У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Тіньова економіка та тіньова політика в сучасному світі „загальні положення”

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ, ЩО СТОСУЮТЬСЯ ТІНЬОВОЇ ЕКОНОМІКИ ТА ПОЛІТИКИ:

1. Сутність тіньової економіки і основні форми її прояву

Є області знань і життєвого досвіду, про які, здається, може судити будь-хто з нас. Окрім політики, до таких сфер відносяться медицина і, звичайно ж, економіка. Це не випадково, адже економіка - наука емпірична, пов'язана з практикою безпосередньо. Кожний з нас, незалежно від підготовки, повсякденно стикається з економічними явищами. Всі ми трудимося -створюємо цінності або підвищуємо свою кваліфікацію, одержуємо доходи, звертаємося до ринку, стежимо за цінами, є споживачами.

Економіка - як термін має багатоваріантне значення, сутність й зміст якого поповнюються з розвитком людського суспільства.

В сучасному розумінні термін «економіка» визначається як:

1) господарство - сфера виробничої діяльності людини;

2) наукова дисципліна, що вивчає національне господарство в цілому, окремі галузі промисловості, сільського господарств;!, будівництва, сфери послуг тощо;

3) історично певна сукупність економічних відносин між людьми, що складаються в процесі виробництва, розподілу, обміну і споживання матеріальних, культурних й духовних благ і створюють певну економічну систему.

Отже, економіка як сфера постійної господарської діяльності людей по створенню матеріальних, культурних і духовних благ, необхідних для задоволення їх потреб, є неодмінною умовою життя людини.

Економіка, по суті, є послідовним і взаємозв'язаним рухом суспільного багатства, що скоює своєрідне коло: виробництво - розподіл - обмін -споживання.

Форми економіки можуть бути різними. Сьогодні Україна стоїть на шляху переходу від адміністративно-командної до ринково! економіки. Ринкова економіка - суспільна форма організації економіки, заснована на товарному виробництві, яка забезпечує взаємодію між виробництвом і споживанням за допомогою ринку. На цьому шляху Україні належить вирішувати безліч проблем пов'язаних з формуванням нової економіки. В даний час основною невирішеною проблемою є наявність в країні фактично двох економічних систем, легальної діючої за законами держави і нелегальної («тіньової»), котра існує при порушенні діючих законів, не визнає загально встановленого порядку отримання доходів і позбавляє державу права брати участь в їх розподілі [38, с.23].

Що таке тіньова економіка? На це питання даються найрізноманітніші відповіді. Висловлюється думка, згідно якої тіньова економіка - це економічна діяльність, що суперечить чинному законодавству, тобто сукупність нелегальних, господарських дій, які «підживляють» кримінальні злочини різного ступеня тяжкості [26, с.90].

Згідно іншої думки, під тіньовою економікою розуміються такі, що не враховуються офіційною статистикою і неконтрольовані суспільством виробництво, споживання, обмін і розподіл матеріальних благ [44, с.41].

Третя точка зору стверджує, що тіньова економіка - це всі види діяльності, направлені на формування або задоволення потреб, що культивують в людині різні вади [54, с. 12].

Кожна з вказаних точок зору по-своєму правильна і відображає в тій чи іншій мірі реальні процеси, що спостерігаються в економіці. Вони характеризують тіньову економіку з різних сторін і по суті не суперечать один одному. Таким чином, тіньова економіка ніби розпадається на три великі блоки:

1. Неофіційна економіщ. Сюди входять всі легально дозволені види економічної діяльності, в рамках яких мають місце виробництво послуг і товарів, що не враховуються офіційною статистикою, і приховування цієї діяльності від оподаткування.

2. Фіктивна економіка. Це приписки, розкрадання, спекулятивні операції, хабарництво і всякого роду шахрайства, пов'язані з отриманням і передачею грошей, товарів і послуг.

3. Підпільна економіка. Під нею розуміються заборонені законом види економічної діяльності [12, с.43].

Об'єктивною причиною стрімкого зростання тіньової економіки в Україні є перехід від бюрократичної, командної системи управління до ринкової. Зміна суспільного устрою супроводжується і зміною старої моралі. При цьому тіньова економіка повинна базуватися і розвиватися з конкретних джерел.

Перше з них - це горезвісний вивіз за кордон капіталу, сировинних і енергетичних ресурсів, при цьому основна частина операцій не є у прямому розумінні тіньовою, тобто здійснюється на законних підставах: сировина і енергоресурси часто реалізуються за кордон за заниженими цінами через посередницькі компанії, а відповідний відсоток від прибутку останніх осідає за границею.

Другим, і основним джерелом тіньової економіки є не реєстрована державними органами господарська діяльність, яка має місце у всіх сферах економіки. Наприклад, яким чином можуть протягом 5-6 років реформ виживати численні верстви населення, доходи яких виявилися (за офіційними статистичними даними) значно нижче за прожитковий мінімум?

Згідно офіційної статистики, рівень життя населення в Україні в 1995 році щодо 1991 року склав 60%. Причому тільки в 1995 році реальна зарплата знизилася на 25%. Тим часом кількість легкових автомобілів в приватному володінні не зменшилася, а число іномарок - збільшилося: тільки в 1995 році до України було увезено 80 тисяч автомобілів. Цю статистику можна пояснити тільки наявністю тіньового чинника [48, с.4].

В загальносвітовому масштабі питома вага тіньової економіки оцінюється в 5-10% від валового внутрішнього продукту. Так, в африканських країнах цей показник досягає 30%, в Чехії - 18%, а в Росії - 40%; питома вага тіньової економіки в господарському обороті України оцінюється на рівні 50% [14].

Показник 40-50% є критичним. На цьому рубежі вплив тіньових чинників на господарське життя стає настільки відчутним, що суперечність між легальним і тіньовим устроями спостерігається пракгично у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

Ключовою ознакою тіньової діяльності можна рахувати ухилення від офіційної реєстрації комерційних договорів або умисне спотворення їх змісту при реєстрації. При цьому основним засобом платежу стають готівка і особливо іноземна валюта. В рішенні ж ділових питань переважають так звані «розбирання».

Якщо прочинити «тіньову завісу», то за нею виявиться «піраміда»
рушійних


Сторінки: 1 2 3 4 5 6