У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РЕФЕРАТ

реферат

Контрольна робота на тему “Формулювання стратегії розвитку підприємства” складається з 32 сторінок, 9 позицій у списку літератури.

СТРАТЕГІЯ, СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ, БІЗНЕС-ПЛАН.

Мета даної роботи – охарактеризувати формулювання стратегії розвитку підприємства. Актуальність даної теми полягає в наступному: Стратегічне планування стає все більш актуальним для підприємств, які поставлені в умови жорсткої конкуренції як між собою, так і з іноземними корпораціями. Воно створює умови для виникнення ряду важливих і часто істотних сприятливих чинників для організації.

Ігнорування цього факту, невміння визначати стратегії поведінки підприємства на ринку може обернутися на практиці чималими втратами, ведучими його до банкрутства.

Головні висновки роботи, які визначають її новизну:

Стратегія – це генеральна комплексна програма дій, яка визначає приоритетні для підприємства проблеми , його місію, головні цілі та розподіл ресурсів для їхнього досягнення. Вона формулює цілі та способи їхнього досягнення так, щоб указати підприємству певний (такий, що об’єднує всі його підрозділи) напрямок документом, результатом стратегічного планування.

Стратегічне планування - процес здійснення сукупності систематизованих і взаємно узгоджених робіт із визнанням довгострокових (на певний період) та напрямків діяльності підприємства.

Бізнес-план підприємства чи організації – це письмовий документ, в якому викладено суть, напрямки і спроби реалізації підприємницької ідеї, охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним. Він є довільною підставою для здійснення підприємницької, необхідною передумовою залучення інвестицій для розробки та реалізації підприємницької ідеї, будь-яких інноваційно-інвестиційних проектів.

ЗМІСТ

ВСТУП 3

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ

НА ПІДПРИЄМСТВІ

Основне поняття стратегічного планування 5

Сутність та характеристика основних стратегій 6

Принципи планування 8

ФОРМУЛЮВАННЯ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА

Процес формування стратегій 11

Етапи формування 13

Основні типи стратегій 18

БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Загальні поняття, зміст та структура бізнес-планування 20

Приклад розробки бізнес-плану інвестиційного проекту

„Харчова промисловість” 23

ВИСНОВКИ 30

ПЕРЕЛІК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 32

ВСТУП

В умовах ринкових відносин з’явився новий підхід до розвитку підприємства, в основі якого лежить відмова від принципу, що успіх підприємства залежить тільки від раціональної організації виробництва продукції (послуг), що забезпечує зниження витрат за рахунок виявлення внутрішньовиробничих резервів, підвищення продуктивності праці і ефективного використання всіх видів ресурсів. Ефективність функціонування підприємства визначається тим, наскільки вдало воно пристосоване до свого зовнішнього оточення, — чи зуміє підприємство своєчасно розпізнати погрози для свого існування або протистояти ударам долі, чи буде в змозі не упустити своїх можливостей і витягнути максимум вигоди з них.

Такий підхід логічно обумовлює стратегічне планування, що базується на методах ситуаційного планування, що включають технологію виробництва і якість продукції, трудові і матеріальні ресурси.

Стратегічне планування – це одна з функцій управління, яка є процесом вибору цілей організації і шляхів їх досягнення. Стратегічне планування забезпечує основу для всіх управлінських вирішень, функцій організації, мотивації і контролю, орієнтованих на вироблення стратегічних планів.

Стратегічне планування стає все більш актуальним для підприємстві, які поставлені в умови жорсткої конкуренції як між собою, так і з іноземними корпораціями. Хоча стратегічне планування саме по собі не забезпечує успіху, проте воно створює умови для виникнення ряду важливих і часто істотних сприятливих чинників для організації.

Планування, оскільки воно визначає цілі, допомагає створити єдність загальної мети усередині підприємства. Сьогодні стратегічне планування стає швидше правилом, чим виключенням, виступає найважливішим інструментом розвитку підприємств. Стратегічне планування допомагає підтримувати необхідні економічні пропорції, забезпечуючи узгоджену цілеспрямованість функціонування всіх ланок господарської системи суспільства.

Розвиток ринкових відносин ставить перед підприємствами проблеми виживання або забезпечення безперервності свого зростання. Вирішення цих проблем, пов'язане із створенням і реалізацією конкурентних переваг підприємства, базується на розробці і впровадженні відповідних стратегій.

Визначення і реалізація стратегій відносяться до розряду складних і трудомістких завдань, що вимагають не тільки зміни стереотипів господарювання, що склалися, але і певної підготовленості керівників, що приймають рішення по перспективному розвитку підприємства.

Ігнорування цього факту і спроби спрощення розуміння ринкової ситуації через слабке знання сучасних методів планування, невміння визначати стратегії поведінки підприємства на ринку може обернутися на практиці чималими втратами, ведучими його до банкрутства.

Мета моєї роботи – дати визначення та охарактеризувати формулювання стратегії розвитку підприємства. Досягнення цієї мети припускає виконання таких дослідницьких завдань:

Визначити основне поняття стратегічного планування.

Дати характеристику основних стратегій та принципів планування.

Переглянути процес та етапи формування стратегій.

Вивчити основні типи стратегій.

Розглянути, поняття, зміст та порядок розробки бізнес-плану на підприємстві.

Привести приклад бізнес-плану інвестиційного проекту „Харчова промисловість”.

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СТРАТЕГІЧНОГО

ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ

1.1. Основне поняття стратегічного планування

Постійна мінливість ринкового середовища зумовила необхідність застосування стратегічного підходу до системи господарювання на підприємстві. Стратегія – це генеральна комплексна програма дій, яка визначає приоритетні для підприємства проблеми , його місію, головні цілі та розподіл ресурсів для їхнього досягнення. Вона формулює цілі та способи їхнього досягнення так, щоб указати підприємству певний (такий, що об’єднує всі його підрозділи) напрямок документом, результатом стратегічного планування.

Стратегічне планування - процес здійснення сукупності систематизованих і взаємно узгоджених робіт із визнанням довгострокових (на певний період) та напрямків діяльності підприємства.

Більшість вітчизняних економістів вважають, що: *

стратегічне планування є невід'ємною складовою більш широкого поняття "стратегічне управління". Оскільки стра-тегічне планування пов'язується, перш за все, з виробничи-ми організаціями, то в ньому виокремлюють різні рівні управ-ління ними: 1) організації в цілому (корпоративний); 2) за-гальних напрямів виробничо-господарської діяльності (відділовий); 3) конкретних напрямів такої діяльності (окре-мих видів бізнесу); 4) окремих продуктів. Розробка страте-гічного плану охоплює всі перелічені рівні;

для ефективного здійснення стратегічного планування організація (велика корпорація чи підприємство) повинна чітко ідентифікувати напрям своєї виробничо-господарської і фінансової діяльності,
Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8