У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Основні види злочинної тінізації економіки:

1. Корупція і боротьба з нею

Сучасна криміногенна обстановка в країні є одним із найважливіших чинників, що визначають актуальність проблем боротьби з корупцією, в органах державної влади і викликає об'єктивну необхідність здійснення та удосконалення оперативно-пошукових заходів для своєчасного виявлення, попередження, припинення фактів корупції і викриття корумпованих осіб, які використовують своє службове становище у власних інтересах.

у Корупція, за звичай, не помітна в повсякденному житті, але вона є головним гальмом суспільного розвитку, оскільки створює подвійні стандарти і підриває довіру громадян до держави, до суспільних інститутів і офіційних правових норм, а також здійснює суттєвий негативний пилив на різні сторони суспільного життя: соціальну і правову сфери, економіку, політику, міжнародні відносини та інші [53].

Відповідно до загальних положень і мети боротьба з корупцією має будуватися на таких принципах:

системності;

комплексності, динамічності, провадження діяльності суб'єктів боротьби виключно з метою захисту інтересів суспільства і держави від протиправних посягань;

чіткого розмежування повноважень та єдності зусиль суб'єктів боротьби;

послідовності, наступальності, плановості, поетапності у здійсненні цієї діяльності;

тісної співпраці з місцевими органами державної виконавчої влади;

доступності для населення інформації про діяльність всіх суб'єктів боротьби у встановленому законодавством порядку [17, с.24-25].

Щоб успішно вести боротьбу з корупцією, необхідно

* удосконалити нормативно-правову базу;

* створити спеціальні підрозділи по боротьбі з корупцією;

* розробити певну стратегію і тактику по боротьбі з корупцією; *

створити політичні, соціально-економічні та інші умови, що

сприятимуть успішній боротьбі з корупцією;

* запровадити більш сувору відповідальність за вчинення корупційних дій;*

запровадити на законодавчому рівні стимулювання громадян, які сприяють виявленню корупціонерів;

* забезпечити правовий, соціальний та фізичний захист працівників

державних органів;

проводити профілактично-попереджувальні заходи, навчальну та

роз'яснювальну роботу [28, с.97-98].

Таке явище як корупція існує скрізь. Зараз трохи зупинимось на існуванні цього негативного явища в державних податкових органах. Відомо, що більшу частину бюджетних надходжень становлять податки та збори, які надходять за допомогою діяльності державної податкової служби України і якщо корупція буде процвітати, то відповідно й суттєво зменшаться надходження до нашого

бюджету, тим самим буде викликаний спад розвитку таких сфер як: економічна, соціальна, політична та інші. І відповідно, якщо мінімізувати таке явище як корупція, то доходи бюджету значно зростуть і всі сфери почнуть процвітати.

Специфіка роботи по боротьбі з корупцією в органах Державної податкової служби і підрозділах податкової міліції полягає у створенні спеціальних підрозділів по боротьбі з корупцією та безпеки в органах державної податкової служби, завданням яких є не тільки виявлення корупційних діянь з боку_співробітників, але й профілактика цього явища, своєчасне реагування на протиправні дії стосовно працівників податкової служби, а також забезпечення належного порядку функціонування органів Державної податкової служби, безпеки та захисту її працівників [34, с. 149].

Висновки. Головним завданням та загальною метою стратегії й тактики боротьби з корупцією є визначення на основі наукового аналізу та прогнозування розвитку криміногенної обстановки у суспільстві, вжиття запобіжних заходів та встановлення контролю над процесами поширення корупції, подолання тенденції росту корупції, усунення умов, що її породжують та їй сприяють, скорочення, а в перспективі нейтралізація шляхом_ комплексного задіяння всіх державних та інших органів і максимального забезпечення ефективності їх роботи в межах чинного законодавства.

Головним напрямком попередження та нейтралізації соціальних передумов корупції є послідовна демократизація всіх сфер суспільного життя на шляху побудови демократичної держави. Демократизапія, відкритість влади, прозорість та зрозумілість для населення державних та управлінських рішень -найважливіші засоби протидії корупції.

Застосовуючи ці методи, можна досягти помітних успіхів у подоланні тенденції росту корупції, усунення умов, що її породжують та їй сприяють, скороченні, а в перспективі нейтралізації такого явища як корупція.

2. Наркобізнес - приваблива сфера тіньової економіки

Ввезення наркотиків в Росію та Україну останнім часом набуло загрозливого поширення.

Окрім двох світових воєн, нескінченних революцій, великих наукових відкриттів і СНІДу століття, шо йде, поставило перед людством проблему яка, схоже, не маг вирішень - наркотики. Тисячолітня традиція, освячена релігією, мистецтвом, в XX столітті перетворилася на прокляття людства. Що ми знаємо про цей таємний потойбічний світ? Разом з «залізною завісою» звалилася і та крихка перегородка, що хоч якось захищала Радянські [й Союз від світового наркобізнесу. Росія (як і Україна) стала стрімко наздоганяти решту світу там, де відставання було б благом.

На першому засіданні уряду Росії в 2004 році обговорювався план міністра внутрішніх справ Російської Федерації по боротьбі з наркозлочинністю. Був підписаний важливий документ, в якому були дані конкретні вказівки спецслужбам, як діяти проти наркомафії в новому році. Проте тут необхідно враховувати специфіку російської економіки, з її постійним дефіцитом федерального бюджету. На державку програму боротьби з наркоманією в 2002-2004 pp. заплановано було виділити близько 100 млрд. рублів. Проте, всупереч всім оптимістичним очікуванням ця програма виявилася абсолютно не профіиансована. В бюджеті 1998 року на що мету засобів теж не було передбачено. Протистояти наркозлочинності повинні близько 20 тисяч співробітників спецелужб. В реальності у підрозділах, що борються з незаконним розповсюдженням і обігом наркотиків, - всього близько 4 тисяч чоловік [16, сі53].

В Росії за офіційними даними вживають наркотики близько 2.5Млн. чол. 3 них кожний п'ятий вживає «важкі наркотики», до яких відноситься і героїн. Слід помітити, що тут приведені дані державної статистки, в реальності ж, відсоток вживаючих наркотичні препарати набагато більше.

«Брудний» героїн,


Сторінки: 1 2 3 4 5