У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

ЗМІСТ

Роль валютних операцій у світовій економіці

Валютні операції і їхня класифікація

Теорія доларизації

1.2.1 Валютна гегемонія: офіційна доларизація

1.2.2 Основні кандидати на офіційну доларизацію

1.2.3 Неофіційна доларизація

Євро і Європейська валютна система

Політика валютного курсу в країнах, що розвиваються

Вибір політики валютного курсу

Конвертованість по рахунку поточних операцій і валютний курс

Грошові потоки і конвертованість по рахунку руху капіталу

Організація і правові основи валютних операцій в Україні

Регулювання валютних операцій в Україні

Особливості валютних операцій банків

Основи банківських операцій

Аналіз економічних показників діяльності банку

3 Аналіз ефективності валютних операцій в Україні

3.1 Керування валютними ризиками при здійсненні валютних операцій

3.1.1 Методи керування трансляційним ризиком

3.1.2 Керування операційним ризиком

3.1.3 Керування валютно-економічним ризиком

3.2 Взаємозв'язок валютних курсів, процентних ставок і рівня цін у різних

3.3 Аналіз ефективності конверсійних валютних операцій комерційних банків

Висновки

Перелік посилань

ВСТУП

Вибір теми роботи — Ретроспективний аналіз ефективності валютних операцій у світовій економіці — обумовлений усе більш зростаючим значенням валютних операцій в умовах сучасної світової економіки.

Постійний процес ринкових змін, прагнення держав до інтеграції у світове економічне співтовариство, удосконалювання бази валютного і нормативно-правового законодавства сприяють розвитку валютного ринку по наступним основних параметрах: збільшення обсягів операцій в іноземній валюті по всіх сегментах; розширення переліку валют, по яких проводяться операції на ринку; удосконалювання структури ринку; удосконалювання законодавчої і нормативно-правової бази, що регулює діяльність суб'єктів ринку.

Саме в зв'язку з цими змінами на валютному ринку, а також з розвитком міжбанківського сектора, збільшенням обсягів експортно-імпортних операцій, розширенням на ринках кола діяльності нерезидентів і збільшенням обсягу іноземної валюти досить гостро виникла проблема збільшення ризику при здійсненні валютних операцій.

Особливо гостро проблема валютних ризиків устала вже в 80 роках і здобуває ще більше значення в перспективі. Це, безумовно, зв'язано зі збільшенням обсягів міжнародних торгових і фінансових операцій, необхідністю прогнозувати коливання валютних курсів, ростом кількості спекулятивних операцій, що неминуче приводить до зростання залежності підсумкових фінансових результатів діяльності підприємств і кредитно-фінансових установ від величини ризику по валютних операціях.

Немаловажним фактором у міжнародних валютних проблемах є внутрішня і зовнішня політика держав, особливо тих до яких належать світові валюти, що впливають, чи важлива чи сировина виробництво для світової економіки. Будь-які несприятливі події в цих регіонах спричиняє «негативні поштовхи» на курс валют, валютні операції і, отже, на валютний ринок, що є головної складової світового ринку.

Отже, питання керування валютними операціями і валютними ризиками є особливо актуальними в сучасних умовах для світової економіки, а так само міжнародних економічних відносин.

У даній роботі розглядаються вплив валютних операцій на світову економіку, особливості здійснення валютних операцій у системі міжнародних економічних відносин, методи оцінки і зниження валютних ризиків і зазначена методика проведення ретроспективного аналізу ефективності валютних операцій. Розкрито питання теорії доларизації, Європейської валютної системи і євро.

Техніка виміру валютного ризику й оцінки ефективності валютних операцій вимагає історичних даних про фактичні операції, даних про угоди конкурентів, чи середнегалузевих величинах даних по відповідним товарних групах і базується на існуючих в ідеальних умовах збалансованої економіки взаємозв'язках між валютними курсами, процентними ставками і рівнем цін у різних валютах.

Крім того, у роботі відбиті базові підходи, що визначають стратегію менеджменту валютного ризику, зв'язану з коректуваннями маркетингової, виробничої і фінансової політики, що застосовуються для згладжування економічних наслідків зміни валютного курсу.

Важливий аспект менеджменту валютного ризику – включити оцінку його величини в практику прийняття рішень. Так, оскільки валютний ризик впливає на всі сторони операцій, необхідно починати маркетингові і виробничі зусилля по нейтралізації цього ризику, що забезпечували б прибутковість для довгострокових періодів.

1 РОЛЬ ВАЛЮТНИХ ОПЕРАЦІЙ У СВІТОВІЙ ЕКОНОМІЦІ

1.1 Валютні операції і їхня класифікація

Сукупність різних валютних операцій утворить валютний ринок, що є невід'ємною частиною всього ринкового механізму. Він, як і всякий інший ринок, являє собою єдність пропозиції та попиту на товар і їхню ціну, що врівноважує. Але, разом з тим, це ринок сугубо специфічний, тому що, об'єктом купівлі-продажу є не звичайний товар, а іноземна валюта. Валютний ринок являє собою механізм, що забезпечує обмін національних валют на іноземні, тобто містить у собі всю сукупність операцій по обміні однієї валюти на іншу. Тому, валютний ринок здобуває важливу роль у системі зовнішньоекономічних відносин будь-якої країни.

У сучасній економічній літературі зустрічаються різні трактування поняття валютного ринку. Дотепер продовжуються дискусії по колу охоплюваних валютним ринком операцій. Наприклад, одні дослідники дають наступне визначення валютному ринку: "Валютний ринок являє собою сферу економічних відносин, що виявляються при купівлі-продажу валютних цінностей, тобто іноземних грошових знаків, цінних паперів в іноземній валюті, а також операцій, зв'язаних з інвестуванням капіталу в іноземній валюті". Таким чином, на їхню думку, валютний ринок охоплює досить широке коло операцій, у число яких входять також і операції по інвестуванню іноземного капіталу. На думку інших учених-економістів, у сферу валютного ринку входять також і операції по кредитуванню у валюті, а також залучення депозитів в іноземній валюті. Треті вважають, що валютний ринок виникає тільки в сфері обміну національних грошей на іноземні [9,10-11].

Будучи частиною фінансового ринку, а виходить, займаючи важливе місце в системі ринкового механізму, валютний ринок виконує наступні основні функції:

сприяє інтеграції національної економіки у світову шляхом організації механізму обміну національних грошей на іноземні, а виходить, і подальшому процесу суспільного поділу праці і спеціалізації окремих країн на виробництві визначеної продукції, що в остаточному підсумку стимулює конкуренцію і ринковий спосіб ведення господарства;

є альтернативною формою вкладення грошового капіталу в країнах


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38