх клієнтів і відповідно до банківського законодавства і федерального закону «Про ринок цінних паперів» Банк Росії наказом від 28.08.97 № 02-372 затвердив Положення «Про організацію внутрішнього контролю в банках». Його дія розповсюджується на комерційні банки і небанківські кредитні організації - професійних учасників фінансових ринків.

Разом з тим виникає необхідність в ухваленні ряду інших законодавчих актів, які перешкоджають розвитку тіньової економіки у фінансовій і банківській сфері.

Тіньова економіка у сфері зовнішньоекономічної діяльності В Російській Федерації сформувалася організована мережа нелегального (тіньового) обігу і переведення за кордон товарних, валютних, сервісних й інтелектуальних ресурсів.

Одним з каналів витоку валюти з Росії є іноземні фірми Грошові кошти за нібито поставлені товари або надані послуги прямують на рахунки іноземних фірм в російських банках і потім через кореспондентські рахунки іноземних банків переміщаються за кордон. Часто зустрічаються випадки, коли іноземна фірма спочатку придбаває товар на території Росії, а потім тут же перепродує його за більш високою ціною. Ця операція не с незаконною, проте її результатом є скорочення валютних резервів держави без збільшення відповідних товарних ресурсів.

У Значна частина неврахованого валютного обороту утворюється і при незаконному імпорті товарів. Крім того, в цілях ухилення від сплати необхідних митних зборів і податків фактичні об'єми і ціни товарів, що імпортуються, як правило, спотворюються у бік заниження. Невраховані в значних об'ємах товари реалізуються тіньовими структурами.

Російські учасники зовнішньоекономічної діяльності (як державні, так і приватні) при проведенні зовнішньоторговельних операцій нерідко вдаються до методу істотного заниження цін головним чином на енергоносії та кольорові метали, що вивозяться, і, навпаки, їх завищення на товари, що ввозяться. Одержувана в результаті неврахована валютна виручка в сумі


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8