У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

ЗМІСТ

Вступ........................................................................................................................3

1.Види демпінгу та антидемпінгові процедури...................................................4

2. Економічні методи регулювання зовнішньої торгівлі..................................12

3. Внутрішні фінансові та грошово-кредитні заходи........................................13

4. Залежність України від зовнішньої торгівлі та демпінгова політика..........16

Висновки................................................................................................................28

Література..............................................................................................................29

ВСТУП

Демпінг - здійснюваний для усунення конкурентів і захоплення зовнішніх ринків збуту вивіз товарів із країни по більш низьких цінах, чим ціни усередині чи країни на світовому ринку. Демпінг може здійснюватися за рахунок засобів чи експортера за допомогою держави шляхом субсидування експортних постачань із засобів державного бюджету.

Для запобігання збитків для країни використовується антидемпінгове мито. Антидемпінгове мито - додаткове імпортне мито, який обкладаються товари, експортовані за цінами нижче нормальних цін світового чи ринку внутрішніх цін країни, що імпортує.

Регулює демпінгову політику антидемпінгове законодавство - спеціальні (міжнародні) правові акти і положення, спрямовані проти демпінгу (демпінгу). А також антидемпінгове регулювання - сукупність заходів держави, спрямованих проти продажу експортних товарів на світових ринках за цінами істотно нижче внутрішніх цін у країні-виробнику.

Види демпінгу та антидемпінгові процедури

Антидемпінгові процедури та заходи як інструменти екстреного правового регулювання торговельно-економічних відносин передбачають доказ факту демпінгу, порушення анті демпінгової процедури (розслідування), визначення шкоди факту демпінгу та застосування антидемпінгових засобів. У деяких випадках сам факт порушення антидемпі вого розслідування призводить до «добровільного» обмеження експорту або застосування експортером інших заходів, що регулють торговельні відносини.

Випадки та умови вжиття антидемпінгових заходів регулються Угодою про застосування ст. VI Генеральної угоди з тарифі і торгівлі 1994 р., що міститься у Марракеській угоді про засня вання СОТ. Однак цей документ регулює тільки прямий демпінг 3.

Економічна наука взагалі розглядає демпінг як один з видів обмежувальної ділової практики, що в окремих випадках має кваліфікуватися як недобросовісна конкуренція. До демпінгу вдаються експортери з метою проникнення на ринок, розширенії обсягів продажу, витискування існуючих і потенційних конкурентів, встановлення домінуючого положення на ринку.

Існує видів демпінгу, які різняться за методом дискримінації цін. видом компенсації шкоди експортера, мотивами і термінами застосування (рис. 1).

Види демпінгу

за методом прямий

дискримінації зворотний

світових цін валютний

за джерелами самостійний; субсидицшний

відшкодування

збитків експортера

за мотивами

і термінами спорадичний; хижацький; постійний

застосування

Рис. 1. Види демпінгу

За методами дискримінації світових цін демпінг поділяється на, зворотний і валютний.

- Прямий демпінг — це продаж товару однієї країни на ринку іншої країни за вартістю меншою, ніж нормальна вартість цього виробу. При цьому згідно із ст. VI ГАТТ слід вважати, що товар ирапляє на ринок імпортуючої країни за вартістю, меншою за ірмальну, якщо ціна товару, що експортується з однієї країну в ииу: нижча за порівнянну ціну при звичайному ході торгівлі на рлогічний товар, призначеного для споживання в експортуючій ріні; або за відсутності такої внутрішньої ціни нижча за найнищу порівнянну ціну на аналогічний товар, призначений для експорту до будь-якої третьої країни при звичайному ході торгівлі; або нижча за вартість виробництва товару в країні походження, в якої додані помірні додаткові витрати на продаж і прибуток.

Зворотний демпінг — закупівля (скупівля) іноземним покуп-їми (імпортерами) товару за цінами вищими, ніж можуть запла-ити внутрішні покупці.

Валютний демпінг — продаж на зовнішньому ринку товару за ниженою ціною внаслідок значнішого падіння курсу національної валюти, ніж зменшення її купівельної спроможності все-; редині країни.

Купуючи товари, сировину, комплектуючі або то-вари за низькими внутрішніми цінами, експортери реалізують їх на міжнародних ринках за демпінговими цінами, але за твердішу валюту, обмінюючи згодом останню на знецінену національну валюту та отримуючи внаслідок цього курсовий прибуток. При-йнятий у рамках ГАТТ Міжнародний антидемпінговий кодекс передбачає можливість застосування санкцій (підвищеного мита, штрафу тощо) при доведенні наявності валютного демпінгу.

Валютний демпінг також характерізують як експорт товарів за цінами нижчими від ринкових за рахунок зниження обмінного курсу валюти країни-експортера. Експортери, здобуваючи товари по низьких внутрішніх цінах, реалізують їх за демпінговими цінами на зовнішньому ринку за тверду валюту, що потім обмінюється на національну валюту, що веде до одержання курсового прибутку. 10.

Відтворена ціна - ціна, що розраховується на базисі вартості сировини і матеріалів, витрат на обробку і виготовлення товару, загальних і адміністративних витрат, а також прибутку. Звичайно такий розрахунок застосовується при визначенні факту продажів іноземного товару за демпінговими цінами.

Грабіжницький демпінг - навмисний вивіз товару за кордон за цінами більш низьким, чим ціни внутрішнього ринку, з наміром підірвати положення закордонних постачальників на їхньому власному ринку. Метою такої акції є усунення конкуренції на зовнішньому ринку й утворення монополії.

Демпінгова маржа - різниця між внутрішніми й експортними цінами.

Соціальний демпінг - демпінг, викликуваний пропозицією імпортних товарів за низькою ціною, при розрахунку якої враховується низький рівень заробітної плати. Спорадичний демпінг - ситуація, при якій реалізація товару за рубежем приводить до його непередбаченого надлишку на ринку.

Товарний демпінг - експорт товарів за цінами нижче цін внутрішнього ринку.

Стійкий демпінг - перманентні тривалі зусилля по проведенню демпінгової політики з метою завоювання конкурентноздатної позиції на зовнішньому ринку, що є більш гнучким у відношенні цін у порівнянні з внутрішнім ринком продавця.

Демпінг може здійснюватися як за рахунок фірми-експортера, так і за підтримки держави, тобто шляхом субсидування (прямо-го чи опосередкованого) експортних поставок. Але в будь-якому разі втрата частини прибутку у зв'язку з продажем за занижени-! ми цінами повинна бути скомпенсована. Таке відшкодування можливе за рахунок завищення цін на інші товари фірми або на ці ж товари, але


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8