У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ ТА ЇЇ РОЛЬ У СИСТЕМІ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА

Харчова промисловість та її роль у системі світового господарства

Реферат

Дипломна робота: 83 с, 5 табл., 11 мал, 41 джерел.

Об'єкт дослідження – харчова промисловість

Метою даної роботи є дослідження проблем експортно-імпортної діяльності в харчової промисловості України.

У ході дослідження використані методи порівняльного аналізу, аналізу і синтезу, статистичний і логічний методи. В роботі проводяться дослідження закономірності, аналізується розвиток харчової промисловості та її ролі у системі світового господарства.

Матеріали роботи можуть бути використані при прогнозуванні розвитку світового ринку харчової промисловості.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: ХАРЧОВА ПРОМИСЛОВІСТЬ, ЕКСПОРТ, ПРОДУКТИВНІСТЬ, ІМПОРТ

Реферат

Дипломная работа: 83 с, 5 табл., 11 рис, 41 источник.

Объект исследования – пищевая промышленность

Целью данной работы является исследование проблем экспортно-импортной деятельности пищевой промышленности Украины.

В ходе исследования использованные методы сравнительного анализа, анализа и синтеза, статистический и логический методы. В работе проводится исследование закономерностей, анализируется развитие пищевой промышленности и ее роли в системе мирового хозяйства.

Материалы работы могут быть использованы при прогнозировании развития мирового рынка пищевой промышленности.

КЛЮЧЕВЫЕ СЛОВА: ПИЩЕВАЯ ПРОМЫШЛЕННОСТЬ, ЭКСПОРТ, ПРОИЗВОДИТЕЛЬНОСТЬ, ИМПОРТ

ЗМІСТ

ВСТУП..................................................................................................................4

1.1. МІСЦЕ ТА РОЛЬ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В СИСТЕМІ СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА .......................................................................8

1.1. Загальна характеристика харчової промисловості України.....................8

1.2. Стан і основні проблеми окремих галузей харчової промисловості......11

1.3. Експортні можливості окремих галузей харчової промисловості.........22

2. АНАЛІВ УМОВ ТА ФАКТОРІВ ВИХОДУ НА ЗОВНІШНІЙ РИНОК УКРАЇНСЬКИЇ ВИРОБНИКІВ ОЛІЇ...............................................................34

2.1. Експортний потенціал виробників олії.....................................................34

2.2. Бізнес-план модернізації виробництва на Приколотнянському маслоекстракційному заводі у відповідності до умов інтеграції до світового господарства.......................................................................................................44

3. ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ПОДАЛЬШОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ДО СВІТОВОГО ГОСПОДАРСТВА............................................................................................. 62

3.1. Засоби необхідні для модернізації харчової промисловості.................. 62

3.2. Необхідність капіталовкладень у харчову промисловість....................70

ВИСНОВКИ........................................................................................................72

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ..........................................................75

Додаток................................................................................................................80

ВСТУП

Актуальність теми. В сучасних умовах, коли в Україні та усіх її регіонах йде структурна перебудова народного господарства, промислових, агропромислових та інших виробничих і невиробничих комплексів, значно посилюється орієнтація їх діяльності на всебічне і повне задоволення потреб населення в товарах народного споживання, у першу чергу в недорогих продовольчих товарах високої якості, пріоритетного значення набувають проблеми розвитку і функціонування харчової промисловості, її галузей, підгалузей і виробництв, ефективність діяльності яких значною мірою визначає ефективність функціонування народного господарства, промислових та агропромислових комплексів країни та її регіонів.

Забезпечення сталого, ефективного, збалансованого і пропорційного розвитку харчової промисловості є одним з головних завдань державної економічної політики, реалізація якого виступає основною умовою не тільки задоволення потреб внутрішнього ринку в продовольчих товарах, але й за наявності відповідних можливостей - формування потужного їх експортного потенціалу.

Водночас, радикальні трансформації, що відбуваються в економіці України зумовлюють необхідність максимального використання всіх резервів підвищення ефективності розвитку харчової промисловості. Нові економічні умови, що полягають в формуванні і становленні ринкової системи господарювання, наданні господарської самостійності підприємствам і регіонам, призводять до усвідомлення об'єктивної необхідності подолання галузевого, відомчого підходу до розвитку харчової індустрії, зумовлюють необхідність більш глибокої уваги і врахування економічних можливостей і інтересів розвитку харчової промисловості в окремих регіонах України.

