У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

ЗМІСТ

Реферат…………………………………………………………………………2

Вступ …………………………………………………………………………….4

Аналітичний огляд літератури…………………………………………..5

Економічний цикл і його фази…………………………………………….7

Поняття економічного циклу …………………………………………7

Причини економічного циклу …………………………………………7

Теорія мультиплікатора ……………………………………………….8

Принцип акселерації…………………………………………………..9

Модель мультиплікатора-акселератора…………………………………10

Модель Самуельсона-Хикса………………………………………..10

Модель Тевеса………………………………………………………14

Монетарна концепція економічних циклів ……………………….17

Модель Калдора………………………………………………………18

Моделювання економічного розвитку України………………………..21

Модель Самуэльсона-Хікса на прикладі України………………….21

Модель Тевеса на прикладі України 23

Висновки ……………………………………………………………………….26

Список використаних джерел …………………………………………………27

Глосарій…………………………………………………………………………28

Додатки…………………………………………………………………………30

Додаток 1Ссуви графиків в моделі Калдора…………………………………31

Додаток 2 ВВП 1990- 2005рр………………………………………………….32

Додаток В Моедлювання залежності ВВп від частки готівки в грошовому агрегаті М3………………………………………………………………………33

ВСТУП

Економіка, як розвитих капіталістичних країн, так і країн з перехідним типом економіки розвивається циклично. Періоди кризи поступово трансформуються в стабілізацію і змінюються періодами підйому.

Економічний ріст є важливою метою суспільства. До нього прагнуть усі суб'єкти ринкових відносин; він є головним мотивом постійного збільшення інвестицій і, отже, росту споживання в економічному росту зацікавлені не тільки приватні господарські суб'єкти, а і держава, тому що він створює йому сприятливі умови для виконання своїх економічних функцій.

Спостерігаючи за розвитком економіки України й інших країн СНД, а також деяких інших країн східної Європи, мене зацікавило, чому одні країни розвиваються швидше, а інші випробують утруднення в розвитку, і чому, здавалося б, маючи досить сильний ресурсний потенціал, ми зштовхнулися із серйозними проблемами на шляху розвитку. Щоб розібратися із ситуацією, що склалася на території України, першочерговою своєю метою я визначив вивчити теоретичні аспекти економічного росту, а також математично обґрунтувати процеси економічного розвитку за останні кілька років.

Методи дослідження, використані в моїй роботі: математико-економічне моделювання, обробка статистичної та аналітичної інформації, метотоди порівняння та аналогії.

Проблеми економічного росту в Україні особливо актуальні сьогодні, тому що багато фахівців розходяться в думці: чи дійсно поліпшення економічної ситуації зв'язано з ростом економіки і націлено на тривалу перспективу чи це короткочасне випадкове явище; також на сьогоднішній час існує припущення, що економіка України знаходиться в стані перегріву.

У своїй роботі я висуваю припущення про знаходження української економіки в стадіюї стабілізації, а також можливих наслідків. Крім тотго проведен математичний аналіз та оцінка ефективності впливу монетарної та фіскальної політики.

1 АНАЛІТИЧНИЙ ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

Економіко-математичне моделювання - як один з перспективних напрямків, направлених на підвищення ефективності систем. Література з моделювання характеризується недосконалістю, а також великим розмаїттям напрямків.

В роботі використовується макроекономічне моделювання, тому основними джерелами для нього була теоретична інформація, яка базуэться на принципах системного подходу. Характеристикою системного подходу є те, що об’єкт має вигляд системи зі своїми характеристиками і властивостями.

Основні принципи системного підходу:

Постановка і визначення цілей моделювання. Принцип єдності. Система розглядається як чи ціле як сукупність частин. Принцип зв'язку. Будь-яка частина системи розглядається разом зі зв'язками і сдругими підсистемами. Принцип модульної побудови. Система розглядається в виді модульної побудови. Принцип функціональності. Структура і функції системи повинні розглядатися спільно. Принцип розвитку. Необхідно враховувати здатність системи до розвитку і розширення. Принцип невизначеності. У модель включаються невизначені і випадкові фактори.

Основні терміни і поняття роботи взяті з економічних посібників, таких як Макконел и Брю «Економікс».

Термін “цикл” уживається в цьому посібнику для позначення таких подій, що постійно повторюються, але не обов'язково в однаковому ступені.

Математичне обгрунтування, а також деякі моделі описані в книзі Гальперина «Макроекономіка».

У розглянутих моделях економічного циклу для виникнення кон'юнктурних коливань необхідний екзогенний поштовх у виді зміни величини автономного чи попиту кількості грошей, також є ендогенне пояснення кон'юнктурним коливанням.

Моделі, які пропонує автор складаються тільки з ринку благ. В короткому періоді обсяг інвестицій залежить від національного доходу Причому залежність ця не однакова при різних рівнях економічної активності. При низькому рівні зайнятості ріст національного доходу майже не збільшує інвестицій, тому що маються вільні виробничі потужності. У фазі підйому, тобто при переході від низкою до високої зайнятості, еластичність інвестицій по доходу більше 1 у зв'язку з ростом реального ка-питала.

Для практичної частини були узяті дані з статистичних видань. Характеристикою сьогоденних статистичних видань є їх політизація, так, на їхню думку, важливим чинником економічних циклів є наступні президентські вибори, влада.

Аналітичний огляд і розрахунки проводилися самостійно.

ЕКОНОМІЧНИЙ ЦИКЛ І ЙОГО ФАЗИ

1.1. Поняття економічного циклу.

Як відомо, сучасне суспільство прагне до постійного поліпшення рівня й умов життя, що може забезпечити тільки стійкий економічний ріст. Однак спостереження показують, що довгостроковий економічний ріст не є рівномірним, а постійно переривається періодами економічної нестабільності.

Підйоми і спади рівнів економічної активності, що випливають один за іншим, прийнято називати діловим чи економічним циклом. Економічний цикл – це форма руху і розвитку ринкової економіки. Окремі економічні цикли істотно відрізняються друг від друга по тривалості й інтенсивності. Проте, у процесі безупинного економічного росту будь-яка економічна система проходить чотири фази, що називаються фазами ділового циклу. Це пік (процвітання), стиск (рецесія), дно (депресія), і розширення (відновлення).

Пік циклу, чи підйом – це повна зайнятість, робота виробництва на повну потужність. Реальний обсяг виробництва досягає в цій крапці свого максимуму. Ціни, як правило, підвищуються, а ріст ділової активності, досягши повної зайнятості ресурсів, припиняється і завмирає.

Криза, чи спад виробництва – це надвиробництво товарів, скорочення виробництва, ріст безробіття, падіння рівня заробітної плати, масове банкрутство підприємств. При цьому ціни не піддаються загальної тенденції до спаду, зниження цін, як правило, має місце під час серйозного тривалого спаду. Через якийсь час фаза спаду доходить до стану депресії.

Депресія характеризується тим, що як виробництво, так і зайнятість проходять період свого мінімуму.

Після проходження дна економіка починає відновлюватися: обсяг виробництва і зайнятості починають збільшуватися; Дана


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8