У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Про стан системи недержавного пенсійного забезпечення в Україні у 2006 р оці

Про стан системи недержавного пенсійного забезпечення в Україні у 2006 році     

1. Основні тенденції щодо створення та діяльності суб’єктів недержавного пенсійного забезпечення.
У системі недержавного пенсійного забезпечення продовжується тенденція поступового збільшення кількості надавачів послуг у цій сфері. Так, станом на 01.01.07 Держфінпослуг погоджено 106 статутів недержавних пенсійних фондів, до Державного реєстру фінансових установ внесено: інформацію про 79 недержавних пенсійних фондів, з яких 63 – відкритих, 10 корпоративних та 6 професійних недержавних пенсійних фондів, а також інформацію про 41 (рис. 1). 

Рис. 1. Розподіл недержавних пенсійних фондів за видами станом на 01.01.07
Найбільша кількість недержавних пенсійних фондів зареєстрована в м. Києві – 49 з 79. Решта розміщена в регіонах (Дніпропетровська обл. - 8, Донецька обл. – 6, Харків – 4, Львів – 4, Івано-Франківськ – 4, Сімферополь -1, Суми – 1, Черкаси – 1, Херсон - 1) (рис. 2). 

Рис. 2. Інформація щодо кількості недержавних пенсійних фондів станом на 01.01.07
Основні показники діяльності недержавних пенсійних фондів у розрізі регіонів наведено у таблиці 1.
Більшість адміністраторів НПФ зареєстрована в м. Києві – 29 із 41. Решта розміщена в регіонах, а саме: Дніпропетровська обл. - 2, Львів – 3, Харків – 3, Донецьк – 2, Суми – 1, Івано-Франківськ – 1 (рис. 3). 

Рис. 3. Інформація щодо кількості адміністраторів НПФ станом на 01.01.07
Від 61 недержавного пенсійного фонду отримано повідомлення про укладені договори про надання послуг з адміністрування, управління активами та зберігання активів.
Зростання кількості суб’єктів системи недержавного пенсійного забезпечення сприяло збільшенню попиту на послуги з адміністрування недержавних пенсійних фондів. Про це свідчить кількість осіб, які пройшли навчання відповідно до Кваліфікаційних вимог до членів рад недержавних пенсійних фондів та фахівців, затверджених розпорядженням Держфінпослуг від 27.11.03 №137, та кількість виданих ліцензій на провадження діяльності з адміністрування пенсійних фондів. Так, станом на 01.01.07 пройшли навчання з питань адміністрування недержавних пенсійних фондів 2898 осіб, за напрямком навчання членів рад недержавних пенсійних фондів 510 особи та головних бухгалтерів адміністраторів 28 осіб.
Станом на 01.01.07 Держфінпослуг видано 32 ліцензії на провадження діяльності з адміністрування пенсійних фондів. Із суб’єктів, які отримали ліцензію на провадження діяльності з адміністрування: 8 – професійні адміністратори (які мають тільки ліцензію на провадження діяльності з адміністрування пенсійних фондів); 7 – осіб, які отримали ліцензію на провадження діяльності з адміністрування пенсійних фондів та ліцензію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – діяльність з управління активами, а саме управління активами пенсійних фондів; 17 – осіб, які отримали ліцензію на здійснення діяльності з адміністрування та ліцензію на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – діяльність з управління активами, а саме управління активами пенсійних фондів та інститутів спільного інвестування.
На рис.4 відображено показники капіталізації у розрахунку на одного адміністратора, який надає послуги з адміністрування пенсійного фонду на підставі договору про обслуговування такого фонду, станом на 01.01.07. Спостерігається тенденція збільшення середнього розміру власного капіталу адміністраторів на 1,36 млн. грн. і статутного фонду адміністраторів на 2,39 млн. грн. у порівнянні з минулим роком. 

Рис. 4 Показники капіталізації у розрахунку на одного адміністратора, млн.грн.
Станом на 01.01.07 частка нерезидентів у статутному фонді адміністраторів складає 19,5% від загального обсягу статутних капіталів адміністраторів, які отримали ліцензії на здійснення адміністрування недержавних пенсійних фондів.
Згідно з інформацією, наданою Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, станом на 01.01.07 видано 227 ліцензій на здійснення діяльності з управління активами, з них:
- 156 ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів – діяльності з управління активами (інститутів спільного інвестування, пенсійних фондів);
- 71 ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку - діяльності інституційних інвесторів (діяльність з управління активами).
З 32 адміністраторів недержавних пенсійних фондів, що уклали договори з обслуговування, 13 адміністраторів надають послуги більше ніж одному пенсійну фонду.
Також, 15 компаній з управління активами з 42, що уклали договори з обслуговування недержавних пенсійних фондів, надають послуги більше ніж одному фонду.
Крім того, станом на 01.01.07 погоджено членів рад 88 недержавних пенсійних фондів; зареєстровано 76 інвестиційних декларацій недержавних пенсійних фондів.      

2. Тенденції формування активів недержавними пенсійними фондами та їх інвестування.
Послуги у сфері недержавного пенсійного забезпечення надаються пенсійними фондами, створеними відповідно до норм закону України „Про недержавне пенсійне забезпечення” (далі – Закон) і які розпочали активну діяльність тільки у 2005 році, а також пенсійними фондами, що розпочали роботу на початку 90-х років (тобто до набрання чинності цим Законом) і перебувають у стадії реорганізації відповідно до законодавства за планом реорганізації, погодженим із Держфінпослуг (таких пенсійних фондів на сьогодні 2).
Загальна сума активів, сформованих пенсійними фондами станом на 01.01.07, становить 137 369,2 тис.грн., 89% яких, або 122 230,3 тис.грн., складають активи „нових” пенсійних фондів.
Як свідчить діаграма (рис.5), у порівнянні з 2005 роком, активи „нових” пенсійних фондів зросли у 3,7 разів. При цьому активи пенсійних фондів, що перебувають у стадії реорганізації, зросли лише на 14,1%. Основний приріст обсягу активів у системі недержавного пенсійного забезпечення відбувається за рахунок зростання кількості „нових” НПФ та нарощування активів саме цими фондами, а також коштів учасників переведених із пенсійних


Сторінки: 1 2 3 4 5