Дослідженню проблем теорії та практики територіальної організації народногосподарського, агропромислового і промислового комплексів країни та регіонів, питанням оцінки рівня та ефективності їх розвитку присвячені праці вітчизняних та зарубіжних учених О.М.Алимова, Н.Глікмана, Б.М.Данилишина, С.І.Дорогунцова, М.І.Долішнього, У.Ізарда, В.В.Кистанова, А.С.Лисецького, І.І.Лукінова, М.М.Некрасова, П.Т.Саблука, М.М.Паламарчука, О.М.Паламарчука, О.М.Онищенка, Б.Я.Панасюка, А.Ю.Пробста, П.П.Руснака, Я.Г.Фейгіна, П.Хейне, М.Г.Чумаченка та ін, а також розробки науково-дослідних колективів РВПС України НАН України, Інституту регіональних досліджень НАН України, Інституту економіки НАН України, Інституту аграрної економіки УААН, НДЕІ Мінекономіки України та ін. Науковим дослідженнями економічних проблем розвитку і територіальної організації харчової промисловості присвячені наукові праці відомих учених І.Д.Блажа, В.І.Бойка, П.П.Борщевського, О.Б.Бутніка-Сіверського, А.Ф.Гончара, В.Д.Гончарова, Д.В.Гака, В.І.Грушка, С.Л.Дусановського, А.О.Заїнчковського, Й.О.Ладижанського, Ю.П.Лебединського, М.А.Лєндела, Л.О.Мармуль, М.Г.Ісаєвої, Я.Б.Олійника Л.В.Опацького, В.Ф.Семенова, І.О.Сингаївського, Г.М.Сінгура, В.Д.Слюсаря, Л.Г.Чернюк та ін.

Головною метою даної роботи є дослідження проблем експортно-імпортної діяльності в харчової промисловості України.

Завдання роботи: узагальнення і обґрунтування теоретико-методологічних засад розвитку харчової промисловості як провідної виробничої структури народногосподарського комплексу, визначення її ролі і значення в економічному і соціальному розвитку суспільства; оцінка та узагальнення світловимірних особливостей, тенденцій та закономірностей розвитку харчової промисловості в Україні та її регіонах, визначення місця і ролі харчової промисловості України у сучасному світовому територіальному поділі праці.

Протягом останніх років спостерігалась стійка тенденція до падіння обсягів зовнішнього товарообігу продукції харчової промисловості, що відбувалось на фоні негативних зрушень в структурі експорту продовольства.

З оглядом на те, що економічно розвинені країни світу не зацікавлені в імпорті кінцевої продукції харчової промисловості з України, а імпортують переважно ту продукцію, що буде піддаватись обробці і доведенню до товарного вигляду на підприємствах цих країн, пріоритетним завданням в розвитку зовнішньоекономічної діяльності харчової промисловості на сучасному етапі повинно бути забезпечення необхідних заходів для закріплення позицій України на ринках країн СНД та Балтії, відновлюючи та використовуючи традиційні економічні зв'язки в цій сфері.

Розглянути проблеми та перспективи подальшої інтеграції української харчової промисловості до світового господарства.

Методи дослідження: Статистичні, математичні, порівняльний, аналізу та синтезу.

Дослідження може бути використано будь-яким підприємством харчової промисловості під час формування експортної політики. Аналіз діяльності Приколотнянського маслоекстракційного заводу може бути використанийй харчовими підприємствами , які прагнуть інтегруватися у світове господарство.

Задачі дослідження:

- Проаналізувати експортний потенціал виробників олії

- Запропонувати модернізації виробництва на Приколотнянському маслоекстракційному заводі у відповідності до умов інтеграції до світового господарства

Структура дослідження. Дослідження включає в собі теоретичну частину у якій проведено аналіз даної проблеми, та практичну частину де розглянуто модернізації виробництва на Приколотнянському маслоекстракційному заводі, результати


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Економічні функції держави в сучасних умовах - Реферат - 14 Стр.
Теорія економічної «Гармонії» родоначальника Амеріканської політичної економіки Ч.Г.Кері. - Реферат - 22 Стр.
Розрахунок техніко-економічних показників роботи апаратно-прядильного виробництва в системі суконного комбінату, що виготовляє уточну пряжу лінійної щільності 250 текс для виготовлення пледу «Ельф-20». Потужність комбінату 18 прядильних машин - Курсова робота - 43 Стр.
Характеристика та сутність національного багатства - Реферат - 17 Стр.
Формулювання стратегії розвитку підприємства - Курсова робота - 32 Стр.
Моделі ринків праці, його елементи і функції. Типи, форми, різновиди і сегменти ринків праці - Реферат - 24 Стр.
Собівартість продукції, фактори, які впливають на її величину. Організаційно-економічна характеристика підприємства - Курсова робота - 34 Стр.